Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Oroszország

MÉDIAHÁBORÚ, AVAGY A POLITIKAI LUFIGYÁRTÁS: Az orosz nagykövet cáfol egy belgrádi lapot, de ki helyettesíti Putyint?

putin vucic
Olvasási idő: 3 perc

Vlagyimir Putyin elnök októberben Belgrádba látogat, vagy talán mégsem? Putyin elnök állítólag a látogatás lemondásával büntetné meg a szerb elnököt azért, mert az amerikaiakkal kokettál. Ez a vita tárgya a szerbiai ellenzéki és a kormánypárti sajtóban. A vitába beszállt az orosz is, ám a lényeg ekkor még nem derült ki. A szerb elnök azonban az esti órákra átvágta a “putyini csomót”, hogy mindenki nyugodtam mehessen aludni.

Mit írt az ellenzéki sajtó?

A Danas belgrádi, ellenzéki napilap meg nem nevezett, nem hivatalos diplomáciai körökre hivatkozva azt írta, hogy orosz elnök októberben (egészen pontosan október 20-án) nem látogat Belgrádba, amint azt Aleksandar Vučić szerb elnök az elmúlt hetekben több alkalommal is jelezte.

A belgrádi lap forrása szerint a nem közölte, hogy Putyin miért gondolta meg magát, és mondta le tervezett belgrádi látogatását.

A meg nem nevezett forrás azonban rámutatott arra, hogy az oroszoknak biztosan nem tetszik Szerbia közeledése az Egyesült Államokhoz, ami különösen a Belgrád és Pristina közötti gazdasági kapcsolatok normalizálásáról szóló megállapodás aláírásával vált nyilvánvalóvá.

A Szerbia és Koszovó által a Fehér Házban aláírt megállapodás újabb fordulópontnak számít abban az „állandó tendenciában”, amely balkáni befolyásának elvesztésével jár, és ez irritálja a Kremlt

– vélte a diplomáciai körökből származó forrás, aki elhallgatja a nevét.

A Danas emlékeztetett arra, hogy Aleksandar Vučić júniusban, az orosz elnökkel tartott moszkvai találkozó után kijelentette: Putyin megerősítette neki, hogy októberben Szerbiába látogat.

Vučić rámutatott, hogy ez “pompás esemény” lesz, aminek alkalmával “felszentelik a templomot”.

Az ellenzéki Danas a közzétételével nyilván azt akarta bizonyítani, hogy nem minden papsajt, és van, ami nem úgy megy, ahogy azt a kormányzat, illetve az azt irányító Aleksandar Vučić elképzeli.

Nem mellékes körülmény, hogy a hír egy perccel este kilenc óra előtt jelent meg, amikor az ügyben érintett illetékesek jószerivel már alszanak, vagy nem éppen hírek olvasgatásával foglalkoznak.


kis festett kabatok222kis festett kabatok

Nem úgy, mint a baráti sajtó, amely annyira serény volt, hogy már az eredeti hír megjelenése előtt három perccel átvette a hírt, természetesen a forrás megjelölésével.

danas 3 perc

Mit írt a kormánypárti sajtó

A kormánypárti Novosti ugyanakkor arról számolt be olvasóinak, hogy Alekszandr cáfolta a Danas írását.

Hihetetlen a “Danasban” megjelent állítás, amely szerint Putyin elnök “felmondott” Aleksandar Vučić szerb elnöknek. Ennek semmi köze nincs a valósághoz, vagyis teljes és felelőtlen kitaláció

– írta az orosz nagykövet a Twitteren.

Az “otkazao” akár szójáték is lehet, tárgyas esetben a szó azt jelenti, hogy “lemondta a látogatást”, tárgy nélkül azonban felmondásként fordítható, és az idézőjel is erre az értelmezésre utalhat.

További szemantikai fejtegetés helyett inkább nézzük a nagykövet másik üzentét.


Az orosz és a szerb elnök folyamatos és tartalmas kapcsolatban van, és mindig koordinálják egymás között a lépéseiket. Amikor eljön az ideje, mindent hivatalosan nyilvánosságra kerül.

bocan masodik

Az idő kérdése ebben az esetben is fontos, a Novosti szerb kormánypárti napilap 15 perccel az orosz nagykövet bejegyzését követően már vette is adást, vagyis mintha valaki rá lenne állítva arra, hogy az orosz nagykövet Twitter-oldalát figyelje.

Véletlenek azonban nincsenek, azt viszont nem tudtuk meg egyértelműen, hogy az orosz elnök október 20-án ellátogat-e Belgrádba, de ez is hamarosan kiderül.

De végül minden kiderült

A belgrádi Novosti az esti órákra megfejtette a rejtélyt, amely szerint mindenkinek igaza van: az orosz elnök valóban nem látogat októberben Belgrádba, de nem azért, amiért az ellenzéki sajtó merte remélni.

Vagyis ezúttal nem sikerült éket verni Putyin és Vučić közé, legalábbis erre lehet következtetni a szerb elnök nyilatkozatából.

Ami Putyin elnök urat illeti, többször beszéltem vele, és alig várja, hogy Szerbiába jöjjön

– mondta a szerb elnök.

Ez eddig rendben is van, de akkor miért nem jön, mert szemantikai értelemben a fenti mondat kimondatlanul is ezt sugallja.

De tudják, amikor 15 ezer ember betegszik meg, és háromszáz hal meg (naponta), azóta nem láttam, hogy bárhova is ment volna. Ezért továbbra is várjuk az azzal kapcsolatos döntését, hogy mikor keresi fel hazánkat

– nyilatkozta a szerb elnök, aki azzal igyekezett kiábrándítani az ellenzéki sajtót, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az orosz elnök helyett Szergej Lavrov érkezik a szerb fővárosba.

Akárhogy is vesszük, ez sem semmi. Amerikai elnök és amerikai külügyminiszter mostanában nemigen járt a szerb fővárosban, pedig az utóbbi nemrégiben arrafelé bóklászott.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

tarhelypar-412
Aestherar 412

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

250x250


🚗 H-1089 Budapest, Delej utca 51

📬 contact@balk.hu

☎️ +36 30 631 3104

💁‍♂️ Rólunk - About us

📰 Impresszum

💰 Szponzorált tartalom

🏁SEO-partner

BALK Magazin © 2019-2022

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: