Connect with us

Szerbia

Oroszország állítólag egy szerb ügynököt használt fel az uniós szervekbe való beszivárgásra

Közel sem olyan egyszerű a helyzet, mint azt a Politico és követői zavaros cikkeikben sugallják, de tudjuk, háború van, ilyenkor szokás össze-vissza firkálni

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Novica Antic több generációs katonacsaládból származik, a család cáfolja a Politico állítását, hogy orosz ügynök lett volna
Novica Antić több generációs katonacsaládból származik, a család cáfolja a Politico állítását, hogy orosz ügynök lett volna (Forrás: Danas)
A cikk meghallgatása

Az orosz hírszerzés egy szerb ügynököt használt fel arra, hogy beszivárogjon az uniós intézményekbe, és terjessze az ukrajnai invázióval kapcsolatos Kreml-barát álláspontot. Ezt a Politico írja nyugati hírszerzési forrásokra hivatkozva. A brüsszeli hírportál szerint Novica Antić, akit a napokban vettek őrizetbe Szerbiában, aktív “befolyásoló ügynökként” szorosan együttműködött az orosz biztonsági ügynökséggel, még 2023 októberében is uniós tisztségviselőkkel tartott találkozókat Brüsszelben, beleértve ebbe az Európai Parlament képviselőit is. A hír körül – amelyet ész nélkül vett át a szenzációhajhász magyar média egy része – elég sok a talány, ráadásul a Politico cikkét név szerint senki sem írta alá.

Szakszervezeti vezetőként kémkedett?

A Politicónak állítólag betekintése volt egy hírszerzési dokumentumba, amely szerint Antić az európai parlamenti képviselők közül találkozott Viola von Cramon-Taubadellel, a német Zöldek törvényhozójával, aki nem mellékesen az Európai Parlament koszovói jelentéstevője, az olasz baloldali Alessandra Morettival, a Szocialisták és Demokraták törvényhozójával és árnyék raportőrével, valamint Vladimír Bilčíkkel, a konzervatív Európai Néppárt szlovákiai képviselőjével, aki az EP szerbiai jelentéstevője.

A hírszerzési dokumentum szerint semmi sem utal arra, hogy Moretti, Bilčík és von Cramon-Taubadel bármit is tudott arról, hogy Novica Antić kapcsolatokat tartott fenn a KGB utódszervezetének számító Szövetségi Biztonsági Szolgálattal, vagyis az FSZB-vel (Федеральная служба безопасности). Moretti, Bilčík és von Cramon-Taubadel nem válaszolt a Politico megkeresésére.

Antić, a Szerbiai Katonai Szakszervezet elnökeként felteehtően találkozott az EUROMIL és az EPSU szakszervezetek képviselőivel is, amelyek az Európai Unióban a fegyveres erők, illetve a közszolgáltatásokban dolgozókat képviselik.

Amikor az Antićtyal való találkozóról kérdezték, az EPSU egyik tisztségviselője a következőket válaszolta:

– Amikor a szakszervezetének küldöttségével októberben Brüsszelben járt, ahol több európai parlamenti képviselővel is találkozott, mindannyian átláthatók voltak, és egyetlen témaként a szakszervezeti jogok kerültek terítékre.

A Katonai Egyesületek és Szakszervezetek Európai Szervezete, vagyis az EUROMIL (European Organisation of Military Associations and Trade Unions) ugyanakkor közölte, hogy határozottan reagáltak a szerbiai eseményekre, és elutasítottak minden lehetséges kapcsolatot az orosz hatóságokkal.

Emmanuel Jacob, az EUROMIL elnöke hozzátette, hogy “a szervezet rövid távon megteheti, hogy az ügy tisztázódásáig ideiglenesen felfüggeszti Szerbia megfigyelői státusát”.

Antić aktív ügynök

A Politico által megtekintett nyugati hírszerzési beszámoló szerint Antić az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat, vagyis az FSZB aktív “befolyásoló ügynöke”.

A brüsszeli hírportál szerint Antić szorosan együttműködik az FSZB egyik munkatársával, Vjacseszlav Kalinyinnal, aki orosz állampolgár és a Veteran News főszerkesztője, ez egy olyan médiaoldal, amely a fegyveres erők veteránjainak szóló hírekre specializálódott.

A Politico szerint a Veteran News saját magáról azt állítja, hogy az orosz biztonsági szolgálatok más ágai mellett az FSZB és az orosz védelmi minisztérium “információs partnere”. Az orosz “veterán”, mármint Kalinyin, nem válaszolt a Politico megkeresésére.

A hírszerzési dokumentum külön kiemeli Antić tevékenységét, de megjegyzi, hogy Kalinyin más embereket is beszervezett, de nem részletezi, hogy hányat, és melyik országokból.

Oroszország Szerbiát olyan befolyásolási műveletek kiindulópontjának használja, amelyekkel gyengítheti az országon belüli EU- és NATO-barát érzelmeket, valamint magát az Európai Uniót, amely Ukrajna elkötelezett támogatója az ország ellen két évvel ezelőtt végrehajtott teljes körű orosz inváziót követően.

Antić a szerbiai katonai szakszervezeti szövetség vezetőjeként arra használta fel szerepét, hogy bírálja Aleksandar Vučić szerb elnököt és az ország fegyveres erőinek magas rangú tagjait.

– Minden alkalmat megragadtak, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatos orosz propagandát népszerűsítsék

– áll a Politico által idézett tájékoztatóban, amivel a “brüsszeli Pravda” a Szerbiában és az uniós országokban tartott találkozókra utalt. Az a hír, hogy Antić az Európai Parlamentben tartott találkozókat, aláhúzza a testület sebezhetőségét az államilag támogatott befolyásolási műveletekkel szemben.

Kicsit zavaros a Politico cikke, amelyben előbb az szerepel, hogy Antić pozícióját a szerb vezetés bírálatára használja fel, majd hirtelen szerb állami megbízottként az Európai Parlamentet bomlasztja, de lendüljünk ezen tovább, a Politico esetében ilyesmin nem kell fennakadni.

Ezt követően a brüsszeli hírportál fényezte egy kicsit magát, és eldicsekedett azzal a korábbi értesüléseivel, hogy kémprogramot találtak az Európai Parlament két törvényhozójának mobiltelefonján, köztük Nathalie Loiseau volt francia Európa-miniszter telefonálásra is használható lehallgatókészülékén, persze a Politico nem így fogalmazott, aki a testület védelmi albizottságának az elnöke.

A brüsszeli lap az összefüggésekre nem világított rá, hangulatkeltésnek azonban jó volt a megjegyzés.

Antićot bilincsbe verve kísérték be az ügyészségre

Anticot bilincsbe verve kísérték be az ügyészségre

Antićot már napokkal ezelőtt lekapcsolták Szerbiában

A Politico megjegyezte, hogy sem Antić, sem a képviselői nem válaszoltak a megkeresésükre, a szerb katonai szakszervezeti vezető ezt egyébként sem tehette volna meg, mert a napokban már őrizetbe vették, majd kiengedték, majd ismét bevitték.

A Politico értesülése szerint a fent már említett Kalinyin meghívta Antićot Oroszországba, hogy 2019 és 2020 között magas rangú orosz katonai tisztviselőkkel találkozzon. Miután Antić vezető pozícióban volt a szerb katonaságnál, ebben sincs semmi különös, az orosz és a szerb hadsereg közös hadgyakorlatokat is tartott akkortájt, az lett volna érdekes, hogy ha Antić kézzel-lábbal tiltakozott volna az orosz katonatisztekkel való találkozók ellen. Viszont sikerült még egy füstbombát bedobni a cikkbe.

A brüsszeli portál állítása szerint a páros kezdetben állítólag a szerb civil társadalom befolyásolására összpontosított, azóta pedig kiterjesztette a figyelmét az európai szakszervezetekre és a veteránszervezetekre, az utóbbi hónapokban pedig “bemerészkedett” az Európai Parlamentbe is.

A Balkan Insight hírportált idézve a Politico megjegyzi, hogy Antićot, a szerb fegyveres erők szókimondó kritikusát!, aki szembekerült az ország politikai vezetésével, jelenleg nem részletezett vádak miatt tartják fogva.

A Balkan Insight szerint Antićot az elmúlt öt évben kétszer is elbocsátották a szerb hadseregtől. Az idézet szerbiai portál szerint most éhségsztrájkba kezdett, hogy tiltakozzon a fogva tartása ellen. Antić ügyvédje nem volt hajlandó pontosítani a Balkan Insightnak, hogy milyen vádakat emeltek védence ellen.

Egyelőre semmi sem világos

Egyelőre nem teljesen, illetve szinte egyáltalán nem világos, hogy mi történik, még az is megfordulhat az ember fejében, hogy a Politico leleplező cikke esetleg a belgrádi kormányzat kérésére íródott, egyre több léken folyik ugyanis be a víz Aleksandar Vučić hajójába.

A szerbiai ellenzéki és a némileg független sajtó ugyanis szinte “néphősként” ünnepli Antićot, akivel a szerbiai vezetés macska-egér harcot játszik, hol letartóztatja, hol pedig elengedi.

A Vreme hetilap internetes kiadása szerint a szerbiai katonai szakszervezet elnökének letartóztatása miatt nemcsak a szakszervezet tagjai, hanem a szerb hadsereg “minden tiszteletreméltó”, jelenlegi és volt tagjai közül is sokan lázadoznak, és ugyancsak a Vreme szerint a kormányzati lépés nem marad válasz nélkül, ami sokak számára egyáltalán nem lesz kellemes a kormányzati oldalon.

A portál szerint most ugyanaz történik, ami az 1990-es évek végén történt, és ami egy évtizeddel ezelőtt köszönt vissza Szerbiában, ahol a politikai üldöztetést követően mára már megkezdődik az ellenfelek és a disszidensek rendőrségi és igazságügyi üldözése.

A Vreme szerint az ok egyelőre ismeretlen, a fogvatartott Antićot és társainak kihallgatását az Újvidéki Főügyészség végzi. Valószínűleg pénzügyi visszaélésekkel vádolják majd meg őket, mert amikor mást nem lehet találni, például kémkedést vagy az ország harci képességeinek aláásását, akkor “finom módszereket” alkalmaznak, ahogy a Milošević-Šešelj féle rezsim tette a kilencvenes évek végén.

A független hetilap – ha van ilyen – úgy véli, hogy a hatóságoknak botrányra van szükségük ahhoz, hogy lezárják a választási csalásokkal kapcsolatos történetet – és ezt meg is találták. Kapóra jött nekik az is, hogy Antić évek óta, az utóbbi időben pedig végképp, különböző mulasztásokra és visszásságokra mutatott rá a honvédelmi minisztériumban és a vezérkarban, különösen pedig a katonai titkosszolgálat, vagyis a Katonai Biztonsági Ügynökség (VBA) viselt ügyeivel kapcsolatban.

Azt is figyelembe kell venni, hogy Miloš Vučević, a leköszönő kormány védelmi minisztere, nemrégiben úgy vélte, hogy be kell tiltani a hadseregben a szakszervezeti szervezkedést (pedig ez alkotmányos kategória), ezért ami most történik az egyáltalán nem váratlan fejlemény.

Az elmondottakat követően érdemes egy pillanatra elgondolkodni azon, amit bombasztikus hírnek hittek egyesek, mivel hogy a szerb titkosszolgálat igen csak szoros kapcsolatokat ápol az orosz testvérszervezetekkel, amire jó példa Aleksandar Vulin volt BIA-igazgató agyonplecsnizése az oroszok részéről.

Ebből kifolyólag több opció is lehetséges, az egyik az, hogy az első szótól az utolsóig igaz, amit a Politico ír a névtelenül közölt szerkesztőségi cikkében.

A másik opció az, hogy ennek fele sem igaz, merthogy a Politico cikke a szerbiai vezetés érdekeit szolgálja, és ezáltal eltereli a figyelmet a választási csalások miatt felmerült kritikákról, és segít félretenni valakit, aki eddig erősen bírálta a kormányzatot.

Ugyanakkor előfordulhat az is, hogy a szerbiai titkosszolgálat nem bírja elviselni a konkurenciát az FSZB-vel fenntartott kapcsolatokban, és ezért vonta ki a forgalomból Antićot, de azt se zárjuk ki, hogy a védelmi miniszter akarja félretenni, végsősoron pedig az is lehetséges, hogy a szakszervezeti vezetőnek enyves volt a keze, ami elég gyakori jelenség a Balkánon.

Tehát közel sem olyan egyszerű a helyzet, mint azt a Politico és követői zavaros cikkeikben sugallják, de tudjuk, háború van, ilyenkor szokás össze-vissza firkálni.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava