Connect with us

Bosznia

AZ F-16-OSOK ÉS A BANYÁK: Horvátország az Egyesült Államok közbenjárását kéri Bosznia-Hercegovinában
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az amerikai külügyminiszter horvátországi villámlátogatása során találkozott Gordan Grlić- Radman horvát külügyminiszterrel és Andrej Plenković miniszterelnökkel. Plenković Janez Janša szlovén miniszterelnökre ruházva a horvát szavazatot, és egy nappal korábban távozott a brüsszeli EU-csúcstalálkozóról, a megközelítőleg 40 perces dubrovniki tárgyalások miatt. Mike Pompeo a Horvátországnak felkínált F-16-os gépekkel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy az Egyesült Államok kedvező pénzügyi feltételeket kínál fel Horvátországnak.

A daytoni szerződés kijátszása

A bejelentésekkel összhangban megtárgyalták a vízumkötelezettség feloldását a horvát állampolgárok számára és a kettős megadóztatás elkerülését szolgáló kétoldalú megállapodás aláírást, ám ezek csupán formalitásoknak bizonyultak – az amerikai fél pozitívan nyilatkozott mindkét kérdésről, mondván, hogy az adminisztrációs eljárások lefolytatása után ezek a megállapodások aláírásra kerülnek, függetlenül az amerikai elnöki választások eredményétől.

Mint kiderült, a horvátok számára a legfontosabb a szomszédos Bosznia- Hercegovinában tapasztalható helyzet volt, ahol már évek óta a horvátok, mint legkisebb konstitutív nemzet, nincs megfelelőképpen képviselve Bosznia- Hercegovina döntéshozó szerveiben.

Dióhéjban, nagyon leegyszerűsítve, arról van szó, hogy Željko Komšić személyében a bosnyákok találtak maguknak egy horvátot, akit már két megbízatási időszakban beválasztottak Bosznia- Hercegovina elnökségébe és így felborították az erőviszonyokat.

Ez sem a bosznia-hercegovinai horvátoknak, sem Horvátországnak, de még a Milorad Dodik vezette Szerb Köztársaságnak sem tetszik, ám nem tehetnek semmit sem ellene, mert formálisan az elnökséget egy bosnyák, egy szerb és egy horvát alkotja.

Mini diplomáciai offenzíva

Horvátország szeptemberben mini-diplomáciai offenzívát indított ez ügyben, amelyet Milorad Dodik váratlan zágrábi látogatása vezetett fel, és ezt követték Plenković miniszterelnök tárgyalásai a bosnyák és horvát féllel.

Mint ezt dubrovniki nyilatkozatában Andrej Plenković hangsúlyozta, a daytoni megállapodás 25 évfordulóján, az Egyesült Államok közbenjárásában reménykedik.

– Amint ezt a külügyminiszter úrnak mondtam, remélem, hogy sikerül úgy alakítani a bosznia-hercegovinai választási törvényt, hogy az megakadályozza a daytoni megállapodás kijátszását

– fejezte ki várakozásait a horvát miniszterelnök.

Pompeo nem részletezve az idevágó tárgyalásokat, de támogatásáról biztosította a házigazdát.

– Ami Bosznia- Hercegovinát illeti, latba vetjük diplomáciai kapacitásainkat annak érdekében, hogy jó dolgokat valósítsunk meg Európa, a térség és a Horvát Köztársaság részére. A rendelkezésünkre álló eszközöket arra fordítjuk, hogy megindítsuk ezeket a folyamatokat

– ígérte meg a konkrétumokat megkerülve az amerikai külügyminiszter.

Az F-16-osok és a banyák

Ami az F-16-osok beszerzését illeti, a tárgyaló felek hangsúlyozták, hogy a döntést az ügyben a horvát vezetés hozza meg, az egyedüli új mozzanat az volt, hogy Pompeo kifejtette: az amerikai fél “kedvező pénzügyi feltételeket kínál fel”.

Hogy ne legyen minden ennyire komoly, erről Zoran Milanović köztársasági elnök gondoskodott, aki már egy néhány napja “átment Trumpba”, és az aktuális amerikai elnök, mondjuk “közvetlen” stílusában” hadakozik mindenki ellen, aki bírálni merészeli.

Így a horvát parlament két képviselőnőjét “önelégült siratóasszonyoknak” titulálta, a B.a.B.e. ( Budi aktivna. Budi emancipiran. – légy aktív, légy emancipált jelmondat rövidítése, de egyben úgy is értelmezhető, hogy babe, azaz banyák) feminista szervezetnek azt javasolta, hogy sürgősen változtassanak nevet.

Az amerikai külügyminiszter látogatását meg röviden azzal intézte el, hogy “azért jön, hogy ránk sózza a repülőket”, Milanović véleménye szerint ugyanis politikai nyomásról van szó (az amerikai választások előtt).

Ez természetesen semmi új, Milanović szeret a politikai fenegyerek szerepében tetszelegni, ám a horvátországi magyarok aligha bocsátják meg neki a miniszterelnöksége idején adott, csúnya magyarellenes nyilatkozatokat.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava