Connect with us

Horvátország

CSEPPFOLYÓSÍTOTT GÁZ: A magyar külügyminiszter szerint Magyarország “történelmi gázvásárlást” ütött nyélbe

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

krk lng
play icon A cikk meghallgatása

Teljesültek a feltételek a cseppfolyósított gáz érkezéséhez a krk-i LNG terminálról – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután szavai szerint Magyarország történelmi gázvásárlási megállapodás született a Shellel. Ez az első hosszú távú gázvásárlási szerződés Magyarország esetében nyugati szereplővel.

Nincs veszélyben a rezsicsökkentés

A magyar külgazdasági és külügyminiszterminiszter elmondta, hogy évente egymilliárd köbméter cseppfolyósított gáz érkezik majd, amelyet a visszagázosítást követően Magyarországra szállítanak a magyar-horvát gázvezetéken keresztül.

– Mindez azt jelenti, hogy 2027 végéig a magyar gázszükséglet tíz százalékát fedezik a krk-i LNG terminálról, amely jövő év januárjában kezdi meg működését

– mondta Szijjártó Péter, aki szerint a szerződést olyan versenyképes áron kötötték, amelynek nyomán a magyar rezsicsökkentés eredményeit, vívmányait meg tudják védeni.

A tárcavezető közölte, hogy amikor Magyarország gázellátásáról döntenek, két szempontot vesznek figyelembe, a szállítás megbízhatóságát és az árat.

Részben a koronavírus, részben az azt megelőző komoly túltermelési válság miatt az LNG ára a vezetékes gázé alá esett.

Ezért úgy döntöttek, hogy az LNG szerepét megnövelik az ország gázellátásában.

Ennek két előfeltétele van: az egyik a kapacitásfoglalás azokban a visszagázosítással foglalkozó kikötőkben, ahová a gáz megérkezhet, a másik pedig, hogy vásárolni kell forrást.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/videos/2432082147086453/?v=2432082147086453&external_log_id=24f9bcfb-bec1-493d-8bc4-86d51ce95f25


A gázellátása hosszú távon biztosított

A magyar külgazdasági és külügyminiszterminiszter úgy nyilatkozott, hogy az energiaellátásban jelenleg a gáznak van a legfontosabb szerepe, az ország gázellátása tehát kritikus fontosságú kérdés.

Az elmúlt években a kormány elvégezte azokat a beruházásokat, megkötötte azokat a szükséges megállapodásokat, amelyek nyomán ma el lehet mondani, hogy Magyarország gázellátása hosszú távon biztosított.

Megépültek az összeköttetések a szomszédokkal, a hét szomszédos országból ma már hattal van gázvezeték összeköttetése Magyarországnak.

A miniszter szerint a keleti és nyugati vállalatokkal is korrekt, bizalomra épülő kapcsolat épült ki, és az együttműködéseket a jövőben is fenntartják, mivel az ország érdeke, hogy minél több forrásból, minél több útvonalon érkezzen gáz.

Kapitány István, a Shell globális alelnöke elmondta, hogy a vállalat a cseppfolyós földgáz, az LNG iparág úttörője, több mint 50 éves tapasztalata van az LNG gyártásában, kereskedelmében, tárolásában és szállításában.

– A földgáz a legtisztább fosszilis energiahordozó, használata segíthet kielégíteni az egyre több és tisztább energia iránti növekvő keresletet, kiváltva a szenet vagy más folyékony üzemanyagokat

– tette hozzá Kapitány.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava