Connect with us

Csatlakozás

BŰNBAK: Az albán miniszterelnök szerint a holland választások miatt nem haladnak hazája EU-csatlakozási tárgyalásai

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Edi Rama albán kormányfő azt mondta egy tévéműsorban, hogy a holland belpolitikai miatt nincs még kitűzve az Európai Unió és az Albánia közötti egyeztetések megkezdésének időpontja.

Ez a nyilatkozat konkrétan a 2021. márciusában tartandó hollandiai parlamenti választásokra vonatkozik.

Az albán miniszterelnök véleménye szerint Albánia csatlakozását Hollandia, Észak- Macedóniáét pedig Bulgária hátráltatja.

Rama hozzátette, hogy Hollandia nem akarja az egyeztetések megkezdését, mert választásokra készül, és ráadásul Bulgáriában is választások lesznek.

Az albán miniszterelnök azt állította, hogy Albánia minden feltételnek megfelelt, és nem a kormányán múlik, hogy megrendezik-e a első kormányközi konferenciát az Európai Unió és Tirana között, hanem egyes EU-s országok belpolitikáján:

– A döntés nem azon múlik, mit teszünk, hanem azon, egy adott országban mikor mi történik. Egy ország belföldi eseményei szerepet játszanak a döntéshozatalban

– nyilatkozta az albán miniszterelnök,

Az EU-s vezetők fő feltételei az Albániával való csatlakozási tárgyalások megkezdéséhez az albán legfelsőbb bíróság és az ottani alkotmánybíróság működésének biztosítása, valamint egy konszenzuson alapuló választási reform végrehajtása.

Hollandia egyébként azok közé az országok közé tartozik, amelyek ellenzik a nyugat-balkáni országok gyors csatlakozását az Európai Unióhoz. Az EU 2019 októberben már egyszer megkísérelte megindítani a tárgyalásokat, de a kezdeményezés megbukott Franciaország, Hollandia és Dánia vétóján.

Ezért különböző elméletek születtek arra, hogy a balkáni térséget miként kössék az Európai Unióhoz a teljesjogú tagság megadása nélkül.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava