SZÍNES FÉMEKRŐL ÁLMODOM: Szabadkán megpróbálták ellopni Kosztolányi Dezső mellszobrát

Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Eddig ismeretlen tettesek szombatra virradóra megpróbálták ellopni Kosztolányi Dezső mellszobrát – jelentette a helyi Pannon RTV. A Vajdasági Magyar Szövetség szerint nem magyarellenes cselekedetről van szó, a párt szerint a szobrot ugyanis színesfémtolvajok akarták eltulajdonítani.

A VMSZ tudja, hogy színesfémtolvajok garázdálkodnak Szabadkán

Az emlékművet nem tudták eltulajdonítani, és nem is sérült meg, csupán a mellszobrot tartó csavarokat lazították ki.

A helyi műemlékvédelmi intézet munkatársai a szobrot biztonsági okokból eltávolították a talapzatról, és új tartócsavarokkal helyezik majd vissza a helyére.

Almási Gábor szobrászművész alkotása 1985 óta azon szabadkai gimnázium mellett áll, ahol az író édesapja, Kosztolányi Árpád is tanított.

A szoborlopási kísérlet hírére a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) közleményben adott hangot felháborodásának.

A legnagyobb délvidéki magyar párt szerint a mellszobrot színesfémtolvajok próbálták meg eltulajdonítani, tettüket anyagi haszonszerzés motiválta, tehát nem magyarellenes cselekedetről van szó.

EZT OLVASTAD?  AZ ELSŐ FIZETÉSEM: Kapnak-e "második fizetést is" a szerbiai frissdiplomások, vagy ők is elhagyják az országot?

A VMSZ emellett felszólította a rendőrséget, hogy mihamarabb kerítse kézre a bűncselekmény elkövetőit.

Közölte azt is, hogy az országos méreteket öltő szoborlopások miatt kezdeményezik a szobrok kamerával és riasztóval történő biztosítását.

A rendőrséget nem értesítették

Stevan Bakić, Szabadka polgármestere hétfőn figyelmeztetésben részesítette Silling Lédát, a Községközi Műemlékvédelmi Intézet igazgatóját és Vesna Hajnalt, Szabadka Város Közigazgatási Hivatala Felügyeleti és Ellenőrző Titkárságának titkárát, mivel Kosztolányi Dezső mellszobrának megrongálása ügyében a két önkormányzati alkalmazott nem megfelelő módon járt el.

A közlemény szerint a rongálásról Silling Léda értesítette Vesna Hajnalt, aki utasította a kommunális felügyelőket, hogy az esetet vizsgáljál ki, ami meg is történt, de nem értesítették a polgármestert, a városi menedzsert, valamint a szabadkai rendőrkapitányságot és a szabadkai ügyészséget.

Így az illetékes szervek nem tudták megállapítani, a tényállást és felderíteni, az elkövetőket

– áll a polgármesteri közleményben.

Stevan Bakić szerint a felsorolt szervek az esetről először abból a közleményből értesültek, amelyet a VMSZ tett közzé, vagyis onnan tudták meg, hogy színesfémtolvajok garázdálkodnak Szabadkán.

EZT OLVASTAD?  HAZALÁTOGATOTT: Miért zuhant le a szerb hadsereg utolsó MiG-21-es gépe?

Fotó: montázs


Oszd meg az ismerőseiddel, ha tetszik a cikk

Facebook hozzászólások

Kedvelés a Facebookon

Facebook Pagelike Widget