Connect with us

Oroszország

MÉDIAHÁBORÚ, AVAGY A POLITIKAI LUFIGYÁRTÁS: Az orosz nagykövet cáfol egy belgrádi lapot, de ki helyettesíti Putyint?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma


Kattints ide a cikk meghallgatásához

Vlagyimir Putyin orosz elnök októberben Belgrádba látogat, vagy talán mégsem? Putyin elnök állítólag a látogatás lemondásával büntetné meg a szerb elnököt azért, mert az amerikaiakkal kokettál. Ez a vita tárgya a szerbiai ellenzéki és a kormánypárti sajtóban. A vitába beszállt az orosz nagykövet is, ám a lényeg ekkor még nem derült ki. A szerb elnök azonban az esti órákra átvágta a “putyini csomót”, hogy mindenki nyugodtam mehessen aludni.

Mit írt az ellenzéki sajtó?

A Danas belgrádi, ellenzéki napilap meg nem nevezett, nem hivatalos diplomáciai körökre hivatkozva azt írta, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök októberben (egészen pontosan október 20-án) nem látogat Belgrádba, amint azt Aleksandar Vučić szerb elnök az elmúlt hetekben több alkalommal is jelezte.

A belgrádi lap forrása szerint a Kreml nem közölte, hogy Putyin miért gondolta meg magát, és mondta le tervezett belgrádi látogatását.

A meg nem nevezett forrás azonban rámutatott arra, hogy az oroszoknak biztosan nem tetszik Szerbia közeledése az Egyesült Államokhoz, ami különösen a Belgrád és Pristina közötti gazdasági kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodás aláírásával vált nyilvánvalóvá.

– A Szerbia és Koszovó által a Fehér Házban aláírt megállapodás újabb fordulópontnak számít abban az “állandó tendenciában”, amely Oroszország balkáni befolyásának elvesztésével jár, és ez irritálja a Kremlt

– vélte a diplomáciai körökből származó forrás, aki elhallgatja a nevét.

A Danas emlékeztetett arra, hogy Aleksandar Vučić júniusban, az orosz elnökkel tartott moszkvai találkozó után kijelentette: Putyin megerősítette neki, hogy októberben Szerbiába látogat.

Vučić rámutatott, hogy ez “pompás esemény” lesz, aminek alkalmával “felszentelik a Szent Száva templomot”.

Az ellenzéki Danas a hír közzétételével nyilván azt akarta bizonyítani, hogy nem minden papsajt, és van, ami nem úgy megy, ahogy azt a kormányzat, illetve az azt irányító Aleksandar Vučić elképzeli.

Nem mellékes körülmény, hogy a hír egy perccel este kilenc óra előtt jelent meg, amikor az ügyben érintett illetékesek jószerivel már alszanak, vagy nem éppen hírek olvasgatásával foglalkoznak.

Nem úgy, mint a baráti sajtó, amely annyira serény volt, hogy már az eredeti hír megjelenése előtt három perccel átvette a hírt, természetesen a forrás megjelölésével.

Mit írt a kormánypárti sajtó

A kormánypárti Novosti ugyanakkor arról számolt be olvasóinak, hogy Alekszandr Bocan- Harcsenko orosz nagykövet cáfolta a Danas írását.

– Hihetetlen a “Danasban” megjelent állítás, amely szerint Putyin elnök “felmondott” Aleksandar Vučić szerb elnöknek. Ennek semmi köze nincs a valósághoz, vagyis teljes és felelőtlen kitaláció

– írta az orosz nagykövet a Twitteren.

Az “otkazao” akár szójáték is lehet, tárgyas esetben a szó azt jelenti, hogy “lemondta a látogatást”, tárgy nélkül azonban felmondásként fordítható, és az idézőjel is erre az értelmezésre utalhat.

További szemantikai fejtegetés helyett inkább nézzük a nagykövet másik üzentét.

– Az orosz és a szerb elnök folyamatos és tartalmas kapcsolatban van, és mindig koordinálják egymás között a lépéseiket. Amikor eljön az ideje, mindent hivatalosan nyilvánosságra kerül.

Az idő kérdése ebben az esetben is fontos, a Novosti szerb kormánypárti napilap 15 perccel az orosz nagykövet bejegyzését követően már vette is adást, vagyis mintha valaki rá lenne állítva arra, hogy az orosz nagykövet Twitter-oldalát figyelje.

Véletlenek azonban nincsenek, azt viszont nem tudtuk meg egyértelműen, hogy az orosz elnök október 20-án ellátogat-e Belgrádba, de ez is hamarosan kiderül.

De végül minden kiderült

A belgrádi Novosti az esti órákra megfejtette a rejtélyt, amely szerint mindenkinek igaza van: az orosz elnök valóban nem látogat októberben Belgrádba, de nem azért, amiért az ellenzéki sajtó merte remélni.

Vagyis ezúttal nem sikerült éket verni Putyin és Vučić közé, legalábbis erre lehet következtetni a szerb elnök nyilatkozatából.

– Ami Putyin elnök urat illeti, többször beszéltem vele, és alig várja, hogy Szerbiába jöjjön

– mondta a szerb elnök.

Ez eddig rendben is van, de akkor miért nem jön, mert szemantikai értelemben a fenti mondat kimondatlanul is ezt sugallja.

– De tudják, amikor 15 ezer ember betegszik meg, és háromszáz hal meg (naponta), azóta nem láttam, hogy bárhova is ment volna. Ezért továbbra is várjuk az azzal kapcsolatos döntését, hogy mikor keresi fel hazánkat

– nyilatkozta a szerb elnök, aki azzal igyekezett kiábrándítani az ellenzéki sajtót, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az orosz elnök helyett Szergej Lavrov külügyminiszter érkezik a szerb fővárosba.

Akárhogy is vesszük, ez sem semmi. Amerikai elnök és amerikai külügyminiszter mostanában nemigen járt a szerb fővárosban, pedig az utóbbi nemrégiben arrafelé bóklászott.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva A boszniai Szerb Köztársaság köztelevíziójának funkcióját betöltő RTRS ismét a Kreml szócsövének funkcióját töltötte be, amikor szó szerint idézte az SVR orosz titkosszolgálat közleményét újabb merényleteket vizionálva
Bosznia2 óra telt el azóta

Az orosz hírszerzés Orbán és Vučić elleni merénylet lehetőségével riogat, a boszniai szerbek átvették

Az Oroszországi Föderáció Külső Hírszerző Szolgálatának (Служба внешней разведки Российской Федерации, SVR) információi szerint a „kollektív nyugat” két újabb célpontja...

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország2 nap telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia5 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava