Connect with us

Koronavírus

TISZTA HASZON: A vírus elősegítheti a népszaporulat növekedését, és lehetőséget teremt a kanalak szétválogatására

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

miniszter nepszaporulat
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 2 perc

A kormány úgy gondolja, hogy ezekben a nehéz időkben az embereknek nem csak orvosi, hanem pszichológiai tanácsokra is szükségük van. A szerb nemzeti pszichoterápiát csak egy megbízható szakember hajthatja végre, aki – a kettő az egyben elvet követve – politikai és pszichológia téren is megfelelően alkalmas erre.

A nemzet lelke

Dr Slavica Đukić Dejanović a szerb kormány demográfiaért és a népességpolitikáért felelős tárca nélküli minisztere, szakmáját tekintve pedig neuropszichiáter, tehát nála kívánni sem lehet jobbat.

Ráadásul 68 éves, ezért „otthoni izolációban”, vagyis házi karanténban tartja magát, hiszen a veszélyeztetett korcsoportba tartozik.

A szocialistákat képviselő Đukić Dejanović miniszter asszony március 30-a óta a Viberen „home office” módszerrel gyógyítja a nemzet lelkét minden este kilenctől fél tizenegyig.

Tanácsaival igyekszik segíteni honfitársainak, hogy ebben a krízishelyzetben áthidalják a problémákat, és normálisak maradjanak.

A kanalak szétválogatása

A belgrádi Kurirnak adott interjújából könnyen kideríthetjük, hogy melyek lehetnek a miniszter asszony legfontosabb tanácsai.

– Egyeseknél ez a helyzet fóbiát vált ki, bizonyos értelemben azt érezhetik, hogy fogságba estek. Életben kell maradnunk ahhoz, hogy visszatérhessünk a társadalmi kommunikáció korábbi formáihoz. Ezért a szeretetet és az élet iránti ösztönnek kell győzedelmeskednie

– mondta a szerb miniszteri neuropszichiátere, aki szerint a jelenlegi krízishelyzetben lehetőség nyílik a kanalak szétválogatására is.

Mit tehetnek tehát a szerbek, ha rosszul érzik magukat?

– Bármikor felhívhatunk valakit, aki kedves nekünk, de már régen nem beszéltünk vele. Elolvashatunk valamit, ami eltereli a figyelmünket, és elvégezhetünk néhány házimunkát, például szétválogathatjuk a vendégek számára félretett kanalakat azoktól, amelyek mindennapi használatban vannak.

Szerelem koronavírus idején

Kínában a járványt követően megnövekedett a válások száma, „a szerb nemzet neuropszichátere” azonban reméli, hogy ez hazája esetében nem következik be.

– Nem csodálkoznék, ha az újszülöttek száma kissé növekedne. Ilyen körülmények között „több a szeretet, és több a gyűlölet”. Azt szeretném, hogy növekedjen a születési arány. És ne a válások számában hasonlítsunk a kínaiakra, hanem a járvány leküzdéséhez szükséges fegyelemében tekintetében.

A szerb miniszter asszony arra is választ adott hogy miért sértik meg nagyon sokan az „önelszigetelési” szabályokat és a kijárási tilalmat.

Szerinte erre leginkább azok hajlamosak, akik még sosem kerültek életveszélybe, illetve akik még sosem tapasztalták meg, hogy milyen érzés az, amikor a szeretteik kerülnek ilyen helyzetbe – vagyis nincsenek tisztában a veszély nagyságával.

Horvátország

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Írta

indiana uj
play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 1 perc

Horvátországban öt spanyol állampolgárt azzal gyanúsítanak, hogy végigsétáltak Dubrovnikon, pedig tisztában voltak azzal, hogy pozitív a koronavírus-tesztjük. A bíróság nem rendelte el előzetes letartóztatásukat, ám az ügyészség nem ért egyet a döntéssel, amit az interneten ország-világ tudtára adott.

Beteg spanyolok

Az eset még a júliusban történt, de a hír csak most került nyilvánosságra.

Az ügyészség szerint megalapozott a gyanúja annak, hogy az érintett öt spanyol állampolgár – akik mindannyian 1996-ban születtek – július 22-én este fél kilenc körül a dubrovniki utcákon jártak-keltek, bár tisztában voltak azzal, hogy a repülőtéren végzett gyorsteszt kimutatta náluk a vírust, ami miatt az illetékes járványügyi szakember házi karantént rendelt el számukra.

Ők azonban elhagyták kijelölt tartózkodási helyüket, elmentek a városba, ahol be is vásároltak, és ezáltal más személyeket is veszélyeztetettek. Az esetet a házi karatén betartását felügyelő rendőrök vették észre.

A zágrábi Index hírportál szerint az illetékes ügyészség úgy véli, hogy a spanyolok a karantén elhagyásával a fertőző betegségek terjesztésének és továbbadásának bűncselekményét követték el.

Közben feltűnt Dubrovnikban Indiana Jones, azaz Harrison Ford is, de ő nem terjesztett semmiféle betegséget, és valószínűleg nem találkozott az öt „spanyol beteggel” sem, miután őt a napokban kapták lencsevégre az Adria egyik gyöngyszemének számító városban.

Európa tovább romlik

Az ECDC (Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ) legújabb térképe szerint a betegség egyre nagyobb méreteket ölt Európában és Horvátországban is, ahol a tengerpartot követően a főváros, Zágráb is besárgult.

KORONAVÍRUS: Öt fertőzött spanyol járt-kelt Dubrovnikban, majd elment bevásárolni, de nem botlottak Indiana Jonesba

Zágráb városa után a leginkább veszélyeztetett térségnek - Dalmácia, Zágráb, Šibenik- Knin, Zára és Dubrovnik– Neretva megye számít.

Horvátországban az utóbbi 24 órában 333 új esetet regisztráltak, ezzel 1552-re emelkedett az aktív megbetegedések száma. Jelenleg 192-en vannak kórházban, ebből 19-en lélegeztetőgépen, három ember pedig elhunyt.

Házi karanténban 4568 személy tartózkodik, kivéve az öt spanyolt.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava