Connect with us

Horvátország

BEJELENTETTE: Kolinda Grabar-Kitarović horvát államfő újraindul az elnöki tisztségért

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

predsjednica grabar kitarovic
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

Kolinda Grabar- Kitarović horvát államfő hivatalosan is bejelentette, hogy újraindul az elnöki tisztségért, amivel senkit sem lepett meg. Grabar- Kitarović a kormányzó jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) hivatalos jelöltje. A jelenlegi horvát elnök öt éves mandátuma hivatalosan 2020. február 19-én jár le. A horvát alkotmány értelmében egy személy legfeljebb kétszer választható meg az elnöki tisztségre.

“Közétek tartozom”

A horvát államfő sajtótájékoztatóján megköszönte a HDZ-nek a támogatást, és bizalmat kért az emberektől az új mandátum megszerzéséhez.

Vagyis észrevette a népet, amelynek legnagyobb értékére ötévente derül fény, ilyen gyakorisággal tartanak ugyanis elnökválasztásokat Horvátországban.

– Megmutattam, hogy közétek tartozom

– mondta az elmúlt öt évre utalva a horvát elnök, aki úgy vélte, hogy Horvátország megítélése a világban ma jobb, mint eddig valaha.

Szavai szerint közvetlenül megválasztott elnökként rámutatott a legfontosabb állami és társadalmi problémákra, nyilvános vitát nyitott róluk, és megoldásokat kínált fel.

A szebb jövő

Kolinda Grabar- Kitarović beszédében kitért az országot érintő problémákra, valamint az időszerű társadalmi és gazdasági kérdésekre. Meg a szebb jövőre.

– Pártok és ideológiák feletti elnök voltam, és mindig a konstruktív párbeszédet ösztönöztem a társadalomban, kiálltam az egység mellett, és hittem a jobb jövőben

– hangsúlyozta a horvát elnök, aki mi tagadás, duplázni szeretne.

Grabar- Kitarović főleg a múltbéli érdemeire emlékeztetett, és új programmal nem állt elő.

A beszéd után a sajtó munkatársai kérdéseikkel nem zavarhatták meg vagy össze Kolinda Grabar- Kitarovićot.

A menetrend

A horvát törvények szerint az új elnököt legalább 30, legfeljebb 60 nappal azelőtt kell megválasztani, hogy az aktuális államfőnek lejár a hivatali ideje.

Ami annyit jelent, hogy az elnökválasztást december 21. és január 20. között kell kiírni.

Az első és a második forduló között legalább két hétnek kell eltelnie.

Az esélyek

A legújabb közvélemény-kutatások szerint – amennyiben most tartanák az elnökválasztást – Grabar- Kitarović az első helyen végezne 28,5 százalékkal, bár már negyedik hónapja csökken a népszerűsége.

A második helyen Zoran Milanović volt kormányfő, a Szociáldemokrata Párt (SDP) jelöltje áll 24,8 százalékkal. Ő “karakteres elnökként” képzeli el vagy képzeli be magát.

Milanović már júniusban jelezte indulási szándékát, és rögtön be is szólt Magyarországnak.

– Olyan Horvátország elnöke leszek, amelyben nincs félelem, progresszív, és nem fél a másságtól. És amelyet nem szögesdrót vesz körül

– nyilatkozta Milanović.

Ha ő nyeri az év végi elnökválasztást, akkor a magyar-horvát viszony méginkább elhidegül.

A harmadik helyre függetlenként Miroslav Skoro népszerű horvát énekes és üzletember várható 18,2 százalékkal.

Miroslav Skoro szintén a jobboldali érzelmű emberek támogatására számít, vagyis a Grabar- Kitarovićtól vehet el szavazatokat.

Szakértők szerint a jelenlegi elnök (ezért) nem tud nyerni az első fordulóban, és várhatóan második fordulót kell tartani a két legtöbb voksot begyűjtő jelölt részvételével.

Fotó: predsjednica.hr

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Jön az új BMW, kínai-horvát-magyar akkumulátor csomaggal?

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

akkumulátor rimac
A Rimac Technology és az EVE Energy partnerségre lépett: az együttműködés során a két vállalat egyesíti erőit, hogy 2027-től Európában akkumulátorcellákat gyártsanak (Forrás: Rimac)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A müncheni IAA mobility vásáron történt, hogy a köztudomásúan bajor BMW és a kínai EVE Energy szerződést írt alá, amelynek értelmében a Neue Klasse-t, a híres BMW 3-as vonalának elektromos változatát a kínai gyártó akkumulátor csomagjával látják el. Miután ugyanez a rendezvény folyamán írták alá a horvát Rimac és az EVE együttműködési megállapodását, nem volt nehéz kitalálni, hogy a Neue Klasse-ban nemcsak kínai, de horvát technológiai is lesz. Esetleg magyar is, mert az EVE debreceni akkugyára nyilván benne van a képletben.

Mit gondol a horvátországi tudósító?

A BALK feltűnően mogorva, mondhatni blazírt tudósítója szerint egyértelmű, hogy a brüsszeli hisztérikus regulatíva kijátszása érdekében járják a fátyoltáncot. A BMW, ha játékban, illetve ha egyáltalán életben akar maradni, nem kerülheti meg a kínai beszállítót.

A kvázi horvát-magyar eredetű akkupakkra azért van szükség, hogy félig-meddig európai eredetűnek lehessen feltüntetni a dolgot, ezzel biztosítva lehet, hogy Guy Verhofstadt nem kap sikoltozva szívéhez az Európai Parlamentben. A Rimac természetesen lelkendezik, mert bódító pénzszaga van az egésznek.

Ha valaki kíváncsi rá, a hivatalos nyilatkozat szerint a Rimac 2027-et és az európai akkumulátor-cellagyártás megkezdését látja a két vállalat közötti együttműködés csúcsának.

– Az EVE a cellagyártásra összpontosít, míg a Rimac Technology a nagy mennyiségű akkumulátormodul és cellatároló platform fejlesztésére és gyártására

– áll a nyilatkozatban. Rimacék azt is elárulták, hogy az Eve Energy világszerte a lítium-ion akkumulátorok egyik legfontosabb gyártójaként ismert, és ugyanakkor vezető szerepet tölt be a 46XX hengeres cellaformátum terén, amely számos előnnyel rendelkezik más típusú akkumulátorokkal szemben.

Azok számára, akik egy szót sem értenek a technomaszlagból a horvát cég elmagyarázta, hogy a 46-os szám a hengeres cellák átmérőjére utal milliméterben, az “XX” pedig ezek magasságát jelzi.

A 46xx hengeres cellák egyik legfontosabb előnye, hogy megfelelnek a hőterjedésre vonatkozó változó előírásoknak – a lítium-ion akkuk egyik csúf szokása, hogy üzem közben hőt termelnek, és ezzel összhangban felpuffadnak.

A henger alakú formátum a szakik egybehangzó véleménye szerint alkalmas az optimális hőkezelésre, ami kulcsfontosságú az elektromos járművek biztonsága és megbízhatósága szempontjából.

2023 09 25 192513

Az akkumulátorcellákat a Rimac Technology 46xx platformjához használják majd, amely versenyképes áron és teljesen testreszabható konfigurációkkal lehetővé teszi a nagy teljesítményű akkumulátor-rendszerek működését (Forrás: Rimac)

Maga Mate Rimac – a horvát elektromos fősámán, akit hol Nikola Teslához, hol Elon Muskhoz hasonlítanak -, a jövőbe révülve azt mondta, hogy “az EVE Energy az elsődleges lítium akkumulátorok egyik legnagyobb gyártója a világon, és az akkumulátor cellatechnológia terén szerzett óriási tapasztalatát bocsátja a partnerek rendelkezésére.

– A lítium akkumulátorok fejlesztése iránti elkötelezettsége tökéletesen illeszkedik az elektromos járművek ágazatának átalakítására és az energiatárolásra vonatkozó elképzelésünkhöz. Örömmel jelentjük be ezt az együttműködést, amely hosszú távon megbízható partnert biztosít a 46XX platformunk számára

– mondta Mate Rimac, hej regő rejtem.

Apróságok

Miután a fenti téma kimerítettnek tűnik, azon somolyogtam, hogy Vajdaságban (mi echte, tősgyökeres déliek névelő nélkül tituláljuk a világ e szegletét) ezt az egész hercehurcát batribiznisznek tudnák be, mint ahogy Debrecenben, egyebütt az anyaországban, nem akkugyár, hanem batrigyár épül. Ehhez nyilván Balkanac kolléga is hozzá tudna szólni, “telepi dzserekként”, ám attól tartok, hogy ő még mogorvább és blazírtabb mint az alulírott.

Viszont, ha már ilyen ex-jugoszláv vizekre eveztünk, azt is elmondom, hogy ma tudtam meg, hogy a zágrábi Ledo fagyigyár egyidős velem, azaz 65 éves. A korporációs ünnepi maszlagból kiderült, hogy az első Ledo által gyártott fagyi a Snjeguljica, azaz Hófehérke volt, egy príma minőségű pálcikás vaníliafagyi, abszolút utolérhetetlen ízű csokimázzal. (Figyelem! Aki azt merészeli mondani, hogy jégkrém, azonnal ledöföm! Szerk. megjegy.: Hordósi kollégával kellene megbeszélni a párbaj időpontját!)

Különben tiszteletre méltó korán kívül, igen kevés a hasonlatosság köztem és a Ledo gyár között. Ők rengeteg pénzt kerestek, én nem, őket megvásárolta pár évvel ezelőtt egy nagy nemzetközi multi, utánam senki sem érdeklődött üzletileg.

Persze, szeretném azt hinni, hogy nincs az a pénz a világon, amiért megvásárolnának, pláne most, hogy már lassan Kháron számára gyűjtögetem az obulusokat, de hát sose lehet tudni. Ronaldo is elment focizni Szaúd-Arábiába…

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava