Connect with us

Szerbia

Make Serbia Great Again: Vučić a “first vejjel” tárgyalt Belgrád átépítéséről

Donald Trump korábbi amerikai elnök veje, vagyis a “first vej”, azt követően érkezett Szerbiába, hogy a múlt hónapban a szerbiai építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a szerb kormány nevében 99 évre szóló bérleti szerződést írt alá Kushner befektetési cégével, ami lehetővé teszi az Affinity Global Development számára, hogy beruházást hajtson végre azon a területen, ahol a Jugoszláv Néphadsereg főhadiszállása működött

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A szerb elnök megmutatja a "first vejnek", hogy hogy hova építheti a szállodát
Szerbia elnöke az Instagramon számolt be a Jared Kushnerrel folytatott találkozójáról, amely során arról a nagyratörő víziójáról beszélt, hogy miként tenné világvárossá Belgrádot
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök arról számolt be az Instagramon, hogy “inspiráló eszmecserét” folytatott Jared Kushnerrel, akinek büszkén mutatta meg a szerb fővárost, és felvázolt néhány tervet a még gyorsabb növekedés érdekében. Donald Trump korábbi amerikai elnök veje, vagyis a “first vej”, azt követően érkezett Szerbiába, hogy a múlt hónapban az ottani építésügyi, közlekedési és infrastrukturális miniszter a szerb kormány nevében 99 évre szóló bérleti szerződést írt alá Kushner befektetési cégével, ami lehetővé teszi az Affinity Global Development számára, hogy beruházást hajtson végre azon a területen, ahol a Jugoszláv Néphadsereg főhadiszállása működött, amíg a NATO nem bombázta szét 1999-ben. A bérleti díj nagysága egyelőre nem tisztázódott, de belgrádi találgatások szerint a szerbek ingyen engedik át a telket Trump vejének, a Make Serbia Great Again szlogen szellemében.

Világvárosi jövőkép

Vučić az Instagramon arról értekezett, hogy inspiráló eszmecserét folytatott Kushnerrel, akinek bemutatta Belgrád világvárosi jövőképét, miután szerinte a szerb főváros mindig is vonzotta a világ minden tájáról érkező embereket.

A szerb elnök úgy fogalmazott, hogy vendége ismertette vele egy csodálatos belgrádi szálloda tervét, amely hozzájárul ahhoz, hogy Belgrád a világ azon részének a központjává váljon, amely a globális térképen a legnagyobb vállalatok, egyetemek és nemzetközi intézmények megkerülhetetlen célpontjaként és kívánatos székhelyeként működik majd, a művészek számára pedig inspirációt jelent, akárcsak a tudósok és mindenekelőtt a fiatalok esetében a világ minden tájáról.

– Ilyen Belgrádot szeretnénk hátrahagyni a jövő generációi számára

– tette közzé nagyratörő elképzelését egy mondatba zanzásítva a szerb elnök.

LÁTVÁNYTERV: Jared Kushner megerősítette, hogy Belgrádban (is) építene. A háttérben látható harmadik magas épület ma is létezik, az a Beograđanka, hivatalos nevén a Belgrád Palota (Forrás: X platform, Jared Kushner)

LÁTVÁNYTERV: Jared Kushner megerősítette, hogy Belgrádban (is) építene. A háttérben látható harmadik magas épület ma is létezik, az a Beograđanka, hivatalos nevén a Belgrád Palota (Forrás: X platform, Jared Kushner)

Jared Kushner korábban bejelentette, hogy az egykori jugoszláv vezérkar 1999-ben szétbombázott épületegyüttesének helyén luxushotelt kíván építeni, ami heves reakciókat váltott ki a szerbiai közélet ellenzéki térfelén.

A Belgrádi Kulturális Örökségvédelmi Intézet konzervátorai is tiltakoztak az egykori vezérkar épületének műemléki státuszának megszüntetése ellen, hangsúlyozva, hogy a kulturális örökség „nem megújítható erőforrás”, amelynek elvesztése „maradandó egyetemes értékek” eltűnéséhez vezet.

A first vej hozza Alabbart is?

A Reuters április elején arról számolt be, hogy Mohamed Alabbar, az Emaar alapítója és az Eagle Hills ingatlanfejlesztő cég vezetője tárgyalásokat folytat Jared Kushnerrel, Donald Trump volt amerikai elnök vejével egy szerbiai ingatlanprojektről.

Alabbar a Reutersnek elmondta, hogy pozitívan tekint a Kushnerrel való együttműködésre, és izgatott a magas színvonalú fejlesztések iránti lehetőség miatt, de még nem döntötte el, hogy befektet-e Szerbiában. Jelenleg tanácsadóként vesz részt a projektben, amely a volt Jugoszláv Néphadsereg vezérkarának átalakítására vonatkozik.

Kushner ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy tárgyalások folynak a belgrádi beruházásokról, amelyek között szerepel egy luxushotel és 1500 lakóegység, valamint egy múzeum felhúzása.

A Reuters arról is beszámolt, hogy Alabbar elkezdte eladni belorusz ingatlanjait, amelyek szankciók alá esnek, és közben új befektetési lehetőségeket keres Szerbiában. Az eladás részletei még nem ismertek, de az ügylet a minszki North Waterfront projektet érinti, amelyet Alabbar cége, a Symphony Global Holdings irányít.

Az együttműködés Alabbar és Kushner között még a kezdeti szakaszban van, és további fejlemények várhatók a közeljövőben, s egyelőre az sem világos, hogy a partnerség mit foglal magában.

Egy Kushner szerbiai terveit ismerő személy kijelentette, hogy Alabbar tanácsadóként vesz részt az átalakításban, és még korai lenne megmondani, hogy az emirátus is befektetne-e a beruházásba. A magát megnevezni nem kívánó személy nem nyilatkozott Alabbar fehéroroszországi tevékenységéről.

Hírügynökségi jelentések szerint Aljakszandr Lukasenka személyesen is részt vett a minszki Északi Vízpart (North Waterfront) projektben, miután egy 2021. májusában kiadott rendelettel elindította a fejlesztést, amely egy hatalmas lakópark létrehozását célozta meg az észak-minszki víztározók mentén, és a kivitelezéssel Alabbar egyik cégét bízta meg.

Nyilatkozat: A cikkben szereplő információk a jelenlegi tárgyalásokra és tervezett beruházásokra vonatkoznak, amelyek még változhatnak. A megállapodások részletei nem ismertek, ami tág teret biztosít a találgatásoknak. A cikk a nem megszokott szóhasználat ellenére sem kívánja minősíteni a belgrádi projektet, inkább az összefüggésekre igyekszik fényt deríteni.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 3 Átlag: 5]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava