Connect with us

Bosznia

LIPÁNAK VÉGE: Több mint ezer migránst eresztenek “szélnek és télnek” Bosznia-Hercegovinában, egy részük a magyar határnál jelenhet meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) eddig már kétszer jelentette be, és halasztotta el a Bihács közelében lévő lipai migránstábor bezárását. Valójában csak egy-egy nappal tolta ki a határidőt, így a jelek arra utalnak, hogy a tábor felszámolása csak napok kérdése, miután már a sátrak szétszedése is megkezdődött. A lipai tábor tehát nem volt hosszúéletű, egy évig sem működött.

Tart a búcsúzkodás

A lipai tábor alkalmazottai napok óta búcsúzkodnak a migránsoktól, pénteken még egy “könnyfakasztó” összejövetelt is tartottak.

A különböző bosznia-hercegovinai hatóságok nyolc hónap alatt, vagyis amióta a tábor létezik, nem rendezték a létesítmény státuszát, és nem is találtak alternatív elhelyezést a migránsok számára, de erről lejjebb még szó lesz.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet a szarajevói Avaz hírportálnak megerősítette, hogy a lipai tábor hétfőig működik, miután a bosznia-hercegovinai intézmények kérték a tábor bezárásának elhalasztását.

Nataša Žunić Omerović, az IOM alkalmazásában lévő táborvezető az Una- Sana Kanton televíziójának nyilatkozva kijelentette, hogy egyelőre nem tartja véglegesnek a december 21-i, azaz a hétfői dátumot.

Megerősítette azonban, hogy már december elején megkezdték azoknak a sátraknak a szétszerelését, amelyek a közösségi életet szolgálták, és csak a hálóhelyiségként és ebédlőként működő sátrakat hagyták meg. Ez azt jelenti, hogy a tábor felét már lebontották.

Az igazgatóasszony elmondása szerint a migránsok ugyan még jönnek-mennek, de az utóbbi egy-két hétben a számuk jelentősen nem változott, vagyis jelenleg több mint ezerkétszázan vannak a táborban.

Egyelőre nem tudni, hogy mi lesz a Lipában lévő migránsok sorsa, mert nincs alternatíva.

Szélnek eresztik őket

A bosznia-hercegovinai hatóságok a migránsközpont nyolc hónappal ezelőtt történt megnyitása óta nem rendezték a létesítmény státuszát, és nem találtak alternatív megoldást sem a migránsok elhelyezésére.

A Nemzetközi Migrációs Szervezet bejelentése után, miszerint a jelenlegi tábort a rossz körülmények miatt be kell zárni, bosznia-hercegovinai biztonsági minisztériuma határozati javaslatot terjesztett elő a bosznia-hercegovinai kormány elé egy ideiglenes befogadó központ létesítésére, ugyancsak Lipában.

Ezt a javaslatot azonban a boszniai Szerb Köztársaságból származó miniszterek elutasították.

A boszniai szerbek folyamatosan ellenezték, hogy migránsokat telepítsenek Lipába, mert a bosnyák-horvát föderációhoz tartozó területen sok szerb él szórványban, mindenekelőtt a közeli Bosanski Petrovac környékén.

Selmo Cikotić bosznia-hercegovinai biztonsági miniszter azt is javasolta, hogy a migránsokat ideiglenesen helyezzék át, illetve küldjék vissza a nemrég bezárt bihácsi Bira befogadó központba, amíg a lipai tábor nem készül el, ezt viszont a bihácsi városvezetés ellenezte.

Az kizárt, hogy bárki is bemenjen a Birába, ha valaki ezt megpróbálja, azt szó szerint egy Bihács elleni támadásnak tekintjük. Mindenki tudja, hogy ez akadályozza a normális életet. Nem lehet élni ott, ahol kétezer migráns van egy egy-két négyzetkilométeres zónában

– jelentette ki Šuhret Fazlić bihácsi polgármester, akinek regnálása alatt nemcsak a Bira befogadó központot zárták be a városában, hanem felszámolták a vučjaki tábort is.

Ha a lipai sátortábort napokon belül bezárják, amihez aligha fér kétség, akkor ezer-ezerötszáz embert eresztenek “szélnek és télnek”, akiknek ezentúl a csillagos ég lesz a takarójuk, amíg nem találnak más megoldást, nem törnek fel házakat, vagy nem indulnak el a magyar határ felé.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava