Connect with us

Horvátország

Taroltak a horvátok az abu-dzabi nemzetközi robotikai versenyen

Valamilyen csodálatos összetevő lehet a horvát vizekben, levegőben, mert a pici, négy milliónál is kevesebb lakossal rendelkező ország nemcsak sportteljesítményeivel kápráztatja el a világot, de ami talán még nehezebb, a horvátok csúcstechnológia terén is jeleskednek

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A robotikai verseny célja egy teljesen önálló, pilóta nélküli hajó elkészítése volt, amely drónokkal együttműködve képes átvenni a rakományt egy másik hajóról
A robotikai verseny célja egy teljesen önálló, pilóta nélküli hajó elkészítése volt, amely drónokkal együttműködve képes átvenni a rakományt egy másik hajóról
Listen to this article

Valamilyen csodálatos összetevő lehet a vizekben, levegőben, mert a pici, négy milliónál is kevesebb lakossal rendelkező ország nemcsak sportteljesítményeivel kápráztatja el a világot, de ami talán még nehezebb, a horvátok a csúcstechnológia terén is jeleskednek. A kétévente megrendezésre kerülő abu-dzabi verseny a világ egyik legrangosabb robotikai seregszemléje, amelyet az Egyesült Arab Emírségek elnöke és Abu-Dzabi uralkodója, Mohamed bin Zayed, vagyis MBZ sejk szponzorál. A verseny célja egy teljesen önálló, pilóta nélküli hajó elkészítése volt, amely drónokkal együttműködve képes átvenni a rakományt egy másik hajóról. A győztes csapat a Zágrábi Egyetem Elektrotechnikai és Számítástechnikai Kara (Fakultet elektrotehnike i računarstva – FER) és Intelligens Vezérlőrendszerek Laboratóriumának (LARICS) és a Víz Alatti Rendszerek és Technológiák Laboratóriumának (LABUST) szakértőiből állt. A Barbara Arbanas Ferreira által vezetett különítmény a világ kiemelkedő egyetemeinek mintegy 60 csapatával versenyzett, köztük a Lockheed Martinnal és a Massachusetts Institute of Technology-val. A döntőben a FER olyan nagy kutatóintézetekkel küzdött, mint a KAIST (Korea Advanced Institute of Science & Technology) és a DTU (Dán Műszaki Egyetem), és megérdemelten kiáltották ki őket győztesnek.

A díj szép dolog, de nem a legfontosabb

– Számunkra a legnagyobb siker az, hogy most már elismernek minket a világban. Ez egy nagyszerű világverseny, amelyről mindenki, aki robotikával foglalkozik, biztosan hallott már, és ennek a díjnak a megnyerése a legnagyobb kincsünk

– mondta Barbara Arbanas Ferreira csapatvezető, a HINA hírügynökségnek nyilatkozva. Arbanas Ferreira úgy vélte, hogy számos tényező vezetett a csapat működésének eredményeihez, és ez nem csak az egyes tagok tudására vezethető .

A horvát robotikás csapat

Barbara Arbanas Ferreira szerint 20 év alatt nagy tudást, tapasztalatot halmoztak fel laboratóriumaikban. A fiatal csapat számíthatott az idősebb kollégák, vezető professzorok tanácsára, és ezen felül nagyon fontos tényezőnek tartja, hogy a verseny során is kifejezésre jutott a csapatszellem és az együttműködés.

– Mindannyian nagyon jó barátok vagyunk a munkán kívül is, így a kommunikáció sokkal jobban folyik, és mindig megőriztük a laza, oldott hangulatot, élvezzük, amit csinálunk, számunkra a munka nem csak nyomást és stresszt jelent

– jelentette ki Arbanas Ferreira. Véleménye szerint magánál a díjnál is fontosabb, hogy ezentúl számos ajtó nyílik meg számukra a világ legnagyobb intézeteivel és egyetemeivel való együttműködés előtt, amelyekkel most már közös projekteket hozhatnak létre. A csapatvezető úgy vélte, hogy ennek a győzelemnek az alapján tudományos cikkeket jelentethetnek meg, szabadalmakat nyújthatnak be, és tovább fejleszthetik a rendelkezésükre álló technológiát.

A HINA kérdésére, hogy szembesült-e erkölcsi dilemmákkal a csúcstechnológia katonai célú felhasználása miatt, Arbanas Ferreira azt válaszolta, hogy a szóban forgó példát nem kísérik erkölcsi dilemmák, mert a versenyt szervező vállalat a projektet az illegális tevékenységek – például az illegális halászat, csempészet és hasonló cselekmények – megelőzésére szeretné használni.

Vedran Bilas, a kar dékánja elégedettségét fejezte ki a csapat sikerével kapcsolatban, és hangsúlyozta, hogy az egyetem küldetésének tartja, hogy csúcstechnológiákat hozzon Horvátországba, és Horvátországot a jelenleginél nagyobb mértékben csúcstechnológiát fejlesztő állammá tegye.

– Ha sikerrel járunk, mindannyian jobban élünk a továbbiakban

– tette hozzá Bilas, aki nem csak levegőbe beszélt, a FER ugyanis a múlt csütörtökön írta alá az együttműködési szerződést a belga imec-kel, amely szerint az elkövetkező években együttműködnek az chiptörvény (European Chips Act) végrehajtásában és egy félvezetőkkel foglalkozó kompetenciaközpont létrehozásában, Horvátországban.

A után !

Hogy pénteki cikkünk ne nélkülözze a hétvégi vidámságot teljes egészében, erről a katolikus egyház gondoskodott, a katolikus papok futsall-csapata nyerte meg ugyanis az albániai Shkodër (Shkodra) városában megtartott 16. bajnokságot.

A győztes csapat, Isten áldásával

A győztes csapat, áldásával (Forrás: Večernji list)

A horvátok a döntőben a lengyeleket verték meg 3:2-re, míg a harmadik helyért folytatott küzdelemben -Hercegovina válogatottja Románia felett diadalmaskodott 7:1-re.

A torna legjobb góllövője a hercegovinai don Josip Papak volt, amiről a is imitt-amott megemlékezett. Miután az Úr ilyképpen kinyilvánította akaratát, a csapatok szétszéledtek az egyébként katolikus érseki központnak számító albániai városból.

A katolikus papok következő teremfoci -bajnokságát 2025 februárjában rendezik meg Magyarországon. Addig is tessék buzgón imádkozni a győzelemért, hátha csoda történik.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Egy hét legjava