Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Ausztria

A SZALAFISTÁK HÁLÓZTÁK BE: A bécsi gyilkos lehetett volna bokszoló vagy focista is, ha nem keveredik “rossz társaságba”

Kujtim Fejzulai

Olvasási idő: 3 perc

A bécsi merényletet egy második generációs bevándorló Kujtim Fejzulai követte el. A szülei érkeztek Ausztriába, és ő már ott született. A család az észak-macedóniai Tetovo környékéről származik, ahol 2001-ben az albánok lázadást indítottak a macedón karhatalmi erők ellen. Ugyanakkor az sem titok, hogy az a balkáni szalafisták központja, és hogy a bécsi hitszónokok erőteljes hatással voltak/vannak az osztrák fővárosban élő muszlimokra.

Az Iszlám Állam híve volt

Rendőrség szerint a bécsi terrortámadást a 20 éves Kujtim Fejzulai követte el, akit a tegnap esti akció során a rendőrök ártalmatlanítottak, vagyis megöltek.A fiatal férfi hétfő este négy ember életét oltotta ki a központi bécsi zsinagóga környékén, és közel húsz személyt megsebesített. Áldoztai éppen a koronavírus miatt elrendelt kijárási tilalom előtti utolsó szabad estét “élvezték ki” a vendéglőkben.

Sebastian Kurz osztrák kancellár televíziós beszédében úgy fogalmazott, hogy a bécsi események nem hozhatók összefüggésbe a migrációval vagy a vallások közötti különbségekkel.

Nem a keresztények és a muszlimok, vagy az osztrákok és migránsok közötti konfliktusról van szó. Nem, ez annak a sok embernek a harca, akik hisznek a békében, azon a kevesek ellen, akik ezt ellenzik. Ez a harc a civilizáció és a barbárság között folyik

– intézte szavait néphez az osztrák kancellár.

A támadó, aki a rendőrség szerint az iszlám radikalizmus és az Iszlám Állam híve volt, bűnözői múlttal is rendelkezett, ami éppen az említett redikalizmussal függ össze.

Az iszlám radikalizmus

Kujtim Fejzulai 2000-ben született Bécsben, szülei Észak-Macedóniából, pontosabban a Tetovo közelében lévő Cselopekből származnak.

A támadó kettős állampolgársággal rendelkezett, egyszerre volt Ausztria és Észak- állampolgára.Tavaly április 25-én 22 hónap börtönre ítélték terrorista jellegű egyesülés miatt, vagyis mert megpróbált csatlakozni az Iszlám Állam harcosaihoz, de csak Törökországig jutott el.

A hatóságok meghiúsították, hogy belépjen Szíriába, és kiadatták Ausztriának.

Fiatal korára tekintettel mintegy fél évet töltött börtönben, mivel 2019. december 5-én bocsátották szabadlábra.

Teljesen normális család

Védőügyvédje, Nikolaus Rast szerint a fiatalember teljesen normális családból származott, csak rossz társaságba keveredett.

Számomra egy fiatalember volt, akit az a ért, hogy rossz társaságba keveredett. Ha nem a mecsetbe, hanem az edzőterembe megy, akkor bokszoló is lehetett volna

– ezekkel a szavakkal jellemezte volt ügyvédje a 20 éves terroristát, akiből nem csak bokszoló válhatott volna, hanem focista is, tizenéves korában ugyanis ezzel a sporttal kacérkodott, miközben a szalafistákkal is barátkozott.

Nikolaus Rast szerint a hatóságok volt védencét a Derad nevű szervezetre bízták, amely az iszlamista hátterű társadalomba történő visszaintegrálásával foglalkozik.

Tavaly év végén valószínűleg úgy találták, hogy nem jelent veszélyt a társadalomra, különben nem engedélyezték volna idő előtti át

– vélekedett az ügyvéd, aki sohasem hitte volna, hogy egykori védence képes végrehajtani egy terrortámadást.A közösségi média is felelős

A vallási fanatizmus mellett a közösségi média is gyakran motiváló tényezőnek számít.

A bécsi támadást végrehajtó 20 éves fiatalember a közösségi médiában tájékoztatta híveit arról, hogy mire készül.

Instagram-profiljára feltett egy fényképet, amelyen látható, hogy fegyverekkel rendelkezik.

Az általa viselt mellényről később kiderült, hogy hamis, vagyis nem volt alkalmas öngyilkosság elkövetésére.

Az eddigi adatok szerint Fejzulai a során pontosan ugyanazt a fegyvert használta, amellyel a fotón volt látható a mostanra már viosszavont Instagram-profilon.

A rendőrség szerint léteznek olyan videók is, amelyek szerint hűséget esküdött a kalifátusnak és az Iszlám Állam vezetőjének.

A balkáni szál

Közben az osztrák rendőrség az Europolon keresztül együttműködésre vonatkozó kérelmet nyújtott be az észak-macedón belügyminisztériumhoz a Bécsben történt terrortámadással kapcsolatban.

Az osztrák rendőrség további három személy iránt érdeklődik, akiknek az osztrák mellett van észak-macedóniai állampolgárságuk is, ezek mindannyin Ausztriában születtek, Mödlingben, Sankt Pöltenben és Bécsben.

Macedón közlés szerint a szkopjei belügyminisztérium az ügy minden elemében együttműködik az osztrákokkal, és közvetlen kommunikáció jött létre Zoran Zaev észak-macedón miniszterelnök és Sebastian Kurz osztrák kancellár között.

Macedón sajtóbeszámolók szerint a bécsi támadás egyik áldozata is Észak-Macedóniából származott.

Like
Love
Care
Haha
Wow
Sad
Angry

🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022


Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: