A GYŐZTESEK LESZÁRMAZOTTAI: Oroszország Belgrád 75 évvel ezelőtt történt felszabadítása után is Szerbia mellett áll

Utolsó módosítás:

Dmitrij Medvegyev orosz miniszterelnök képviselte Oroszországot a Belgrád felszabadításának 75. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen. A Jugoszláv Népfelszabadító Hadsereg és a Vörös Hadsereg 1944. október 20-án – 11 napig tartó véres harcok után – bevette az addig német ellenőrzés alatt álló jugoszláv fővárost. Aleksandar Vučić hangoztatta, hogy a győztesek leszármazottainak tekintik magukat, Medvegyev pedig hangsúlyozta, hogy a szerbek és az oroszok örökké együtt vannak.

A hősök utódai

Aleksandar Vučić a béke szellemében emlékezett meg a háborúban elesett szerb hősökről és a béke értékéről.

A szerb elnök – aki a kilencvenes években még igencsak harcias kijelentéséket tett – most arról beszélt, hogy a fiataloknak meg kell érteniük, hogy elődeik mennyi mindent tettek a békéért.

Köszönet mindenkinek, aki segített Belgrád felszabadításában. Köszönet a briteknek is, de ezt a hadműveletet nem tudtuk volna végrehajtani a Vörös Hadseregben harcoló barátaink segítsége nélkül.

Vučić nem állta meg, hogy felszólalásában ne szúrjon oda Horvátországnak.

A szabadságnak ára van, az ellenpólus pedig a rabság, és a gyűjtőtáborok Auschwitztől Jasenovacig. Egyetlen európai nép sem lázadt fel a megszállók ellen, miközben Szerbia négy éven keresztül véráldozatokat hozott. A Független Horvát Államban (NDH) pedig monstruózus tervet hajtottak végre. És ezért volt annyira fontos az 1944-es győzelem.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy a szerbek “sohasem tagadják meg a hőseiket”.

Mi a hősök és a győztesek népe vagyunk

– üzente meg mindenkinek, aki ezt a térségben esetleg másképp gondolná. És egyúttal rádobott egy lapáttal a szerbek önbecsülésére is.

Örökké együtt

Dmitrij Medvegyev ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy Belgrád felszabadításának ünnepe nagyon fontos Oroszország számára is.

Véleménye szerint Oroszország és Szerbia a “történelem során (mindig csak) védekezésre kényszerült”.

Az orosz miniszterelnök emlékeztetett arra, hogy a 19. században Oroszország támogatta Szerbia harcát az ország függetlenségéért.

Az első világháborúban is együtt léptünk fel, a második világháborúban pedig a Hitler-ellenes koalíció tagjai voltunk. Akkor is együtt voltunk, és meggyőződésem, hogy ez mindig így lesz. Örök dicsőség a hősöknek!

Ünneprontás lenne itt megemlíteni a Molotov-Ribbentrop paktumot, ezért most ezen lépjünk is túl.

Dmitrij Medvegyev a nap folyamán felszólalt a szerbiai parlamentben is.

Köszönetet mondott Belgrádnak, amiért nem csatlakozott az Oroszország elleni uniós szankciókhoz, amit Moszkvában “tudnak értékelni”.

Az orosz miniszterelnök úgy fogalmazott, hogy Oroszország rendezett viszonyt szeretne az Európai Unióval.

Hozzátette, hogy Oroszország és Szerbia sok kérdésben együttműködik, és ezért Moszkva nyugodtan tekint “szerb barátaiknak azokra a döntéseire, amelyek az Európai Unióval kapcsolatosak”.

Nem adják Koszovót

Oroszország több téren is segíti Belgrádot, a nemzetközi szervezetekben például akadályozza Koszovó felvételét.

Moszkva úgy véli, hogy Koszovó 2008-as függetlenségének egyoldalú kikiáltása érvénytelen, ezért Koszovót továbbra is Szerbia déli tartományának tekinti.

Dmitrij Medvegyev ezzel kapcsolatban megemlítette, hogy semmiféle változás nincs Oroszország álláspontjában Koszovó és a Koszovóval foglalkozó 1244-es ENSZ-határozat megítélésének tekintetében.

Mi abból indulunk ki, hogy teljes mértékben tiszteletben tartjuk Szerbia integritását és szuverenitását, és továbbra is ezt az álláspontot képviseljük.

Az orosz kormányfő sűrű belgrádi programja során szakított időt arra, hogy egy néhány mondatos bejegyzéssel növelje a saját és a Twitter népszerűségét.

Medvegyev “elcsivittelte”, hogy a “belgrádi offenzívához hasonló offenzívák döntötték el Európa és az egész világ sorsát.”

Meg a béketárgyalások, de ez már megint csak más kérdés.

Tűzijáték Belgrádban és Moszkvában

Az orosz kormányfő belgrádi látogatását több megállapodás megkötésére is kihasználták az infrastruktúra, az oktatás, a mezőgazdaság és a tudomány területén.

A szerb elnök annak a várakozásának adott hangot, hogy október 25-én Moszkvában újabb megállapodás születik, amely lehetővé teszi, hogy

az oroszok kipróbálhassák a szerb vinyakot, amely jobb, mint a különbözőféle francia konyakok.

A fáma arról nem szól, hogy Aleksandar Vučić az ünnep alkalmából mivel koccintott Dmitrij Medvegyevvel, azt viszont tudjuk, hogy a szerb elnök és stábja is használta a Twittert.

A szerb elnök a Twitteren nemcsak Medvegyevnek fejezte ki a köszönetét, hanem Vlagyimir Putyin orosz elnöknek is azért a segítségért, amelyet Szerbia területi integritásának és függetlenségének támogatásában és védelmezésében nyújt.

A szerbek azonban már nem csak a Twitterre, hanem az Instagramra is kiterjesztették befolyásukat, ott jelent meg az ünnepi tűzijátékot felidéző videó.

A fenti felvételből kiderül, hogy a szerbek nem sajnálták a puskaport, elvégre csak egyszer van 75. évforduló.

De lesz tűzijáték Moszkvában is. Medvegyev a belgrádi ünnepségen ígéretet tett arra, hogy Moszkvában is tűzijátékkal emlékeznek meg Belgrád felszabadításáról.

Mert a barátok között – akik örökké együtt vannak – ez így illik.

Fotók és videók: Twitter és InstagramVarga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!