Connect with us

Szerbia

A társutas VMSZ képviselője az Európa Tanácsban a koszovói szerbek védelmére alapozott

A szerbiai képviselőház küldöttségének tagjai “végig harcoltak”, és négy-öt módosítást nyújtottak be a határozati javaslat legfontosabb pontjaival kapcsolatban, amelyek azonban sajnos nagy többséggel elutasításra kerültek – nyilatkozta a VMSZ-es Kovács Elvira, aki “szerb színekben” játszott Párizsban

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Koszovó még egy lépéssel közelebb került az Európa Tanácshoz
Koszovó még egy lépéssel közelebb került az Európai Tanácshoz, Szerbia mindent elárasztóan hőzöng (Forrás: X platform, PACE)
A cikk meghallgatása

Az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének politikai ügyekkel és demokratikus kérdésekkel foglalkozó bizottsága támogatta Koszovó csatlakozási kérelmét. A párizsi ülésen 41-en szavaztak igennel, négyen nemmel, egy képviselő pedig tartózkodott. A Koszovó végleges felvételéről szóló döntés május közepén születhet meg az Európa Tanács miniszteri ülésén, Szerbia azonban már régóta – és most is – azzal fenyegetődzik, hogy kilép a tanácsból, ha Koszovó zöld fényt kap. A szerbiai politikai elit már most hisztérikusan reagált a bizottsági szavazásra, az igazi felháborodás azonban akkor várható, ha Koszovót felveszik a szervezetbe. A társutas VMSZ képviselője az ülésről hazatérve közölte, hogy a szerb álláspontot a koszovói szerbek védelmére alapozták.

Kilépni, vagy nem kilépni?

A szerb kifogások arra vonatkoztak, hogy Koszovó nem ország, és sohasem lesz az, mert Szerbia része, hogy Koszovóban megszegik az emberi jogokat, ezen természetesen az ottani szerbek jogait értik, és hogy Koszovóban sárba tiporják a nemzetközi jogot.

Ivica Dačić szerb ideiglenes miniszterelnök és ügyvivő külügyminiszter “szégyenletesnek és botrányosnak” nevezte az Európa Tanács politikai bizottságának döntését, amellyel elfogadta a Koszovó felvételére vonatkozó ajánlást, szerinte ugyanis ez annak a bizonyítéka, hogy a nemzetközi jognak végleg bealkonylott, mert egy olyan “területet akarnak felvenni, amely nem tagja az ENSZ-nek és nem rendelkezik nemzetközi elismeréssel”.

Ana Brnabić, a szerb nemzetgyűlés elnökeként arról beszélt, hogy Szerbia nem blöfföl a kilépéssel kapcsolatban, mert szerinte az ország “tényleg nem lehet része egy olyan képmutatásnak és színjátéknak”, amely során az Európa Tanács megsérti saját alapokmányát és értékeit, és felveszi Koszovót a szervezetbe.

Ezt a lehetőséget maga a szerb elnök, Aleksandar Vučić melegítette fel abban az interjújában, amelyet közvetlenül a moszkvai merénylet után adott a Prva Televíziónak, és amelyben kezdeményezte a szerbiai nemzetbiztonsági tanács összehívását.

– Csináljátok csak, és akkor majd meglátjuk, Szerbia az Európa Tanácsban marad-e, vagy sem

– fejtegette Vučić, majd a helyzet tisztázását sürgető újságírói kérdésre úgy válaszolt, Koszovó felvétele “de facto Szerbia kidobását jelentené”.

A főszerb azonban később egyet hátralépett, miután többen arra figyelmeztették, hogy az Európa Tanácsból történő kilépés egyértelműen Szerbia európai útjának a végét jelentené. A hátralépés jegyében a szerb elnök úgy fogalmazott, nem a kilépésről beszélt, hanem arról, hogy ez is egy lehetőség, amit meg akarnak vizsgálni.

Ez a lehetőség nem először merül fel a szerbek részéről, az egyébként koszovói születésű Ivica Dačić már 2022 októberében felvetette, hogy Szerbia esetleg kilép az Európa Tanácsból, ha Koszovót felveszik a szervezetbe, a szerbek tehát már akkor ezzel a mantrával próbálkoztak “zsaroló állást” elfoglalni.

A VMSZ is kórustag

A társutasként politizáló Vajdasági Magyar Szövetséget, illetve a szerbiai parlamentet többedmagával Kovács Elvira képviselte a párizsi ülésen, aki az ellenzéki N1-es televíziónak nyilatkozott, amiért kormányzati berkekben aligha dicsérik meg.

Kovács Elvira a koszovói szerbek védelmére alapozott

Kovács Elvira a koszovói szerbek védelmére alapozott (Forrás: Screenshot, N1)

Szerinte a fent említett kimenetel várható volt, miután a Szerbia által benyújtott módosítási javaslatok nem kerültek elfogadásra.

– A szerbiai képviselőház küldöttségének tagjai végig harcoltak, és négy-öt módosítást nyújtottak be a határozati javaslat legfontosabb pontjaival kapcsolatban, amelyek azonban sajnos nagy többséggel elutasításra kerültek

– mondta Kovács, aki szerint az ajánlattevő görög Dora Bakoiannisz nem akarta őket elfogadni, és arra hivatkozott, hogy a miniszteri tanács ülésén még lehet módosításokat eszközölni.

Kovács Elvira szerint a terv (a bújtatott alany részéről) valószínűleg az volt, hogy a kérdést félóra alatt, vita nélkül letudják, de a nagyon “tartalmas vita” sok időt vett igénybe, amely során ők ismertették a szerb álláspontot.

– Leginkább azoknak a szerbeknek a védelmére alapoztunk, akik Koszovó-Metóhia területén élnek

– mondta az N1 Televíziónak Kovács Elvira, akit egy héttel ezelőtt választottak meg a szerbiai parlament egyik alelnökének, miközben az ellenzék “lopta a WC-papírt”.Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.


Ha nem tetszenek a felkínált opciók, magad is adhatsz hozzá egy újabb válaszadási javaslatot. Ehhez kattints a megfelelő mezőbe, és kezdj el gépelni! Az általad felkínált javaslat szerkesztőségi jóváhagyást követően kerül a listára.


9
Az Európa Tanács politikai bizottsága támogatta Koszovó csatlakozási kérelmét, Szerbia kilépéssel zsarol

Mi legyen?

other answer noteIf 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava