Connect with us

Szerbia

A szerb elnök szerint az ellenzék lopja a WC-papírt a képviselőházban

A propagandisztikus nyilatkozat során Vučić megjegyezte, hogy nehéz munka vár Brnabićra, mert meg kell akadályoznia, hogy bármiféle lopás történjen a parlamentben, ahonnan korábban képeket vittek el, most meg WC-papírt lopják

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

WC-papír az ülésteremben
WC-papír az ülésteremben a parlamenti csatát követően (Forrás: Informer)
A cikk meghallgatása

A három napos képviselőházi rumlit követően – amit nézni és hallgatni is fájdalmas volt – a kormánykoalíció pártjai Ana Brnabić eddigi miniszterelnököt választották meg házelnöknek. A szkupstina közben újabb szintet lépett a balkáni politikai inferno legmélyebb bugyrai felé, ennek elmeséléséhez háromszor ekkora terjedelem sem lenne elegendő. A szerb elnök már gratulált Ana Brnabić megválasztásához, és kiosztotta az ellenzéket, amely állítása szerint WC-papírt lopott, hogy azzal dobálja meg az új parlamenti elnököt. Mellékesen szólva Aleksandar Vučić számára ez kiemelt téma volt annak a konferenciának a szünetében, amelyen az atomenergiáról volt szó.

Nem tartózkodott senki

Szerdán a szerbiai parlament 250 képviselője közül 153-an szavaztak Brnabićra, öten pedig ellene, ami a tartózkodást illeti, abból egy sem volt, mert az ellenzéki képviselők a szavazás idején nem tartózkodtak a teremben, így nem is tartózkodhattak Brnabić megválasztásával kapcsolatban, ergo, nem tartózkodtak a teremben, nem tartózkodtak a szavazástól.

Miután a szerb haladók és társutasaik tartózkodás nélkül megválasztották Brnabićot házelnöknek, megkezdődött az alelnöki posztok szétosztása, ami gyorsan ment, mert az ellenzék egyetlen ilyen posztot sem kapott.

Brnabić szerint mivel az ellenzéki képviselők nem voltak a teremben, amikor ez a kérdés napirendre került, így gyorsan tovább is lehetett lépni.

Mielőtt bárki is krokodilkönnyeket hullajtana a szerbiai ellenzékkel kapcsolatos újabb példátlan bánásmód miatt, – lesz még rá alkalom bőven – vagy tapsolna az új házelnök amazoni kiállásának ürügyén, amivel megfosztotta az ellenzéket az alelnöki posztoktól, jegyezzük meg, hogy most éppen az történt, amit az ellenzék szeretett volna, úgy hogy sem sírni, sem tapsolni nem kell, ha csak nem ezt várja el az egyik vagy a másik pártpropaganda irányítója.

Dragan Đilas ellenzéki vezető a napokban járt bent a nem országos sugárzású Insajder televízióban, ahol elmondta, hogy az ellenzék mit tervez a parlamenti testületeket illetően, de a vele készült interjút legfeljebb néhány százan látták, köszönve a szerb kormányzat médiapolitikájának, ezért felfrissítjük egy kicsit a tudásunkat.

Đilas közölte, hogy a bizottsági munkákban részt vesznek, mert erre törvényes előírások vannak, de semmi olyat nem kérnek, ami a Szerb Haladó Párt jóindulatától függ, tehát nem tartanak igényt arra, hogy alelnöki posztot kapjanak a parlamentben, és nem kívánnak egyetlen bizottságot sem vezetni.

Brnabic integet

Brnabić az övéi felé integet a szerbiai parlamentben (Forrás: X paltform)

Lehet, hogy ezt Brnabić nem tudta, mert ha tudta volna, akkor talán nem töri magát, bár bizonyára jól esett neki, hogy néhány perccel házelnökké történt választását követően azonnal belerúghatott az ellenzékbe, mert nincs az a tudás, ami győzedelmeskedik a rosszindulaton.

Így a szerbiai parlamentnek nincs ellenzéki alelnöke – ne is keresse senki – viszont van két haladópárti alelnök Sandra Božić és Marina Ragus személyében.

Alelnöki posztot kapott a belgrádi születésű bosnyák ügyvéd, Edin Đerlek, aki a Vučić-barát bosnyák Igazságosság és Megbékélés Pártjának egyik alelnöke, eddig a kiegyensúlyozott területfejlesztésért felelős miniszteri posztot töltötte be, vagyis ő sem lesz kormánytag a következő kabinetben.

Alelnöki poszt jutott Jovan Janjićnak, a viccpártnak is rossz Mi-A nép hangja nevet viselő gyülevész alakulat tagja is, akit az oroszok meghívtak, hogy “pártatlan nemzetközi megfigyelőként” kövesse nyomon a vasárnap tartott elnökválasztást, mint a párt három tagú képviselői delegációjának a megfigyelője.

Még két nő kapott alelnöki posztot az újjáalakult szerbiai parlamentben, az egyik a koszovói születésű Snežana Paunović, a Szerb Szocialista Párt tagja, valamint Kovács Elvira, a Vajdasági Magyar Szövetség tagja, mindez pedig azt jelzi, hogy a parlamenti vezetésben női túlsúly van, függetlenül attól, hogy a másságát korábban már felvállaló Brnabićot hova könyveljük.

Lopják a WC-papírt

A szerb elnök a Tanjug szerb hírügynökség által gratulált Ana Brnabićnak a szerb parlament elnöki posztjára történő megválasztásához. Brüsszelből történt bejelentkezése alkalmával gyorsan arra az álláspontra helyezkedett, hogy az ellenzék soha nem kerül hatalomra, ha úgy viselkedik, mint szerdán, a parlament alakuló ülésének negyedik napján, amikor a volt szerb kormányfőt házelnöknek választották.

Az elég zaklatottnak tűnő szerb elnök

Az elég zaklatottnak tűnő szerb elnök

A Brüsszelből nyilatkozó Aleksandar Vučić a gyengébbek kedvéért háromszor is elmondta, hogy az ellenzék ellopta a WC-papírt a szerb képviselőházban, és azzal dobálta meg Ana Brnabićot, és másokat, akik a környezetében voltak.

A nukleáris konferencia szünetében nyilatkozó szerb elnök megjegyezte, hogy ha már otthonról nem hoztak WC-papírt, legalább kifizették volna, de nem tették, hanem ellopták a képviselőházi helyiségekből, és azzal dobálództak. A szerb elnök szerint ha az ellenzék ilyen jövőt kínál Szerbiának, akkor meggyőződése szerint soha nem kerül hatalomra.

A propagandisztikus nyilatkozat során Vučić megjegyezte, hogy nehéz munka vár Brnabićra, mert meg kell akadályoznia, hogy bármiféle lopás történjen a parlamentben, ahonnan korábban képeket vittek el, most meg a WC-papírt lopják.

A láthatóan ingerült államfő reagált azokra a megjegyzésekre is, amelyek szerint ő az egyedüli európai vezető, aki gratulált Putyin elnöknek a választási győzelméhez.

Vučić úgy fogalmazott, hogy ő senkinek sem a szolgája, hanem egy olyan országnak az elnöke, amely önálló és szuverén politikát folytat. Ebbe már nem keverte bele az ellopott WC-papírokat.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava