Connect with us

Bulgária

FEKETE LYUK: A szomszédos országok akadályozzák az orosz fegyverek Szerbiába szállítását

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

s 400 srbija rusija
A cikk meghallgatása

A Szputnyik orosz hírügynökség szerb nyelvű honlapja szerint a szomszédos országok akadályozzák az S-400-as rendszer érkezését Szerbiába. Ez azzal magyarázható, hogy a NATO nem szeretné megengedni “fekete lyuk” kialakulását a tagországok külső vonala mögött. Macedónia, Albánia és Montenegró taggá válását követően a NATO szempontjából azonban valóban egy “terra negra” terület alakul(t) ki a magát semlegesnek tartó, de az oroszokkal erősen barátkozó Szerbia esetében.

A fekete lyuk

A Szerbiával szomszédos országokban nem akar alábbhagyni a vihar, amelyet az orosz S-400-s és a “Pancir- S” rendszerek részvétele okozott a Szerbiában nemrég tartott “Szláv Pajzs” (Slovenski štit) hadgyakorlaton.

Legutóbb Szibi Szibev, Bulgária NATO-ba delegált képviselője és az Atlanti Tanács tagja idézett elő hullámokat a balkáni katonai-politikai térségben.

Szibev kijelentette, hogy Bulgária várhatóan betiltja a Szerbiába tartó S-400-s rendszer esetleges transzportját.

– Ha Bulgária tudomást szerez arról, hogy Oroszország ilyen rendszert szállít Szerbiának azzal a céllal, hogy ott bázist létesítsen, akkor minden jogunk meglesz arra, hogy megtiltsuk az átrepülést Bulgárián keresztül.

Szibev csak a S-400 rendszerre jelentette be az “átrepülési tilalmat”, a szerbek egyelőre viszont csak a “Pancir- S” rendszert vették meg.

– Ma egyedi alkalom nyílt arra, hogy működés közben lássuk az S-400 és a “Pancir S” rendszert. Mint tudják, egy “Pancir S” megvételre került. Megrendeltük, és hamarosan várjuk az országba

– jelentette be Aleksandar Vučić szerb államfő.

Azt egyelőre csak találgatni lehet, hogy milyen irányból érkezik majd Szerbiába a megvásárolt “Pancir- S” rendszer.

Még az is elképzelhető, hogy Magyarországon keresztül.

Közben az Aleksandar Vulin szerb védelmi miniszter tevékenységét figyelő és bemutató honlapon és a hozzá tartozó YouTube oldalon meg is jelent a “Pancir S” rendszert bemutató videó.

Hogy lássa a szerb nép, mit vett az ország vezetése!

Vulin a szerb elnök közeli munkatársa, és egyik leghűségesebb követője, de az oldalt nem személyesen ő kezeli.

Ezt a honlapot a “Vulin-fanok” szerkesztik, nyilván a miniszter hallgatólagos beleegyezésével.

Nem a saját fejükkel gondolkodnak

Mitar Kovač, nyugalmazott szerb tábornok, a szerbiai Euró-ázsiai Biztonsági Fórum igazgatója úgy nyilatkozott a Szputnjiknak, hogy az S-400-as rendszerek esetleges bolgár tilalma, akárcsak a T-72-es tankok Szerbiába érkezésének romániai akadályozása nem az illető országok kormányainak, hanem a vezető NATO-országok döntése alapján történt.

A szerb tábornok szerint ezt figyelembe kell venni, amikor egyes bolgár vezetők kijelentései kerülnek górcső alá.

Mert az illetékes kormányokat külföldi országok instruálják azzal kapcsolatban, hogy érkezhet-e Szerbiába, vagy hogy milyen feltételekkel érkezhet az S-400-as vagy egy másik fontos katonai rendszer Oroszországból.

– Ezért hihetők a feltételezések, amelyek szerint a NATO szeretné lezárni az általa “fekete lyuknak” tekintett térséget. Mert nem akarja, hogy a NATO-országok vonala mögött olyan terület létezzen, amelyet nem ő ellenőriz.

A Szputnyik szerbiai kiadásának nyilatkozó Kovač szerint ilyen szempontból teljesen mindegy, hogy a katonai eszközök valamilyen hadgyakorlaton vesznek részt, illetve hogy adományokról, vagy vásárlásról van szó.

– Szerbia szuverén ország, akárcsak Oroszország. Senkinek sem kellene azt gondolnia, hogy joga van lezárni a nemzetközi légteret vagy vizeket a békeidőben történő szállítások előtt.

A szerb nyugalmazott tábornok ezért reméli, hogy a NATO-országok lemondanak az ilyen “őrült tervekről”.

A nemzetközi jog és a morális szempontok

Mitar Kovač kiemelte, hogy az S-400 rendszer védelmi célokat szolgál. Ezért szükségtelenek az ilyen reakciók mindenekelőtt Bulgária és Horvátország részéről.

Szavai szerint az S-400 és a “Pancir S” rendszer “váratlan transzportja” Szerbiába békeidőben és normális körülmények közepette történt.

Ezért nem volt szükség arra, hogy Szerbia vagy Oroszország bárkit is értesítsen az említett eszközök átszállításáról.

– Mi pontosan tudjuk, hogy a NATO eszközei a levegőben és földfelszínen is tevékenyek a Balkánon az említett országok területén, és ezt bármikor akadálytalanul megtehetik anélkül, hogy ebbe más országok vagy Oroszország beleszólna. Nem tudom, hogy Oroszországra miért mutogatnak, illetve miért és milyen jogon akadályozná meg bárki is a transzportot.

Kovač abban bízik, hogy a katonai hadgyakorlatokról és a közös tevékenységről szóló kétoldalú megállapodások alapján továbbra is érkezhet orosz katonai technika Szerbiába, amikor arra éppen szükség lesz.

Tekintet nélkül arra, hogy az S-400-s rendszerekről, valamilyen radarokról, szárazföldi harci eszközökről vagy légi eszközökről van szó.

A nyugalmazott szerb tábornok nem zárta ki, hogy a szomszédos országok valódi szükség esetén is megakadályoznák az orosz katonai eszközök esetleges Szerbiába küldését, hozzátette azonban, hogy erre sem a nemzetközi jog, sem erkölcsi szempontból nincs felhatalmazásuk.

Fotó: Ministarstvo odbrane Srbije

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava