Connect with us

Járvány

FELEZŐDÉS: Montenegróban majdnem minden második teszt pozitív, bezárják az iskolákat és a vendéglőket

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A cikk meghallgatása

Montenegró március 17-ig tartotta magát, de akkor az utolsó európai országként a balkáni államban is megjelent a koronavírus. Ezt az akkori miniszterelnök, Duško Marković jelentette be egy sor, láthatóan előre kidolgozott intézkedéssel együtt. A siker azonban elmaradt, a kormány azóta megbukott, a vírus pedig elszabadult az országban. A két tény között, ha akarjuk, akkor van összefüggés, ha akarjuk, akkor viszont nincs.

Szinte minden második teszt pozitív

A montenegrói közegészségügyi intézet és az új koronavírussal kapcsolatos PCR-diagnosztikával foglalkozó cégek adatai szerint az utóbbi egy napban 2004 mintát elemeztek, amelyek közül összesen 874 volt pozitív.

Az új estek közül 574-et az állami egészségügyi intézmények regisztrálták, a további háromszázat pedig a magánlaboratóriumok.

A legtöbb fertőzés a nagyvárosokban történt. A listát Podgorica vezeti, a montenegrói fővárosban 448 új beteg van, ez az esetek több mint fele, vagyis 51,2 százaléka.

A COVID-19 fertőzés által okozott halálozások száma az év eleje óta 326, ugyanakkor az elmúlt 24 órában 252 betegnél jelentettek gyógyulást.

Figyelembe véve az összes új esetet, és az elmúlt egy napban felgyógyultak számát, Montenegróban jelenleg 5638 az aktív COVID-19-ben szenvedők száma.

Az év eleje óta az új koronavírusos fertőzések száma valamelyest meghaladja a húszezret.

Péntektől szigorú intézkedések

A montenegrói közegészségügyi intézet úgy döntött, hogy november 6-án éjféltől a nagyvárosokban, vagyis Podgoricában, Budvában, Ulcinjban és Cetinjében bezárják az iskolákat és a vendéglátóhelyeket.

Ezen kívül tilos a gyülekezés a magánlakásokban és házakban azok számára, akik nem tagjai az adott közös családi közösségnek, vagyis hivatalosan is betiltják a bulizásokat.

A montenegrói oktatási minisztérium közölte, hogy az iskolák működésével kapcsolatos részleteket a hétvégén közlik, ezért a munkahét végéig, vagyis a hátralévő két napban az iskolák a jelenlegi rend szerint működnek.

Ezzel kapcsolatban már érkeznek a kérdések a minisztériumhoz, az érintettek azt szeretnék tudni, hogy az intézkedés vonatkozik-e az egyetemekre, és mi lesz magánóvodákkal.

Egyelőre annyit tudni, hogy a tervek szerint az új intézkedések legalább két hétig maradnak érvényben.

A NATO is segít

A montenegrói védelmi minisztérium közben a Twitteren közölte, hogy megérkezett Podgoricába, az a 20 lélegeztetőgép, amelyet a NATO adományozott 300 ezer euró értékben Montenegrónak.

– A védelmi minisztérium nevében köszönetet mondok a NATO-nak az orvosi eszközöket tartalmazó 800 000 euró értékű adományáért. Ez mégy egy igazi bizonyíték a támogatásra a szövetségen belül, ami azt bizonyítja, hogy csak egységesen és a NATO támogatásával tudunk hatékonyan szembenézni napjaink kihívásaival

– jelentette ki Dragutin Dakić, montenegrói vezérkari főnök.

A NATO-adomány másik, nagyobbik felét, az 500 ezer eurós segélycsomagot, a napokban kapja meg Montenegró.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava