Connect with us

Európai Unió

A TERHEK JOBB ELOSZTÁSÁT KÉRIK: Görögország és több mediterrán állam új migrációs memorandumot írt alá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

2020 11 27 011424
A cikk meghallgatása

Az illegális bevándorlás által leginkább sújtott négy mediterrán ország vezetői közös memorandumot küldtek Brüsszelnek az Európai Unió új migrációs szabályaival kapcsolatban. Szerintük az uniónak felelősnek kell lennie, és olyan intézkedéseket kell hoznia, amelyek biztosítják az aláíró országok által viselt hatalmas terhek sokkal jobb elosztását.

A terhek jobb elosztását kérik

Görögország, Olaszország, Spanyolország és Málta szerdán együtt írta alá a levelet, amely összefoglalja álláspontjukat az EU új Migrációs és Menekültügyi Paktumáról, és elküldték Angela Merkel német kancellárnak, mint az Európai Unió Tanácsa soros elnökének.

A levelet postázták Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének, valamint Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének is.

A Greek Reporter beszámolója szerint a memorandumban a kormányfők – Kiriakosz Micotakisz, Giuseppe Conte, Pedro Sanchez és Robert Abela – hivatalosan jelezték, hogy az EU szabályokat vezet be azoknak az országoknak a kötelességeiről, ahol a migránsok először érnek partot vagy lépik át a határt, az Uniónak azonban felelősnek kell lennie az olyan intézkedések meghozásáért is, amelyek biztosítják az aláíró országok által viselt hatalmas terhek sokkal jobb elosztását.

A fent említett mediterrán országokba érkezik a jelenlegi illegális bevándorlók többsége, mind a tengeren, mind a szárazföldön, Afrikából és a Közel- Keletről – sokszor Törökországon keresztül.

A vezetők hangsúlyozták: hatékonyabb módszer kell arra, hogy a menedékre nem jogosult migránsokat visszaküldjék a származási országukba.

A vezetők egyúttal leszögezték, hogy a hatékony határellenőrzés és a migránsok kezelését célzó intézkedések nem eredményezhetik azt, hogy körbezárt migránsközpontok létesüljenek Európában. Azt is hangsúlyozták: hatékonyabb módszer kell arra, hogy a menedékre nem jogosult migránsokat visszaküldjék a származási országukba.

Az EU beismerte: a jelenlegi rendszer “már nem működik”

Még szeptemberben, amikor az EU indítványozta a paktumot, közleményben ismerte el, hogy a jelenlegi rendszer már nem működik, hozzátéve, hogy “az elmúlt öt évben az EU nem is tudta működésbe hozni.”

moriaA Greek Reporter szerint az EU-nak véget kell vetnie a jelenlegi patthelyzetnek, és fel kell nőnie a feladathoz. Az EU-nak fel kell hagynia az alkalmi megoldásokkal, és be kell vezetnie egy kiszámítható, megbízható migrációkezelő rendszert. Az új Migrációs és Menekültügyi Paktummal a brüsszeli bizottságnak közös európai megoldásokat kell javasolnia egy európai kihívásra.

– A moriai tábor esete erőteljes jelzés, ami arra figyelmeztet minket, hogy lejárt az az idő, ameddig egy félig megépített házban lakhattunk. Itt az ideje, hogy felsorakozzunk egy közös, európai migrációs politika mögött

– jelentette ki a paktummal kapcsolatban az európai életmód előmozdításáért felelős biztos, Margaritis Schinas, aki hozzátette:

– A Paktum gondoskodik arról, hogy a hiányzó darabok is a helyükre kerüljenek a migráció átfogó megközelítésének kirakós játékában. Mindegyik tagállam máshogy éli meg a migrációt, valamint a különböző és egyedi kihívásokat, amelyekkel mind szembesülnek – mindezt el kell ismerni, és meg kell oldani.

Koordinátor küldené vissza a migránsokat

A Bizottság bizalomépítő megközelítésének első oszlopa a hatékonyabb és gyorsabb procedúrákból épül fel, az EU közleménye szerint. A Paktum másik fontos oszlopa a felelősség és a szolidaritás igazságos megosztása.

Az EU közlése szerint a csomag beindítana egy közös EU-s rendszert is a bevándorlók visszaküldésére, hogy hitelesebbé tegye migrációs szabályait. A rendszer hatékonyabb jogi kereteket biztosítana, erősebb szerepet adna az Európai Határ- és Parti Őrségnek, és kineveznének egy új EU-s koordinátort is, aki a migránsok visszaküldéséért felelne, ennek az egységes működését pedig az országok képviselőinek hálózata biztosítaná Unió-szerte.

Javasolnak továbbá egy közös migrációs irányelvet is, jobb stratégiai tervezéssel, hogy biztosítsák az összhangot az EU-s és a tagállami intézkedések között, illetve a migráció kezelésének fokozott ellenőrzését kint a helyszínen, hogy növeljék a kölcsönös bizalmat.

A külső határok kezelésén is javítanak, a Paktumról szóló szeptemberi közlemény szerint. Az Európai Határ- és Parti Őrségnek a Frontex embereiből és a tagállamok katonáiból álló hadereje, amelyet 2021. január elsején vetnek be először, nagyobb támogatást nyújt majd mindenhol, ahol szükség lesz rá.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava