Connect with us

Szlovénia

SÖTÉT ÜGY: Öt helyen biztosította magát, majd levágta a bal kézfejét

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

c6f11d6650078aa7c49ae3b71654e67a
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A ljubljanai bíróság két év börtönre ítélte a 22 éves Julija Adlešičet, mert a vád szerint szándékosan és tudatosan levágta a bal kézfejét, hogy milliós kártérítést kapjon, természetesen euróban. A bíróság a fiatal lány barátját, Sebastijan Abramovot felbujtással vádolta, és három év börtönre ítélte. A fiú szüleit bűnrészességgel gyanúsították, ám csak az “apósjelölt” kapott egy év felfüggesztettet.

Ez maga a horror

Szlovéniát megrázta annak annak a fiatal nőnek az esete, aki 2019 elején körfűrésszel levágta a bal kézfejét.

Julija Adlešič ezt megelőzően 2018-ban öt biztosítónál kötött biztosítást.

Ha nem derül ki, hogy csalásról van szó, akkor közel 1,2 millió eurót vághatott volna zsebre, természetesen a jobb kezével.

A tárgyaláson Julija Adlešič azzal védekezett, hogy baleset történt, amikor tűzifát aprított.

– Senki sem akarja, hogy rokkant legyen. Oda a fiatalságom, 20 éves koromban kéz nélkül maradtam. Csak én tudom, hogy mi történt valójában

– mondta Julija a bíróságon.

A tragédia a fiú elvált szüleinek a házánál történt.

A lánynak a fiú apja nyújtott segítséget, és ő hívott mentőt, viszont nem adta át a kiérkező mentősöknek a levágott kézfejet, amelyet a rendőrség talált meg, és vitt be a kórházba.

Az orvosoknak sikerült visszavarrniuk a lány kezét, hogy megmentsék a tartós fogyatékosságtól. De a történet itt nem fejeződik be!

Nem hagyta magát megmenteni

Julija Adlešič nem hagyta magát megmenteni, és néhány nap múlva ismét orvoshoz fordult, hogy valami nincs rendben a kezével.

Az orvosi vizsgálat megállapította, hogy a nő a hűtőszekrénybe tette a kezét, hogy a műtét sikertelen legyen, és nehogy elessen a kártérítéstől.

A bíróság szerint a szándékosságra “kézzel fogható” bizonyítékok vannak, az öncsonkítást megelőző nap ugyanis a lány barátja az interneten műkezeket keresett.

A fiatal nő édesanyja a bíróságon azt vallotta, hogy Julija egyre több pénzt kért tőlük, miután megismerkedett Sebastijannal, de a barátnői is figyelmeztették a lányt, hogy a férfi kihasználta őket.

Julija mindezt tagadta, és kitartóan állította, hogy baleset történt, a barátja pedig nem manipulálta.

A bíróság szerint a lány barátja találta ki a biztosítási csalást, ezért az ítéletet kimondó bíró úgy vélte, hogy a “büntetések igazságosak és célravezetők”.

Sebastijan Abramov ellen folyamatban van egy másik eljárás is, mert a vád szerint 2015-ben meggyilkolt egy nőt, de a fiatalember szerint akkor is baleset történt, mert ő csak a puskáját tisztította, amikor a fegyver elsült.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szlovénia

Lendva polgármestere a szerbekkel üzletel, magyar pénzből újítanak fel egy iskolát

Közzététel:

a megjelenés dátuma

polgármester Lendva
Janez Magyar, Lendva polgármestere, aki a szerb építőipar szlovéniai szálláscsinálója lehet. A háttérben az uniós és a szlovén zászló mellett ott a magyar zászló is (Forrás: Necenzurirano)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Magyar Janez, vagy Janez Magyar lendvai polgármester, kinek, hogy tetszik, szoros kapcsolatokat épített ki Újvidékkel, ugyanakkor Lendvára szerbek érkezhetnek, akik nyilván nagy üzletet várnak a maroknyi szlovéniai magyarság központjának számító településen. A szlovén Necenzurirano internetes magazin arról ír, hogy Magyar, aki Janez Janša szociáldemokrata pártjának (SDS) színeiben politizál, a szerb elnök (egyik) jobb kezével, Miloš Vučević szerbiai védelmi miniszterrel alakított ki szoros kapcsolatot.

A polgármester és a magyar kaja

Janez Magyar, az SDS volt parlamenti képviselője Lendva polgármestere, amely az utóbbi években egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Újvidékkel, Szerbia második legnagyobb városával, a Vajdaság központjával.

Magyar 2021-ben kezdte intenzíven építeni a barátság hídját Újvidékkel, amikor ott találkozott Vučevićtyel, akinek szédületesen alakul a karrierje Aleksandar Vučić szerb elnök kiszolgálása által.

A sajtó általában azt emeli ki, hogy Magyar vállalkozóból lett politikus, mivel korábban magyarországi élelmiszerekkel kereskedett, és amikor 2019-ben Lendva polgármestere lett, a 16 évig regnáló korábbi polgármestert búcsúztatta.

Elmondása szerint népszerűek a magyar termékek a Muravidéken, de az üzletet, miután megválasztották polgármesternek, a fiaira bízta, hogy Lendva fejlesztésére koncentrálhasson. Vagy pedig még nagyobb üzletekre.

A Necenzurirano beszámolója szerint a Janez Magyar által vezetett Lendva az utóbbi években egyre szorosabbra fűzi kapcsolatait Újvidékkel, Szerbia második legnagyobb városával, a Vajdaság központjával, ahova már többször is ellátogatott.

Május végén például díszvendégként vett részt a helyi mezőgazdasági vásár megnyitóján, ahol a szerb kormány több miniszterével is találkozott, ebből mostanra konkrét együttműködések születtek.

Június közepén, alig három héttel Magyar Újvidéken tett látogatása után, az újvidéki Inobačka építőipari vállalat fióktelepet alapított Szlovéniában.

Tíz nappal később Lendva önkormányzata közbeszerzési pályázatot írt ki egy régi iskola felújítására és bővítésére Csentében 600 ezer euró értékben. A pályázatot az Inobačka cég nyerte meg, sokakat megelőzve.

A szlovéniai portál szerint több más jel is utal arra, hogy a volt újvidéki polgármester, Miloš Vučević környezetében építési üzlethullámra készülnek Szlovéniában, és Magyar nyitja meg a szerbek előtt leginkább az ajtót.

Szerbiai tőke Lendván

Tavaly novemberben jelentették be, hogy hamarosan egy új, 220 ágyas szálloda épül a sportpark és a Terme Lendava gyógy- és termálfürdő közelében.

A Muravidéken már akkor széles körben elterjedt a hír, hogy a 20 millió euróra becsült beruházás mögött szerbiai tőke áll.

Újvidék első várostervezőjének, Dušan Miladinovićnak már van egy cége Lendván, miközben májusban harmadszor is őt nevezték ki az Urbanizam újvidéki urbanisztikai közvállalat igazgatójának, a megbízatás négy évre szól, és számtalanszor lehet ismételni.

Tavaly Lendván megalakult az Archi Lend nevet viselő cég, amely építészeti tanácsadással és tervezéssel foglalkozik, tulajdonosa pedig az előbb említett Miladinović, akit először Vučević mandátuma idején neveztek ki az állami Urbanizam élére, ahol tripláznia is sikerült, amit aligha tehetett volna meg, ha nem ápolna közeli kapcsolatokat a Kisfarkassal.

Az Archi Lend az Újvidéki Kulturális és Turisztikai Egyesület lendvai címére van bejegyezve, ez a szervezet kulcsszerepet játszik a két város – Újvidék és a legalább százszor kisebb Lendva – közötti kulturális kapcsolatok erősítésében.

polgármester Lendva

Janez Magyar Újvidéken idén májusban, mellette Dalibor Rozić kultúrfelelős és Jelena Marinković Radomiović, az újvidéki közgyűlés elnöke (Forrás: Necenzurirano)

A Necenzurirano úgy tudja, hogy idén tavasszal Magyar részt vett egy újvidéki koncerten, és egyúttal találkozott Miladinovićtyal is. Ezt követte a régi csentei iskola felújítására és bővítésére vonatkozó pályázat kiírása, a munkálatokat a magyar állam külön alapból finanszírozza.

A kiírásra öt pályázó, többnyire helyi építőipari vállalkozók jelentkeztek, az önkormányzat két tételt kívánt odaítélni, és mindkét esetben a tárgyalások után a belatinci (Beltinci) Zidarstvo Maučec cég nyert.

