Connect with us

Írd be ide, amit keresel!

Horvátország

JÓ, DE LEHETNE JOBB IS: A magyar-horvát kapcsolat kiváló, de sokkal jobb is lehetne

Gordan Grlić Radman Szijjártó Péter
Budapest, 2020. február 28. Gordan Grlic Radman horvát kül- és Európa-ügyi miniszter (b) és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter sajtótájékoztatót tart Budapesten, a minisztériumban 2020. február 28-án. MTI/Koszticsák Szilárd
Olvasási idő: 2 perc

A magyar-horvát kapcsolat kiváló, de lehetne sokkal jobb is – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, miután megbeszélést folytatott Gordan Grlić-Radman, Horvátország kül- és Európa-ügyi miniszterével. A politikus közölte: kölcsönösen számos előny származik a kétoldalú együttműködésből, de még több is származhatna. Horvát kollégája azt hangoztatta, hogy a politikai együttműködés jó, a gazdaságin azonban még lehetne javítani.

Kétoldalú kapcsolatok

Horvátország a magyar beruházások első számú célpontja. A Mol legutóbb egy 540 millió eurós (mintegy 183 milliárd forintos) beruházást jelentett be a fiumei (rijekai) finomítónál, az OTP pedig a negyedik legnagyobb piaci részesedésű bank a horvát piacon.

Tavaly minden idők legmagasabb kereskedelmi forgalmát érték el: 2,5 milliárd euró (mintegy 848 milliárd forint) fölé ment ez az érték. Nőtt a Horvátországba irányuló magyar turistaforgalom is: 644 ezer magyar utazott a szomszédos államba 2019-ben

– közölte Szijjártó Péter, aki hozzátette, hogy a magyar kormány 527 drávaszögi kis- és közepes vállalkozót támogatott tavaly 1,8 milliárd forinttal, így a Drávaszögben 2,7 milliárd forintnyi beruházás valósult meg.

Az Európai Unió előtt álló legfontosabb kihívásokban egyetért Magyarország és Horvátország.

Konszenzus van a kohéziós források fenntartásának fontosságában. Egyetértenek a nyugat-balkáni bővítés szükségességében, és abban is, hogy az illegális bevándorlást meg kell állítani

– jelentette ki Szijjártó Péter.

A nemzetközi helyzet fokozódik

A miniszter Úgy vélekedett, hogy a jelenlegi szíriai harcok könnyen újabb migrációs vészhelyzetet idézhetnek elő.

Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy ismét erősödik Törökország azon álláspontja, miszerint Európa felé engedik át a migránsokat, ha nem tudnak Szíriában megfelelő körülményeket teremteni a visszaküldésükre.

Magyarország bármilyen nyomással szemben megvédi a határait

– tette hozzá.

A két külügyminiszter egyetértett abban, hogy küzdeni kell egy új uniós menekültpolitikáért, harcolni kell az illegális bevándorlás ellen, meg kell különböztetni a valódi menekülteket az embercsempészek által utaztatott migránsoktól.kis festett kabatok222kis festett kabatok

A magyar miniszter kitért arra is, hogy néhány ügyben azonban lehetne jobb az együttműködés Horvátországgal.

Magyarország továbbra is szeretné, ha átfogó megállapodás jönne létre a gázbeszerzési források diverzifikációjáért. Fenntartja azt a javaslatát, hogy kössék össze a két állam gázvezeték-hálózatát, tárgyaljanak gázbeszerzésről a leendő horvátországi LNG-terminálon keresztül. Magyarország továbbra is fenntartja vételi ajánlatát a leendő terminál kisebbségi részesedésére

– hangoztatta Szijjártó Péter.

A magyar kormány szorgalmazza, hogy hozzák létre a magyar-horvát barátság napját, és sokkal több legyen a legális átjárási lehetőség a két ország között: építsenek új határátkelőhelyeket, alakítsanak ki új közlekedési összeköttetéseket.

A horvát álláspont

Gordan Grlić-Radman hangoztatta, hogy a politikai együttműködés jó a két ország között, a gazdaságin azonban még lehetne javítani.

A horvát külügyminiszter felidézte, hogy két hónapja járt Budapesten, szerinte ez is bizonyítja a több évszázados kapcsolat minőségét.

A horvátországi magyar és a magyarországi horvát kisebbség helyzetén azonban lehetne javítani

– vélekedett Gordan Grlić-Radman.


Megjegyezte, hogy Horvátország tölti be az EU soros elnökségét, és az egyik horvát prioritás, hogy még jobban összekapcsolják a két nemzetet.

Magyarország sokat segített, hogy 2011 első felében sikeresen lezáruljanak Horvátország EU-csatlakozási tárgyalásai

– mondta a horvát külügyminiszter.

Gordan Grlić-Radman kijelentette, hogy mindkét állam érdekelt a nagyobb uniós költségvetésben.

A horvát külügyminiszter szerint konszenzus van az EU bővítésének szükségességében is, amivel nyilvánvalóan a balkáni országokkal való tárgyalások folytatására, illetve megkezdésére utaltak.


Lektor nélkül dolgozunk. Ha helyesírási hibát találsz, akkor jelöld ki a szót az egérrel, majd egyszerre nyomd le a következő két billentyűt: Ctrl+Enter. A program semmiféle személyes adatot nem kér, és nem továbbít. Köszönjük, hogy segítesz jobbá tenni a BALK-ot!

Napi hírlevél


Mi munkát teszünk bele, legyen a megosztás a fizetség!

Helyesírási hiba jelentése

A következő értesítést küldjük a szerkesztőnek: