Connect with us

Szerbia

PEDOFIL ÜGY SZERBIÁBAN: Az ortodox egyház kitüntette a vétkes püspököt 🔞

Ismét a felszínre került egy szerb püspök pedofil ügye, miután a Szerb Ortodox Egyház a Kragujevaci Szent Új Mártírok Rendjével tüntette ki a múlt héten Vasilije Kačavendát, akit viselt dolgai miatt tíz évvel ezelőtt nagy nehezen sikerült félre tenni, viszont tetteiért azóta sem felelt, pedig az akkori pedofilügynek gyaníthatóan halálos áldozata is volt. A szerbiai sajtó ugyanakkor arról hallgat, hogy Kačavendának a srebrenicai népirtáshoz is köze volt, ezt videóval is bizonyítjuk

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Gratulált Srebrenica "felszabadításához" a nem keresztények és a katolikus kereszt alól, miközben fiatal fiúkat rontott meg a pedofil szerb püspök
Gratulált Srebrenica "felszabadításához" a nem keresztények és a katolikus kereszt alól, miközben fiatal fiúkat rontott meg a pedofil szerb püspök (Forrás: X platform, Kosta Konstantinović)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Orgiák, vég nélküli italozás, luxuskörülmények, kiskorú fiúk zaklatása, erőszak – mindezek a szavak elhangzottak már több mint tíz évvel ezelőtt is Vasilije Kačavenda püspök neve kapcsán. A pedofíliával alaposan vádolható püspököt, akit végül nyugdíjaztak, nem ítélték el, miközben számos bizonyítékot felsorakoztattak ellene, amelyek egyértelműsítik, hogy a szerb főpap nem ártatlan. A Szerb Ortodox Egyházhoz videófelvétel is eljutott, amelyen a püspök félreérthetetlen helyzetben látható egy fiatal fiúval. A szerb sajtó ugyanakkor nem foglalkozik Kačavenda egyéb viselt dolgaival, pedig a szerb főpap a srebrenicai népirtással párhuzamosan gratulált Ratko Mladić tábornoknak és a “bátor szerb katonáknak”, hogy megszabadították a várost a nem keresztény vallásúaktól és a katolikus kereszttől, ennek bizonyítására videót is mellékelünk.

Mi is történt 2012-ben a “pedofília terén”

Jovan, Šumadija metropolitája a Kragujevaci Szent Új Mártírok Rendjével tüntette ki a múlt héten Vasilije Kačavendát. A metropolita szerint a volt püspök sokat tett azért, hogy a šumaricei áldozatok emlékére kolostor épüljön.

Ez azért felháborító, mert a második világháborúban a Kragujevac melletti Šumaricében közel 2800 ártatlan civilt, köztük 300 diákot gyilkoltak meg a német megszállók, aminek emlékére kolostor épült. Ennek létesítését állítólag éppen Vasilije Kačavenda kezdeményezte.

Számos intézmény és civil szervezet arra szólította fel a szerb egyházat, hogy vonja vissza a kitüntetést. Az egyház azonban ezt nem tette meg, ahogy az ügy kipattanását követően a szerbiai igazságszolgáltatás sem tette a dolgát, mert a pedofíliáról szóló vádak alapján nem folytattak le eljárást.

Áldozás

Áldozás (2013-ban valaki Vladika Vasilije Kacavenda néven egy oldalt nyitott a Facebookon, ez a kép ott található, a kislány arcát elhomályosítottuk)

Tizenkét évvel ezelőtt, vagyis 2012 novemberében az egyház olyan videófelvételekhez jutott, amelyek tanúsága szerint az akkori zvorniki-tuzlai püspök, Vasilije Kačavenda szexuális viszonyt létesített kiskorú fiúkkal.

Kačavenda akkor egészségügyi okokra hivatkozva lemondott, majd visszavonta a lemondását, végül visszahívták és nyugdíjazták.

A Szerb Pravoszláv Egyház szinódusa megnézte a szexvideót, amelynek főszereplője a püspök volt, akit egyébként a mérhetetlen luxusról és bijeljinai “aranypalotájáról” is be lehetne azonosítani.

2012-ben a sajtó azt találgatta, hogy vajon az egyház eltussolja-e a pedofil ügyet, vagy megszakítja ezt a gyakorlatot, és igazságot szolgáltat az áldozatoknak. Azóta mér tudjuk, hogy a Szerb Ortodox Egyház az előbbit választotta, most pedig egészen addig ment, hogy a büntetés helyett kitüntetésre “ítélte” Kačavendát.

Besúgóból lett nacionalista

A boszniai szerb hadsereg a kilencvenes évek elején végzett etnikai tisztogatást követően a Szerb Ortodox Egyháznak adta a Željko Ražnatović Arkan vezér és a félkatonai szervezetek által Bijeljinából elűzött bosnyákok vagyonát. Kačavenda ezt követően egy nagy épületet építtetett magának, amelyet rezidenciaként használt, és amelyhez egy kolostor és egy kiterjedt kert is tartozott.

Nem közvetlenül ennek a történetnek a része, de érdemes megjegyezni, hogy Kačavenda még szerzetesként a rossz hírű jugoszláv kommunista titkosszolgálatnak, vagyis az UDBA-nak dolgozott, a kilencvenes évekre azonban átment nacionalistába, és szoros kapcsolatokat ápolt a háborús bűnökért és népirtásért elítélt Ratko Mladić tábornokkal.

Kačavenda 1995. július 13-án – tehát a srebrenicai mészárlás első napjaiban – az egyik szerb tiszten keresztül gratulált Mladić tábornoknak és a “bátor szerb katonáknak”, akik megfogalmazása szerint mindig készen állnak a szerb vallási ideálok és a szerb haza védelmezésére, és akik Srebrenicát megszabadították a nem keresztény vallás követőitől és a katolikus kereszttől.

Kačavenda 1995-ben egyúttal megjegyezte, hogy a horvátok nem véletlenül sajnálkoznak, hogy Srebrenica ismét szerb kézre került.

Az Institute for War & Peace Reporting szerint Vasilije Kačavenda Srebrenicában tartózkodott, amikor a Ratko Mladić vezette boszniai szerb erők 1995 júliusában elfoglalták a várost. Bizonyíték van arra, hogy Kačavenda gratulált Mladićnak a város elfoglalásához.

A hágai bírósági tárgyalások során bemutatott (és itt csatolt) felvételeken olyan jelenetek is szerepelnek, amelyek során az akkor metropolitai rangban lévő szerb főpap gratulál Mladić beosztottjainak a Srebrenica elfoglalásával kapcsolatos “jól végzett munkához”.

Az említett intézet arról is tud, hogy Kačavenda a szerb televíziókban (akkortájt még ezekből kevesebb volt) együtt jelent meg a szerb közösség háborús vezetőjével, Radovan Karadzićtyal, hogy megáldja annak az egységeit. A fenti videóból az is kiderül, hogy Kačavendának az volt a kívánsága, hogy a rigómezei csata után most először ismét egyesüljön a szerb nép.

Az egyház és az állam hallgat

A szerb rendőrség 2012-ben letartóztatta azt a Nikolaj Stamatovićot, aki a Bijeljina közelében lévő kolostorban volt szerzetes, és aki egy tettestársával együtt százezer eurót kért a videófelvételért, amelyen állítólag Kačavenda négy kiskorú fiúval létesített szexuális kapcsolatot.

A feltételezések szerint Bojan Jovanović, a kolostor volt diakónusa egyébként maga rendezte meg a jelenetet azzal a szándékkal, hogy a folyamatosan szexuális visszaéléseket elkövető püspököt végre bíróság elé állítsák.

Jovanović állítása szerint a 19 éves Milić Blažanović, aki teológushallgató volt, és 1999-ben egy kézigránáttal azért ölte meg magát, mert nem bírta tovább a zaklatást, illetve mert más források szerint a püspök megerőszakolta.

A szerb egyház eltusolta a pedofil ügyeket, és ugyanezt tette a szerb állam a háborús eseményekkel, amely kivárta, hogy az esetek körül elüljön a por.

Így kerülte meg az igazságszolgáltatást Pahomije püspök (született Tomislav Gačić) is, akit négy kiskorú szexuális zaklatásával vádoltak meg. Az esetek 1999 és 2002 között történtek. Két vád alól bizonyíték hiányában felmentették, a másik két ügyet pedig addig húzták, amíg azok el nem évültek.

Ez azonban egy másik történet, viszont jól jelzi, hogy az állam nem akarta felvállalni a botrányt, miközben a belgrádi kormányzattal mostanában egyre inkább összefonódó egyház érinthetetlennek érzi magát, és ezért nem néz szembe a tényekkel, holott szinte nyílt titoknak számít, hogy a pedofília és a szexuális zaklatás jelen van a szerb papok/pópák között is.

Vuk Bačanović újságíró, aki egyébként számos bizonyítékot gyűjtött arról, hogy mi is történt a Kačavenda-féle kolostorban, a héten a kitüntetés apropóján a szerbiai ellenzéki N1-nek azt mondta, hogy a mai világban az értékeket azok határozzák meg, akiknek pénzük és befolyásuk van, ezek közé tartozik Vasilije Kačavenda is.

A BALK részéről azt nem vizsgáltuk, hogy a szóban forgó újságíró rokona-e a Kačavenda zaklatásai miatt öngyilkosságot elkövető teológushallgatónak.

Az újságíró – aki 2011 óta tartja a kapcsolatot a volt püspök áldozataival – “hátborzongató perverziónak” nevezte, hogy az egyház kitüntette a főpapot a szerb közvélemény szeme láttára.

Bačanović szerint a volt püspök csak azért vonult nyugdíjba, mert a felvételek nyilvánosságra kerültek, de ha ez nem történt volna meg, akkor tovább folytatódott volna az orgia a Kačavenda-kolostorban.

Nyilatkozat: Az itt közölt információk Vasilije Kačavenda püspökről szólnak, akit korábban pedofíliával vádoltak meg, és aki támogatta Srebrenica megtisztítását a nem szerb elemektől. A tartalom nyilvánosan elérhető adatokon alapul és csak a tájékoztatást szolgálja, így nem minősül ítéletnek.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 4 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava