POZITÍV HÁZIKEDVENC: Szlovéniában egy háziállatot is megfertőzött a koronavírus

Olvasási idő: 1 perc

Szlovéniában első esetben igazolódott be, hogy a koronavírus átterjedt egy házikedvencre. A szlovén Országos Állategészségügyi Intézet közlése szerint egy vadászgörényről van szó, amelynek pozitív lett a koronavírus tesztje.

A ljubljanai állatorvosi karhoz tartozó intézet a koronavírus jelenlétének vizsgálata során Szlovéniában első ízben állapította meg, hogy COVID-pozitív egy vadászgörény, amelynek emésztési problémái voltak, és olyan háztartásból származik, ahol korábban beigazolódott a betegség jelenléte.

A ljubljani Delo beszámolója szerint az állategészségügyi intézetvezető helyettese kifejtette, hogy a fertőzött állat folyamatosan egy háztartásban volt a tulajdonosokkal, ezért nem terjesztette a betegséget.

Ismeretes, hogy az emberek mellett a görények és a hörcsögök, ritkán pedig a macskák és kutyák is megfertőződhetnek a vírussal. A megfertőződő háziállatoknál a betegség enyhe, és olyan szempontból pedig nem jelent veszélyt, hogy a fertőzést visszaviszik az emberekre

– mondta Uroš Krapež azzal kapcsolatban, hogy Szlovéniában először mutatták ki a koronavírus jelenlétét egy háziállat szervezetében.

A betegség átkerülését az állatokról az emberekre eddig csak Hollandiában és Dániában regisztrálták a nagy nyércfarmokon, ahol a gondozók naponta szoros kapcsolatban álltak több mint ezer fertőzött állattal.

Dániában a koronavírus mutációjának és terjedésének megakadályozása érdekében több mint 15 millió nyércet mészároltak le. Hasonló intézkedést fontolgattak Írországban, és az első eseteket a múlt héten fedezték fel Lengyelországban.

A nyércfarmokhoz kapcsolódó koronavírus eseteket eddig hat országban erősítették meg. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) novemberi beszámolója szerint ilyen eseteket Dániában, az Egyesült Államokban, Olaszországban, Hollandiában, Spanyolországban és Svédországban jegyeztek fel.POZITÍV HÁZIKEDVENC: Szlovéniában egy háziállatot is megfertőzött a koronavírus POZITÍV HÁZIKEDVENC: Szlovéniában egy háziállatot is megfertőzött a koronavírus balkanac nagy
2021

Kövess bennünket a Facebookon!