Nem sokkal később azonban fordulat történt, az önkormányzat ugyanis kizárta a nagyobb, több mint 600 ezer euró értékű tételre kiírt pályázatból a belatinci céget. Az ok? A munkák leltárát nem megfelelő formanyomtatványon készítették el.

Bár az önkormányzat a második legjobb ajánlattevő, az Inobačka referenciáiban is hiányosságokat talált, ennek ellenére lehetőséget adott neki további bizonyítékok benyújtására.

Két nappal azt követően, hogy az önkormányzat megkapta az új dokumentumokat, Magyar polgármester úgy döntött, hogy a szerbeket hozza ki győztesként.

Szlovéniában (még) nem mindig nyer

Az nem világos, hogy a kiválasztott építtető számára milyen gazdasági előnyökkel jár az üzlet, és azt sem tudni, hogy egy Lendvától több mint 400 kilométerre lévő cég miként győzte le a helyi versenytársakat.

Lendva önkormányzata kiírt egy másik, sokkal nagyobb pályázatot is, amelyben a szerbek szintén nagyon közel álltak ahhoz, hogy megnyerjék.

polgármester Lendva

CSALÁDI VÁLLALKOZÁS: Vukajlo Babić és Danilo Babić, az Inobačka két tulajdonosa (Forrás: Inobačka)

Magyar a gyertyánosi (Gaberje) fiókiskola tornatermének építéséhez keresett vállalkozót. Ez egy megismételt pályázat volt, amelyet először a Pomgrad, a Muravidék messze legnagyobb építővállalata nyerte meg, de az 1,8 millió eurós ajánlat meghaladta a rendelkezésre álló keretet.

Az önkormányzat idén júniusban új pályázati felhívást tett közzé, amelyre kilenc ajánlattevő jelentkezett, akik 1,5 és 2,3 millió euró közötti összegért vállalták volna a tornaterem megépítését.

Az Inobačka volt a második legjobb ajánlattevő, és a tárgyalásokon is jól szerepelt, de végül a gornja radgonai GDO legyőzte, miután csaknem a felére csökkentette a munkálatok elvégzéséhez ajánlott 2,1 millió eurós árat, 1,3 millió euróra, ami alá a szerbek már nem mentek.

Az Inobačka, amelyet többségi tulajdonosként Vukajlo Babić (50,50%) vezet, és amelynek szlovéniai igazgatója Boštjan Peterman, jelenleg csak Lendván pályázik Szlovéniában, a szomszédos településeken (még) nem.

Az Inobačka is a Kisfarkas köréhez tartozik

Az Inobačka a Vajdaságban az elmúlt években több üzletet is elnyert.

Egyebek között Újvidéken egy Hyatt szállodát épít, amely 900 vendég befogadására lesz alkalmas. Vukajlo Babić cégtulajdonos szerint ez a projekt kétségtelenül az egyik legnagyobb újvidéki beruházás, amelynek értéke 107 millió euró.

polgármester Lendva

Az újvidéki Báni Palotánál épülő mélygarázs (Forrás: Inobačka)

A Necenzurirano írása szerint az Inobačka Vućevićtől, egy osztrák partnerrel együtt 40 évre szóló koncessziót kapott négy parkolóház építésére és üzemeltetésére, így összesen több mint 1100 parkolóhelyet kezelnek majd, például a közigazgatási központnak számító Báni Palota közvetlen közelében.

Ez ellen a szerbiai ellenzék helyi aktivistái ugyan erősen tiltakoztak, szerintük ugyanis az Inobačka a törvények megkerülésével szerezte meg a földalatti garázsok építési engedélyét, de az ellenzék a hőzöngésen kívül túl sokat aligha ér el, hiába tesz feljelentéseket.

Öreg Anna, a Szabad Polgárok Mozgalmának parlamenti képviselője ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy Szerbia olyan ország, ahol ha valamit meg akarsz oldani az adminisztrációban, mindig hiányzik valamilyen papír.

Hozzátette azonban, hogy ha valaki Miloš Vučević környezetéhez tartozik, Vukajlo Babićnak hívják, és netalán az Inobačka cég igazgatója, akkor ilyen probléma nem létezik.

Öreg szerint ebben az esetben az építési engedélyt minden jogi eljárás nélkül kiadják akár arra is, hogy Újvidék kellős közepén vad építkezés indulhasson még akkor is, ha netalán a vajdaság képviselőház (Báni Palota) épületét is megrongálják.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava