BEJELENTETTE: Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő újraindul az elnöki tisztségért

Utolsó módosítás:

Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő hivatalosan is bejelentette, hogy újraindul az elnöki tisztségért, amivel senkit sem lepett meg. Grabar-Kitarović a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) hivatalos jelöltje. A jelenlegi horvát elnök öt éves mandátuma hivatalosan 2020. február 19-én jár le. A horvát alkotmány értelmében egy személy legfeljebb kétszer választható meg az elnöki tisztségre.

“Közétek tartozom”

A horvát államfő sajtótájékoztatóján megköszönte a HDZ-nek a támogatást, és bizalmat kért az emberektől az új mandátum megszerzéséhez.

Vagyis észrevette a népet, amelynek legnagyobb értékére ötévente derül fény, ilyen gyakorisággal tartanak ugyanis elnökválasztásokat Horvátországban.

Megmutattam, hogy közétek tartozom

– mondta az elmúlt öt évre utalva a horvát elnök, aki úgy vélte, hogy Horvátország megítélése a világban ma jobb, mint eddig valaha.

Szavai szerint közvetlenül megválasztott elnökként rámutatott a legfontosabb állami és társadalmi problémákra, nyilvános vitát nyitott róluk, és megoldásokat kínált fel.

A szebb jövő

Kolinda Grabar-Kitarović beszédében kitért az országot érintő problémákra, valamint az időszerű társadalmi és gazdasági kérdésekre. Meg a szebb jövőre.

Pártok és ideológiák feletti elnök voltam, és mindig a konstruktív párbeszédet ösztönöztem a társadalomban, kiálltam az egység mellett, és hittem a jobb jövőben

– hangsúlyozta a horvát elnök, aki mi tagadás, duplázni szeretne.

Grabar-Kitarović főleg a múltbéli érdemeire emlékeztetett, és új programmal nem állt elő.

A beszéd után a sajtó munkatársai kérdéseikkel nem zavarhatták meg vagy össze Kolinda Grabar-Kitarovićot.

A menetrend

A horvát törvények szerint az új elnököt legalább 30, legfeljebb 60 nappal azelőtt kell megválasztani, hogy az aktuális államfőnek lejár a hivatali ideje.

Ami annyit jelent, hogy az elnökválasztást december 21. és január 20. között kell kiírni.

Az első és a második forduló között legalább két hétnek kell eltelnie.

Az esélyek

A legújabb közvélemény-kutatások szerint – amennyiben most tartanák az elnökválasztást – Grabar-Kitarović az első helyen végezne 28,5 százalékkal, bár már negyedik hónapja csökken a népszerűsége.

A második helyen Zoran Milanović volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje áll 24,8 százalékkal. Ő “karakteres elnökként” képzeli el vagy képzeli be magát.

Milanović már júniusban jelezte indulási szándékát, és rögtön be is szólt Magyarországnak.

Olyan Horvátország elnöke leszek, amelyben nincs félelem, progresszív, és nem fél a másságtól. És amelyet nem szögesdrót vesz körül

– nyilatkozta Milanović.

Ha ő nyeri az év végi elnökválasztást, akkor a magyar-horvát viszony méginkább elhidegül.

A harmadik helyre függetlenként Miroslav Skoro népszerű horvát énekes és üzletember várható 18,2 százalékkal.

Miroslav Skoro szintén a jobboldali érzelmű emberek támogatására számít, vagyis a Grabar-Kitarovićtól vehet el szavazatokat.

Szakértők szerint a jelenlegi elnök (ezért) nem tud nyerni az első fordulóban, és várhatóan második fordulót kell tartani a két legtöbb voksot begyűjtő jelölt részvételével.

Fotó: predsjednica.hrVarga Szilveszter

Varga Szilveszter

1989-1991: az Újvidéki Rádió munkatársa, a BBC magyar adásának és a Magyar Rádiónak a tudósítója. 1991-2000: a Magyar Rádió munkatársa, 1993-1996: a Magyar Rádió belgrádi tudósítója. 1997-2005: a Beta Hírügynökség budapesti tudósítója, 2003-2018: a Hír Televízió munkatársa, 2018-tól Aegon Prémium, megtakarítási tanácsadó, privátbankár, 2019-től a BALK főszerkesztője

Mondd el a véleményedet!