Connect with us

Járvány

FELEZŐDÉS: Montenegróban majdnem minden második teszt pozitív, bezárják az iskolákat és a vendéglőket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

klinicki montenegro
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Montenegró március 17-ig tartotta magát, de akkor az utolsó európai országként a balkáni államban is megjelent a koronavírus. Ezt az akkori miniszterelnök, Duško Marković jelentette be egy sor, láthatóan előre kidolgozott intézkedéssel együtt. A siker azonban elmaradt, a kormány azóta megbukott, a vírus pedig elszabadult az országban. A két tény között, ha akarjuk, akkor van összefüggés, ha akarjuk, akkor viszont nincs.

Szinte minden második teszt pozitív

A montenegrói közegészségügyi intézet és az új koronavírussal kapcsolatos PCR-diagnosztikával foglalkozó cégek adatai szerint az utóbbi egy napban 2004 mintát elemeztek, amelyek közül összesen 874 volt pozitív.

Az új estek közül 574-et az állami egészségügyi intézmények regisztrálták, a további háromszázat pedig a magánlaboratóriumok.

A legtöbb fertőzés a nagyvárosokban történt. A listát Podgorica vezeti, a montenegrói fővárosban 448 új beteg van, ez az esetek több mint fele, vagyis 51,2 százaléka.

A fertőzés által okozott halálozások száma az év eleje óta 326, ugyanakkor az elmúlt 24 órában 252 betegnél jelentettek gyógyulást.

Figyelembe véve az összes új esetet, és az elmúlt egy napban felgyógyultak számát, Montenegróban jelenleg 5638 az aktív COVID-19-ben szenvedők száma.

Az év eleje óta az új koronavírusos fertőzések száma valamelyest meghaladja a húszezret.

Péntektől szigorú intézkedések

A montenegrói közegészségügyi intézet úgy döntött, hogy november 6-án éjféltől a nagyvárosokban, vagyis Podgoricában, Budvában, Ulcinjban és Cetinjében bezárják az iskolákat és a vendéglátóhelyeket.

Ezen kívül tilos a gyülekezés a magánlakásokban és házakban azok számára, akik nem tagjai az adott közös családi közösségnek, vagyis hivatalosan is betiltják a bulizásokat.

A montenegrói oktatási minisztérium közölte, hogy az iskolák működésével kapcsolatos részleteket a hétvégén közlik, ezért a munkahét végéig, vagyis a hátralévő két napban az iskolák a jelenlegi rend szerint működnek.

Ezzel kapcsolatban már érkeznek a kérdések a minisztériumhoz, az érintettek azt szeretnék tudni, hogy az intézkedés vonatkozik-e az egyetemekre, és mi lesz magánóvodákkal.

Egyelőre annyit tudni, hogy a tervek szerint az új intézkedések legalább két hétig maradnak érvényben.

A NATO is segít

A montenegrói védelmi minisztérium közben a Twitteren közölte, hogy megérkezett Podgoricába, az a 20 lélegeztetőgép, amelyet a NATO adományozott 300 ezer euró értékben Montenegrónak.

– A védelmi minisztérium nevében köszönetet mondok a NATO-nak az orvosi eszközöket tartalmazó 800 000 euró értékű adományáért. Ez mégy egy igazi bizonyíték a támogatásra a szövetségen belül, ami azt bizonyítja, hogy csak egységesen és a NATO támogatásával tudunk hatékonyan szembenézni napjaink kihívásaival

– jelentette ki Dragutin Dakić, montenegrói vezérkari főnök.

A NATO-adomány másik, nagyobbik felét, az 500 ezer eurós segélycsomagot, a napokban kapja meg Montenegró.

Horvátország

OMICRON: Horvátországban növekszik az új koronás megbetegedések száma

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

OMICRON: Jön az újabb hullám
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

Előbb a szárazság, majd a háború és végül az növekedése – mindez hozzájárult ahhoz, hogy a koronavírus háttérbe szoruljon a horvát médiában, de nem csak ott, hanem egész Európában, a viccesebb kedvűek szerint „Putyin egy csapásra kiirtotta a vírust”. Egy újabb oltásra egyelőre szinte senki nem gondol, miközben csak Horvátországban már majdnem félmillió vakcinát kellett kidobni, mert lejárt a szavatosságuk.

Új koronás megbetegedések

A strandok tele vannak, a szezon jobb, mint eddig bármikor Horvátországban, ezért senki sem szívesen beszél arról, hogy a vírus netalán visszatér, pedig csütörtökök már 1148 új megbetegedést regisztráltak az egész Horvátországban.

– Ez többszörös növekedés az előző hetekhez képest, ami az Omicron-törzs két újabb alfajának, a B4-es és a B5-ös térhódítását jelenti

– nyilatkozta a Horvát Közegészségügyi Intézet epidemiológusa Iva Pem Novosel a Nova televízió esti híradójának nyilatkozva.

A legfrissebb adatok szerint az összes horvát teszt egyharmada pozitív, a legtöbb megbetegedést Split- Dalmácia megyében és a fővárosban, Zágrábban jegyezték fel, a kórházakban viszont egyelőre nyugalom van.

– Nem észleljük, hogy különösebben megnövekedett volna a betegek száma, naponta egy-két beteg érkezik, főleg idős emberek, akik más nyavalyákkal is küzdenek

– monda el a már előbb említett televíziónak Bruno Baršić, a zágrábi Dubrava kórház orvosa.

A horvát miniszterelnök arra számít, hogy a horvát közegészségügyi intézet őszre újabb vakcina beadatását javasolja majd az ország lakosságának, amely a korábbiakban sem nagyon csipkedte magát, amikor az oltás felvételérő volt szó.

Spliti vírus

A spliti Slobodna Dalmcija is foglalkozik a koronavírusos esetek számának növekedésével, aminek az az apropója, hogy éppen Split- Dalmácia megyében a legtöbb a megbetegedettek száma, a csütörtökön tesztelt 614 személy közül 304 esetben mutatták ki a vírus jelenlétét. Jelenleg 15 személyt ápolnak kórházban, egy nő pedig belehalt a szövődményekbe.

A fenti adatok azt jelentik, hogy majdnem minden második teszt esetében észlelték a vírus jelenlétét, és azt is fontos megemlíteni, hogy az új megbetegedések majdnem kétharmada sűrűn lakott környezetben, vagyis Splitben történt.

A Slobodna egy másik cikkében arra emlékeztet, hogy a B4-e és a B5-ös a rendkívül fertőző omikron legújabb alváltozata, és a jellegzetességei alapján akár azt is feltételezni lehet, hogy újabb hullámot okozhat, amely során a betegség súlyosabb lefolyású is lehet.

Zlatko Trobonjača, a fiumei egyetem immunológusa szerint a Covid-19 megbetegedés ellen a legjobb módszer továbbra is a vakcina felvétele, megfogalmazása szerint ez azonban Horvátországban stagnál, naponta csak két-három ember adatja be magának az oltás.

Az elkövetkező időben újabb hétmillió vakcina érkezik Horvátországba, miközben már 354 ezer adag oltóanyagot meg kellett semmisíteni a szavatosság lejárása miatt, és további 1,3 millió vakcinára ugyanez a sors vár, hasonló okokból kifolyólag.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


Utazás

A szerző cikkei

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Líra-könyvek

Letöltések


Google-hirdetés

Tíz nap legjava