Connect with us

Horvátország

Rekord osztalékot fizet az INA, ritka hangszerek kerültek elő a tengerből

A Poslovni dnevnik horvát üzleti napilap igen korrekten megállapítja, hogy a gyakori kritikák, súrlódások ellenére a MOL vezetése alatt az INA az elmúlt 15 évben a régió egyik legjobb vállalatává vált. A két évtizeddel ezelőtt még óriási bajban lévő INA pénzügyi stabilitást ért el, hatékonnyá és erőssé vált, képes volt ellenőrzés alatt tartani az eladósodottság mértékét, és végül a horvát gazdaság egyik sarokköve lett, mert ugye, az osztalékon felül jócskán fizet adót is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A horvát állam, mint az INA egyik legnagyobb részvényese, rekordösszegű, 107,6 millió euró osztalékot kap
A horvát állam, mint az INA egyik legnagyobb részvényese, rekordösszegű, 107,6 millió euró osztalékot kap (Forrás: INA)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bár a tizenkilencedik, illetve huszadik század eleji zseniális nemzetiségi politikánknak köszönhetően a magyarokat még ma sem kedvelik különösképpen a Kárpát-medencében, azért különbségek vannak. Így a horvátoknál bizonyos kettősség figyelhető meg. Az emberek túlnyomó részének nincs semmi baja a magyarokkal, sőt némely jobb humorérzékű alany John Cleese-t szokta idézni néhanapján, azaz megválaszolják a „mit adtak nekünk a magyarok?” kérdést. Viszont a nemzet sérelmeinek emléke könnyen feltámad és előkerül Khuen-Héderváry, az ilyen-olyan elmagyarosító tendenciák, a horvát-magyar kiegyezés alkalmával „elcsaklizott” Fiume, hogy most ne soroljuk. Az INA-MOL címmel futó szappanopera folyamán, nem egyszer irracionális gyűlölettől fröcsögő cikkek látnak napvilágot, főleg olyanok tollából, akik életükben nem láttak magyar embert, illetve sohasem jártak Magyarországon. Szerencsére ezek futó pillanatok, amelyeknek nincs kihatása a valós életre, többek között azért sem, mert Antall Józsefnek köszönhetően a kilencvenes években Magyarország a „történelem jó oldalán” állt, akárcsak a horvátországi magyar kisebbség. Meg aztán még sokan emlékeznek azokra az időkre, amikor a magyarországi menekülttáborokban kellett meghúzódniuk, ezek az emberek közül egyet sem hallottam, hogy bármi rosszat mondott volna sem a magyarokról, sem Magyarországról.

Rekordösszegű osztalékot fizet az INA

Ennek tükrében jókat kuncogtam azon a Poslovni dnevnikben megjelent cikken, amelyben a gazdasági napilap arról számolt be, hogy az INA a múlt hét végén 240 millió euró osztalékot fizetett a részvényeseknek.

A Poslovni tudósítása szerint az osztalékot a nettó eredmény 2023. évi részéből 212,8 millió euró összegben, valamint a 2022. évi eredménytartalékból 27,2 millió euró összegben fizetik ki.

A részvények bejelentés előtti záróárához képest ez nagyon jó, 5%-os osztalékhozam – ez az INA részvényeinek legmagasabb osztalékhozama 2014 óta.

Ugyanakkor az INA továbbra is befektetéseket eszközöl üzleti tevékenységének hosszú távú növekedésébe és fenntarthatóságába, beleértve a zöld projekteket is.

A horvát állam, mint az INA egyik legnagyobb részvényese, rekordösszegű, 107,6 millió euró osztalékot kap. Az elmúlt három évben a horvát költségvetés összesen 255,6 millió euró INA-osztalékkal gazdagodott.

Mint ezt az üzleti napilap igen korrekten megállapítja, a gyakori kritikák, súrlódások ellenére a MOL vezetése alatt az INA az elmúlt 15 évben a régió egyik legjobb vállalatává vált.

A két évtizeddel ezelőtt még óriási bajban lévő vállalat pénzügyi stabilitást ért el, hatékonnyá és erőssé vált, képes volt ellenőrzés alatt tartani az eladósodottság mértékét, és végül a horvát gazdaság egyik sarokkövévé vált, mert ugye, az osztalékon felül jócskán fizet adót is.

Mielőtt még tovább lépnénk a tenger alatti archeológiára, csak annyit fűznék még hozzá, hogy bár a fenti cikk kifejezetten jót tett a májamnak, közel sem mulattam annyira, mint azon a műszaki gubancon, amiért el kellett halasztani a német külügyminiszter budapesti látogatását. „Good show!” – mondanák brit pajtásaink a La Manche túloldalán.

16. századi leideni trombiták

Isztria déli részén, a Kamenjak-fok közelében a víz alatti régészek meglepő tudományos felfedezést tettek. Az elsüllyedt vitorláshajón a holland Leidenben gyártott sárgaréz trombitákat találtak a 16. század végéről.

– Szétszedett állapotban, darabokban szállították őket, így elmondhatjuk, hogy több mint 10 hangszerről van szó az alkatrészek száma szerint. A világon, a híres múzeumokban kevesebb, mint tíz 16. századi trombita van

– mondta Dr. sc. Luka Bekić, a zárai (Zadar) Nemzetközi Víz Alatti Régészeti Központ munkatársa. Dr. Bekić, a Víz alatti Örökség Bemutató Részlegének vezetője azt is elmondta, hogy a leletnek köszönhetően Horvátországban lesz a világ legnagyobb trombitagyűjteménye.

A leideni Amerikai Zarándokmúzeumban kiállított középkori körmeneti zászló egy részlete

A leideni Amerikai Zarándokmúzeumban kiállított középkori körmeneti zászló egy részlete (Forrás: X platform)

A hangszerek mellett színes üveggyöngyöket és kerámiaedényeket is találtak a hajóroncsban. A hajó valószínűleg gabonát szállított Velencébe, amikor elsüllyedt a Kvarner-öböl veszélyes viharában.

– További megerősítését annak, hogy ez a hajó holland származású volt, éppen ezek az északról érkező kerámiák és természetesen a trombiták képezik

– mondta Bekić.

A trombiták a restaurálás után valószínűleg Pólában (Pula) lesznek kiállítva. A hajó maradványai 3 hajóágyúval egyetemben a tengerfenéken maradnak, amelyeket egy új, modern módszerrel védenek, amelyet először használnak Horvátországban.

– Anódokkal védtük az ágyúkat, és a műszeres mérések értelmében bebizonyítottuk, hogy a védelem nagyszerűen működik, így ezzel a jövőben nemcsak az ágyúk, hanem a hajók és más fémtárgyak is megbízhatóan védhetők a tenger alatt, és így bemutathatók a széles közönségnek

– mondta Zdenka Vrgoč, szintén a zárai központ munkatársa.

Eddig Dél-Isztriában mintegy 20 elsüllyedt hajót fedeztek fel. Ezek közül 5 védelem alatt áll.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Meteorológia



Követés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava