HARC VAGY ÚTONÁLLÁS? Lázadás a diktatúra ellen, avagy fasiszta falangisták tombolása a szerb parlament előtt

Utolsó módosítás:

Pénteken az ellenzéki Dveri vezetője és hívei zaklatták a parlamenti ülésre tartó kormánypárti képviselőket, ami majdhogynem fizikai leszámoláshoz vezetett, egy kormánypárti képviselőről a zakót is letépték. A klasszikus útonállástól a történtek abban különböztek, hogy ezúttal a megtámadott személyek is maszkot viseltek, nemcsak a verbális és nem verbális “akcióhősök”. A szerbiai ellenzék egy része elfogadhatónak tartja a politikai harcnak ezt a formáját, másik része viszont ellenzi az ilyen megnyilvánulásokat, a kormányzat pedig egyenesen fasizmusnak nevezte a Dveri tagjainak fellépését. A június 21-re meghirdetett választások előtt a szerb elnöknek jól jött az incidens, mert egy kalap alá vehette, és amblokk lefasisztázhatta az ellenzéket.

Ki az áruló, és ki a tolvaj?

“Eljött a felkelés ideje” – ezzel a jelszóval mentek neki az ellenzéki Dveri (régi szerb szó, jelentése: ajtó, nyílás) tagjai az egyik szerb miniszternek és több kormánypárti képviselőnek. A performanszt Boško Obradović, a Dveri elnöke instruálta.

Nincs több hazugság, nincs tovább bűnözés, Zlatibor, itt a börtön ideje. Jön a nép. Jön a nép, hogy ítélkezzen feletted, Zlatibor! Itt a vége, jön a raboskodás, börtön vár rád. Első vagy a listán

– tájékoztatta a Dveri vezetője a képviselőház bejáratánál Zlatibor Lončar egészségügyi minisztert.

Lehet, hogy a kioktatás tovább tartott volna, de ezen a ponton a tömeg elkezdeni skandálni, hogy “Tolvaj! Tolvaj!”, ami elnyomta Boško Obradović monológját.

A magát (is) felhergelő ellenzéki vezető majdnem nekiment az egészségügyi miniszternek, néhány perccel később pedig Marijan Rističevićnek is, aki a Szerb Haladó Pártot képviseli a parlamentben.

A vajdasági mezőgazdasági gazdálkodóból lett honatyáról azonban így is letépték a zakót, amire elérte a parlament ajtaját.

Háborús tudósítás

Támadás érte a Szerb Haladó Pártban képviselősködő Milovan Drecunt is, aki újságíróként a kilencvenes években elfogult háborús tudósításaival vált hírhedté.

Drecun szerint egy ellenzéki politikus az “arcába mászott”, és ezért ő lesz majd vádolható, ha netalán elkapta tőle a koronavírust.

Boško Obradović, a Dveri vezetője az országot jelenleg irányító Aleksandar Vučić szerb elnökre utalva így foglalta össze a “népi lázadást” kiváltó okokat:

Van valaki, aki már nyolc éve megszegi az alkotmányt, tönkreteszi az állami intézményeket, hazudik, lop, árulást követ el, és minden eszközt felhasznál arra, hogy manipulálja és sértegesse a népet és az országot. Elvették tőlünk az életünket, a szabadságunkat, a pénzügyeinket és az intézményeinket. Lerombolták mindazt, ami normális ebben az országban. Mi azért lázadunk, mert ezt nem akarjuk tovább tűrni.

Obradović szerint nem történt semmiféle fizikai erőszak, csak felhívták a figyelmet arra, hogy ki az áruló, ki a tolvaj, ki a bűnöző és ki szegi meg az alkotmányt.

A kormánypárti képviselőkön kívül támadás érte azokat az ellenzéki honatyákat is, akik nem bojkottálják a parlamenti üléseket, ahogy azt a Dveri tagjai teszik.

Hátsó kijárat

A rendőrség csak azt követően avatkozott közbe, hogy a Dveri akciója befejeződött, és Boško Obradović megtartotta sajtótájékoztatóját.

Az egyenruhások tizenöt személyt állítottak elő, tehát a “lázadásnak vagy útonállásnak” lesznek következményei. Legalábbis erre utalt a szerb belügyminiszter.

Azt szeretném üzenni, hogy az ilyen esetekben az illetékes szervek és a rendőrség nagyon hatékonyan fog reagálni, és nem engedjük meg, hogy bárki az erőszak áldozatává váljon, vagy bárkinek sérüljenek a jogai, és sérüljön a szabadsága

– nyilatkozta Nebojša Stefanović, aki elvárja, hogy senki se lépjen fel erőszakosan, és mindenki fogja fel, hogy az erőszak nem a megfelelő út.

