Connect with us

Bosznia

Az aranybánya szuper, de a magnézium se kutya

Hol itt a hírérték, kedves BALK? A háttérben, kedves Olvasó! Az EU 2008-ban még 14, jelenleg már 30 különféle stratégiai fontosságú nyersanyagot tart számon, az ezekkel történő ellátás az unión belül jelentős kockázatú. A magnézium nyersanyagként hiánycikk, pedig stratégiai fontosságú, függetlenül attól, hogy a földkéreg egyik leggyakoribb eleme, 2008 óta rendületlenül tartja a helyét a hiánylistán

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A németek hamarosan magnéziumot bányásznak a boszniai Kupres térségében
A németek hamarosan magnéziumot bányásznak a boszniai Kupres térségében (Forrás: X platform)
A cikk meghallgatása

Mint ez a napokban világgá lett kürtölve, az Osztrák-Magyar Monarchia, majd ezt követően Jugoszlávia egyik fontos ipari létesítményeinek közelében megkezdte munkáját az ausztrálok által irányított aranybánya. Bár Vareš elsősorban vasérclelőhelyként működött szinte az ókortól, a szemfüles ausztrálok azonban kiszagoltak némi aranyat és ezüstöt, így megindulhatott a konjuktúra. Ezzel szemben a Horvátország szomszédságában a “BH Magnesium & Minerals” cég hamarosan megkezdi egy nagy ipari komplexum építését magnézium előállítására a kupresi önkormányzatban, pontosabban Osmanlije helységben. A biznisinfo.ba portál szerint ez lesz az egyik legfontosabb beruházás Bosznia-Hercegovinában. A “BH Magnesium & Minerals” cég a német MFE (Magnesium For Europe GmbH) cég tulajdonában van.

Dolomitbánya, ebből lesz a magnézium

A jövendőbeli ipari komplexum 14 épületből áll majd, amelyek egy 7,3 hektáros telken kapnak helyet. A gyártási folyamat során a fő nyersanyag a közeli kőbányából származó dolomit (kalcium-magnézium-karbonát) lesz.

A fő termék a fém nyers magnézium és a melléktermékek: szárazjég, alumínium és magnéziumötvözet. A termelés a Dolomit céggel együttműködve történik, amely koncesszióval rendelkezik a közeli lelőhelyekre.

A látványterv szerint körülbelül így néz majd ki a magnéziumbánya

A látványterv szerint körülbelül így néz majd ki a magnéziumbánya (Forrás: biznisinfo.ba)

A Dolomit d.o.o., az MFE leányvállalata (az MFE részvényeseinek ellenőrzése alatt) és dolomit beszállítója a jövőbeli magnéziumtermeléshez. A 2026-ra tervezett ipari termelés során, mintegy 50 ezer tonna fémes magnéziumot szeretnének gyártani. A Frankfurtban bejegyzett cég honlapján található ismertető szerint a MFE fő célkitűzése, az európai zöld magnéziumgyártás fejlesztése.

Hol itt a hírérték, kedves BALK?

A háttérben, kedves Olvasó! Az EU 2008-ban még 14, jelenleg már 30 különféle stratégiai fontosságú nyersanyagot tart számon, az ezekkel történő ellátás az unión belül jelentős kockázatú. A magnézium nyersanyagként hiánycikk, pedig stratégiai fontosságú, függetlenül attól, hogy a földkéreg egyik leggyakoribb eleme, 2008 óta rendületlenül tartja a helyét a hiánylistán.

Az ára (99,8 % magnézium) fém formában hozzávetőleg 2000 USD/tonna, de számos más formában is megfordul a piacon. Az egyik legfontosabb alumínium ötvöző anyag, kis sűrűsége és nagy szilárdsága miatt. Egy évtized alatt a személygépkocsikba beépített magnézium mennyisége négyszeresére nőtt, jelenleg körülbelül 45 kg/autó.

A fő előállító természetesen Kína. A világon körülbelül 1 millió tonna magnéziumot termelnek ki (2018-as adatok), ennek 80%-át Kínában, 1-1%-át az USÁ-ban és Oroszországban, másutt ennél kevesebbet.

Az új Volkswagen Golf 8 GTI MF1 kovácsolt magnézium kerekeken (Forrás: X platform)

Az új Volkswagen Golf 8 GTI MF1 kovácsolt magnézium kerekeken (Forrás: X platform)

A magnezit bányászati termelésében szintén Kína az első, mintegy 60%-os részaránnyal, a második Törökország (10%), de egyes EU országokban is jelentős (Ausztria, Szlovákia, Spanyolország), ezekben a világtermelés 5-8% körül mozog.

Ennek tükrében a kupresi 50 ezer tonna évente nem elhanyagolható, főként azért, mert itt van Európában. A magnéziumot számos iparágban hasznosítják, mint például a közlekedésben (gépjárműveknél, vonatoknál és repülőgép-alkatrészekben egyaránt), elektronikai eszközökben (laptopok, mobiltelefonok, tabletek gyártásában), az acéliparban, a titánium és a cirkónium-gyártásban, a gyógyszeriparban és az agrárkémiában, valamint orvosi implantátumok gyártásában.

Mint már volt szó róla, fontos ötvöző anyag, az alumíniumipar elengedhetetlen hozzávalója, fontos összetevője a könnyűsúlyú közlekedési-eszköz koncepcióknak, a hidrogéntárolásnak és az akkumulátor-technológiai fejlesztéseknek.

A kupresi üzemnek nyilván örül majd az izraeli tulajdonban lévő mostari alumíniumgyár, de az INA sem fog panaszkodni, lévén hogy az előállítási folyamatban nagy mennyiségű cseppfolyós földgázt használnak.

A Magnesium For Europe számításai szerint Kupres közelében 75 évre elegendő nyersanyag van.

Orosz állampolgárságot kapott a horvát doktornő

Orosz állampolgárságot kapott a horvát doktornő (Forrás: X platform)

Egy kis nemzetközi pletyka

Mint ezt a régió portáljai hírül adták, Vlagyimir Putyin orosz állampolgárságban részesített 44 személyt, köztük a Donyeckben élő és dolgozó Mirela Jakupanec horvát orvost. A doktornő 2014 után költözött át, azzal a céllal, hogy kivegye a részét a város ellen irányuló rendszeres ukrán tüzérségi támadások áldozatainak kezeléséből.

Ugyanakkor azonban, a szamaritánus orvosnő mellett, minden oroszok cárja odaítélte az orosz állampolgárságot Ratko Samacnak is, akit az 1990-es években háborús bűnökkel vádoltak meg Ključban, és akinek kiadatását Bosznia-Hercegovina korábban kérte. A boszniai Szerb Köztársaság (Republika Srpska, RS) volt katonatisztjének átadását Oroszország 2016-ban elutasította.

Amellett, hogy háborús bűnökkel vádolták, 2016-ban a bosznia-hercegovinai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy Samacot Hamdija Vučkić, felesége, Derviša Vučkić és Mina Talić 1993-as meggyilkolásával is vádolják.

A nem szerb lakosság 1992-es kiűzése során Ključban több mint 150 bosnyák civil vesztette életét a bosznia-hercegovinai igazságügyi szervek szerint.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava