Connect with us

Szerbia

A szerb hadsereg izraeli célzórendszert vezet be a harci drónok lelövésére

A szerb katonák ugyanazt az izraeli célzórendszert vezették be, mint az amerikai és a brit hadsereg. Amerikai katonai szakértők szerint ennek a rendszernek a használata a jövőben elősegítheti a kis méretű drónok elleni küzdelmet. Ezt igazolja az ukrajnai és a Gázai övezetben dúló háború, ahol a kis robbanófejeket, aknákat vagy kézigránátokat szállító kamikaze drónok egyre nagyobb veszteségeket okoznak a harcoló feleknek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Természetesen az izraeli katonák is használják a palesztinok elleni támadásokban (Forrás: SmartShotter)
Természetesen az izraeli katonák is használják a palesztinok elleni támadásokban (Forrás: SmartShotter)
A cikk meghallgatása

Egy szerbiai biztonsági portál arról ír, hogy a szerb hadsereg az izraeli SMASH 3000 elnevezésű célzórendszert vezeti be a kisebb méretű drónok lelövésére. A fegyvert a topčideri laktanyában rendezett január végi katonai szemlén mutatták be, amelynek a “sztárja” a Repellent nevet viselő orosz zavaróállomás volt, ezt az oroszok az ellenséges drónok ellen fejlesztették ki. Az izraeli célzórendszer így némileg háttérbe szorult, a bemutatón az FN SCAR L belga géppisztolyon volt látható, amelyet a szerb hadsereg különleges egységei használnak, és amely a SMASH 3000 rendszerrel együtt a mozgásban lévő kisebb drónok célba vételére is alkalmas.

Izraeli célzórendszer a mozgó célpontok ellen

A szerb hadsereg egyre több drónt szerez be a külföldi és a hazai gyártóktól, de ezzel párhuzamosan a belgrádi hadvezetést foglalkoztatja a drónokkal szembeni védekezés is.

A Balkáni Biztonsági Háló (Balkanska bezbednosna mreža, BBM) nevet viselő hírportál szerint a SMASH 3000 és az FN SCAR L házasságából létrejövő fegyvernek ez volt az első nyilvános bemutatása Szerbiában.

A nappal és éjjel egyaránt használható célzórendszer elősegíti a mintegy 250 méter távolságban lévő mozgó célpontok első golyóval történő kilövését, de ugyanúgy használható a körülbelül 100 méterre lévő drónok megsemmisítésére is.

A SMASH 3000 nevet viselő rendszer egy 640 x 480 pixel felbontású képernyővel, valamint nappali és éjszakai kamerával rendelkezik, és kábelekkel csatlakozik a puskán/géppisztolyon lévő kioldó mechanizmushoz.

A rendszer nem rendelkezik optikai nagyítással, de a célpont mozgásának és távolságának kiszámításával meghatározza azt a helyet, amelyet meg kell célozni ahhoz, hogy nagy biztonsággal eltalálhatóvá váljon a mozgásban lévő ellenséges katona vagy drón.

A topčideri laktanyában kiállított darab

A topčideri laktanyában kiállított darab (Forrás: BBM)

Az amerikai és a brit hadsereg is használja

A brit fegyveres erők tavaly év végén 225 darab SMASH 3000-es célzórendszert vásároltak darabonként 24 000 euró körüli áron, és az év végére rendszeresítették a brit hadsereg gyorsreagálású alakulatainál.

Az amerikai hadsereg 2022-ben vásárolta meg ugyanezt a rendszert, amellyel kiváló eredményeket ért el a tesztelések során. Amerikai katonai szakértők szerint az ilyen rendszerek használata a jövőben elősegítheti a kis méretű drónok elleni küzdelmet.

Ezt igazolja az ukrajnai és a Gázai övezetben dúló háború, ahol a kis robbanófejeket, aknákat vagy kézigránátokat szállító kamikaze drónok egyre nagyobb veszteségeket okoznak a harcoló feleknek.

Az amerikai hadsereg nemrégiben speciális központot nyitott a drónok elleni harcra bevethető katonák kiképzésére, és ott is használják a SMASH 3000-es rendszert, amellyel a jelek szerint már a szerb hadsereg is megismerkedett.

A célzórendszert egyébként az izraeli “Smartshooter” cég gyártja, amelynek a székhelye a Haifa melletti Jagur kibucban található. A cég az Egyesült Államokban, valamint Ausztráliában (és Új-Zélandon) rendelkezik irodákkal, az európai piacot pedig Németországon keresztül fedi le.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió


Öt nap legjava