Nem építhetjük az országot arra, hogy bárki leszámolhat másokkal, mert azok másképp gondolkodnak, vagy másmilyen meggyőződéssel rendelkeznek

– tette hozzá a szerb belügyminiszter.

A kormánypárti képviselők a parlamenti ülés befejeződését követően a hátsó kijáraton távoztak, mert az épület előtt újabb demonstrációk zajlottak egy másik ellenzéki képviselő szervezésében, akit tavaly fegyelmezetlensége miatt még a Dveriből is kizártak.

Ki fasisztázott?

Aleksandar Vučić szerb elnök az Instagramon közzétett üzenetében úgy fogalmazott, hogy az ellenzéki Szövetség Szerbiáért tömörülés, amelynek történetesen a Dveri is tagja, megtámadta a kormánypárti képviselőket.

Boško Obradović és a Szövetség Szerbiáért fasiszta falangistái megtámadták a népképviselőket… Ezt azért tették, mert meg akarták mutatni, hogy Szerbiában az erőszaknak kellene uralkodnia, és az erőszaknak kellene többségi támogatást élveznie

– mondta a szerb elnök, aki ezért arra kérte az embereket, hogy a leghatározottabban utasítsák el a történteket.

Azt kérjük Szerbia minden állampolgárától, hogy a leghatározottabban utasítsa el a fasiszta tobzódást, és mutassuk meg, hogy Szerbia demokratikus ország. Ezt kérem a politikai pártok képviselőitől is.

View this post on Instagram

Данас су фашистичке фаланге Бошка Обрадовића и Савеза за Србију напале народне посланике. Напали их физички, обарали их на земљу, цепали њихове сакое. И то су радили желећи да покажу да је насиље оно што би требало да влада у Србији, оно што би требало да добије већинску подршку народа у Србији. Зато тражим од свих грађана Србије да на најоштрији могући начин осуде фашистичко дивљање ових људи и да покажемо да је Србија демократска земља. То тражим и од свих политичких представника у нашој земљи, јер можемо да се разликујемо по много чему, можемо да мислимо другачије о свим питањима, али фашизам никада није био својствен Србији. Oве слике могли смо да гледамо само у нацистичкој Немачкој тридесетих и усташкој Хрватској четрдесетих година. Србија неће дозволити да је победи фашизам! Уверен сам да ћемо се изборити за очување демократских вредности, демократског поретка и очекујем да грађани Србије буду апсолутно јединствени у осуди онога што се данас догодило. Наше је да се боримо, да економски развијамо земљу, да чувамо демократију и да на изборима покажемо коме верујемо, да бранимо и сачувамо будућност наше деце.

A post shared by Александар Вучић (@avucic) on

A szerb elnök szerint lehetnek különbségek az emberek között, de a fasizmus, amire a pénteken történtek utaltak, soha sem volt szerbiai sajátosság.

Ilyen képeket csak a harmincas évek Németországában, és a negyvenes évek az usztasa Horvátországban lehetett látni. Szerbia nem engedi meg, hogy győzedelmeskedjen a fasizmus, és meggyőződésem, hogy kiharcoljuk a demokratikus értékek megőrzését.

Kifasisztázta magát Ana Brnabić szerb miniszterelnök is, de ő csak másodhegedűs a csárdában, ezért hozzászólásával érdemben nem tett hozzá semmit a prímás szavaihoz.

És ki tapsolt?

Az ellenzék jó része elutasította azt a módszert, amellyel a Dveri a szerbiai kormány ellen küzd.

A problémát Aleksandar Vučić rezsimje jelenti, de csak őt segítik azok, akik a felelőtlenül és átgondolatlanul lépnek fel. Ezzel a kormányzat által felvázolt kontúrokat erősítik, amely szerint az ellenzékiek mind egyformák

– nyilatkozta Zoran Živković volt szerb miniszterelnök is, aki most az Új Párt vezetője.

Ülést tartott a szerbiai Szabad Polgárok Szövetsége, amely szintén reagált a történtekre, és rögtön bizonyította is, hogy az ellenzékiek nem mind egyformák.

A színészből mozgalmi elnökké avanzsált Sergej Trifunović jól tudja, hogy a jó szereplés legnagyobb jutalma a taps, így hát megtapsolta Boško Obradovićnak és társainak a performanszát.Varga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!