Connect with us

Szerbia

Az orosz honatyák haladékot adtak Vučićnak, átütemezték a szerb hiteleket
4.7 (3)

A mintegy 140 millió euró összegű hitelcsomag átütemezésének híre önmagában arra enged következtetni, hogy nem túl rózsás a szerbiai központi költségvetés helyzete. Ezek után kérdéses, hogy az Aleksandar Vučić vezette szerbiai kormányzat előbb vagy utóbb rákényszerül-e arra, hogy szorítson a nadrágszíjon vagy újabb hiteleket vegyen fel

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A korábban euróban és USA dollárban felvett hitelt a szerbiai vezetésnek orosz rubelben kell megfizetnie
A korábban euróban és USA dollárban felvett hitelt a szerbiai vezetésnek orosz rubelben kell megfizetnie (Forrás: Коммерсант)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 4.7]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Az orosz parlament jóváhagyta egyes Szerbiának nyújtott hitelek visszafizetésének átütemezését, a felsőház ugyanis elfogadta azt a jogszabályt, amely lehetővé teszi egyes Szerbia által felvett hitelek visszafizetésének átütemezését. A 140 millió euró összegű kintlévőségre kapott fizetési haladék elenyésző tétel a balkáni ország teljes államadósságához képest, így kérdéses, hogy annak újratárgyalása miért vált indokolttá.

A Duma megszavazta

A Sputnik News számolt be arról, hogy az Orosz Állami Duma felsőháza megszavazta azt a törvénytervezetet, amely lehetővé teszi Szerbia Oroszországgal szembeni államadósságának átütemezését.

A 140 millió euró, vagyis 54,5 milliárd forint összegű adósság természete kapcsán annyi ismert, hogy az négy korábbi hitelfelvételhez kötődik, amelyeket a belgrádi vezetés még 2013 és 2019 között vett igénybe.

Ezek mellett a megállapodás kiterjed a volt Jugoszláviától, mint Szerbia elődállamától örökölt hárommillió USA dollár összegű adósság rendezésére, amit a mai napig görget maga előtt a szerbiai államháztartás.

A Szputnyik kitér arra, hogy a korábban euróban és USA dollárban felvett hitelt a belgrádi vezetés orosz rubelben kell, hogy visszafizesse. Vélhetően ez volt az orosz fél részéről az egyik feltétele annak, hogy a szerbiai kormány haladékot kapjon az említett kintlévőség átütemezésére.

A moszkvai és a belgrádi külügyérek 2023 őszén kezdték meg a tárgyalásokat az említett hitelek törlesztésének módosításáról. Az így tető alá hozott megállapodást a szerbiai kormány és az orosz fél képviselői végül 2023 novemberében írták alá.

Meg kell jegyeznünk, hogy egyáltalán nem ismert, hogy milyen okok állhattak a fizetési haladéknak tekinthető megállapodás hátterében.

Szorulhat a nadrágszíj Szerbiában

A mintegy 140 millió euró összegű hitelcsomag átütemezésének híre önmagában arra enged következtetni, hogy nem túl rózsás a szerbiai központi költségvetés helyzete.

Az ismert adatok alapján az ország összes államadóssága 36,3 milliárd euró. Ez a GDP 47,6%-át teszi ki, ami közel sem adna okot aggodalomra, főleg nem a nyugat-balkáni régióban.

A mostani megállapodás amiatt is illethető a misztikus jelzővel, mert az általa érintett hitelek összege a teljes külső államadósságnak mindössze a 0,36%-át teszi ki. Önmagában a német fejlesztési bank (KfW) felé fennálló 163 millió eurónyi adósság összege nagyobb, mint a most újratárgyalt orosz hitelek összege.

A balkáni ország hitelállományának döntő részét saját államkötvény teszi ki. Euró alapú kötvényt 10,8 milliárd, míg hosszú lejáratú dinár alapú kötvényt 7 milliárd euró összegben bocsátottak ki. Ezek együttes összege 17,8 milliárd euró, ami a már említett teljes adósságállomány 49%-a.

A külső államadósság jelentősebb hitelezői közé sorolható az IMF 2,4 milliárd euróval, az IBRD 2,2 milliárd euróval, valamint a Kínai Export-Import Bank 2,3 milliárd euróval.

Ezekhez mérten is elenyésző összegű hitel átütemezéséről döntött a Duma felsőháza, így kérdéses, hogy az Aleksandar Vučić vezette szerbiai kormányzat előbb vagy utóbb rákényszerül-e arra, hogy szorítson a nadrágszíjon vagy újabb hiteleket vegyen fel.

Nyilatkozat: A cikk tartalma tájékoztató jellegű, és a jelenlegi gazdasági helyzet alapján készült. Pontos pénzügyi tanácsért forduljon szakértőhöz.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 3 Átlag: 4.7]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava