Connect with us

Horvátország

Pedig olyan aranyos kisgyerek volt…

A példátlan horvát parlamenti választási kampány újabb izgalmakat hozott. Peđa Grbin, a Szociáldemokrata Párt délelőtt sajtótájékoztatót hívott össze, amelyen bejelentette, hogy az ellenzéki koalíció az “Igazság folyói” nevet viseli. Közben a szereplési viszketegségben szenvedő Zoran Milanović köztársasági elnök – akinek a nevét Grbin nem merte kimondani – az Alkotmánybíróság állásfoglalására fittyet hányva, hogy nem vehet részt a parlamenti választási kampányban, kijelentette, hogy a “Horvát Demokratikus Közösséget el kell távolítani a hatalomból”, ami nem éppen egy államfőhöz méltó semleges álláspont

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A zágrábi Večernji list "az egész családi albumot" megszerezte, ebből vettünk át és pofoztunk ki egy képet, amelyen a horvát köztársasági elnök kisgyerek korában látható
A zágrábi Večernji list "az egész családi albumot" megszerezte, ebből vettünk át és pofoztunk ki egy képet, amelyen a horvát köztársasági elnök kisgyerek korában látható
A cikk meghallgatása

Zoran Milanović horvát köztársasági elnök jóvoltából Kockásországban tovább folyik a kör négyszögesítése. Mint ahogy ezt az elemzők megírták már pár alkalommal, a horvát köztársasági elnök mellett Donald Trump egy joviális úriembernek tűnik, aki bon ton könyvvel a hóna alatt jár-kel a világban. Képünk, amelyet a zágrábi Večernji list napilap bányászott elő valamilyen magánalbumból, egy paralell valóságból származik, amikor még az újabban csak Voldemortnak titulált államfő, még aranyos kisgyerek volt, és büszkén letette a pioníresküt (úttörő), akárcsak mi többiek a volt Jugoszlávia idején. Ezzel kapcsolatban csak annyit, hogy a mai napig él bennem az igazságtalanság érzete, amit akkoriban kellett elszenvednem. Ugyanis mi csak egy piros pionír kendőt kaptunk, de az ezzel járó, kék, piros csillagos sapkát nem. Mint látjuk, Milanovićnak ez is jutott, kidomborítva ismét csak a szocializmus állatfarm jellegét.

Davorko Vidović és a “kisgyerek”

Ha valaki most ébredt téli álmából, és nem érti, miről van szó: Milanović a hét végén felborította az asztalt és bejelentette, hogy az SDP színeiben veszt részt a parlamenti választásokon.

Az alkotmánybíróság figyelmeztette, hogy ezt funkciójából eredő pártonkívüli státusa miatt nem teheti – Horvátországban a köztársasági elnök párton kívüli tisztség, nem kötődhet egyetlen politikai párthoz sem, és a köztársasági elnök más közéleti funkciót sem vállalhat – de ezt a jelek szerint Milanović figyelmen kívül hagyta.

Nyilvánosan hangoztatott véleménye szerint senki sem bír vele semmit, azt tesz, amit akar, és egyben belengette, hogy valamilyen ravasz tervvel készül kijátszani az alkotmány rendelkezéseit, ami egy köztársasági elnök esetében azért elég furcsa, mármint az alkotmánnyal való játszadozás.

Davorko Vidović, az SDP-ből korábban kivált Szociáldemokraták (Socijaldemokrati) elnöke szerint a helyzet a következő:

– A baloldal rajtunk kívül már nem létezik Horvátországban, az SDP már nem baloldali, a Bírunk! (Možemo) nem tud túljutni az aktivisták szövetségén

– indította elmélkedését Vidović. Véleménye szerint Zoran Milanović támogatásával Peđa Grbin galagonyakarót döfött az SDP oszladozó tetemébe, miután Zoki Bond, a BALK-on néha így nevezzük Milanovićot, elindította a feloszlási folyamatot.

Vidović szerint Grbin már a koalíció létrehozásának napján visszaélt a lehetséges partnerekkel, egyikük sem tudta, hogy milyen koalícióba lépett be, csak elvi beleegyezésüket adták hozzá. Az az elképzelés, hogy középről és balról gyűjtsenek össze minden erőt, olyan értékek körül tömörülve, amelyekben konszenzusra juthatnak, már Zoran Milanović jelölése előtt kudarcot vallott.

– A koalíciós tárgyalások megalázó vitákká és kicsinyes kereskedelemmé alacsonyultak a választási listákon szereplő helyekért, program és tartalom nélkül

– mondta az SDP-ből kivált Szociáldemokraták párt elnöke.

Be van oltva, de nem minden ellen

Be van oltva, de nem minden ellen (Forrás: Facebook)

Milanović politikai hatását elemezve Vidović annak a véleményének adott hangot, hogy amióta a művelet nyilvánosságra került, teljesen világos, hogy a köztársasági elnök jogi, tartalmi és kommunikációs szempontból teljesen tönkretette az egész választási folyamatot.

A lépés megváltoztatta a koalíciós architektúrát, ami néhány párt kilépéséhez vezetett az SDP-ből. A Szociáldemokraták elnöke szerint Milanović ezt nem komolyabb politikai indítékból, hanem személyes leszámolások miatt kezdeményezte, és úgy tűnik, hogy a helyzet még inkább elmérgesedik, méghozzá napról napra.

– Nagyon sajnálom, hogy Milanović beszennyezte az egész kampányt, és a szurkolók játékává tette, vagyis a „mi” és „ők” leszámolásának porondjává változtatta a politikai színteret, ellehetetlenítve az érveken alapuló, komoly párbeszédet

– mondta Davorko Vidović, az SDP-ből már korábban kivált Szociáldemokraták (Socijaldemokrati) elnöke.

A pusztába kiáltott szó

Persze, a Szociáldemokraták elnöke hiába fogalmazta meg ezt ilyen értelmesen, a jelen állapotok között mindez csak pusztába kiáltott szó. Mi is csak azért ismertettük, mert némileg előrevetíti azokat a veszélyeket, amelyek az SDP-t fenyegetik, amennyiben elveszítik a választásokat.

Ez továbbra is több, mint reális veszély, az sem elképzelhetetlen ugyanis, hogy az amúgy is morzsolódó nagypárt nem lesz képes elviselni az újabb ütést. Az, ami már most világos, hogy Grbin ezt politikai értelemben nem éli túl, viszont kérdés, hogy a frakcióharcban ki kerekedik felül, és mik lesznek ennek a következményei.

Jelenleg még nem világos, hogy újabb szociáldemokrata tömörülés válik-e ki a pártból, vagy csak egyszerűen átpártolnak a Vidović-féle Szociáldemokratákhoz, de azt sem tudni, hogy ennek milyen következményei lesznek a vidéki pártszervezetekben.

Ami Milanovićot illeti, a „ravasz terv” nyilván az, hogy jelölteti magát az európai választásokon, ismét csak az SDP színeiben. Itt valószínűleg sikerrel jár, és ellibben majd Brüsszelbe, hogy (mindannyiunk megnyugvására) az EU-parlamentet szórakoztassa a kirohanásaival, miután ott mindenféle politikai csodabogárnak szorítanak helyet.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava