Connect with us

Magyarország

Magyarországon és Szerbián keresztül repült be Boszniába az amerikai utántöltő gép

A boszniai hadsereg részéről olyan egység csatlakozott a hadgyakorlathoz, amely a nyár folyamán a légierő csapásmérő egységeinek közvetlen földi irányítására vonatkozó kiképzést kapott az amerikai féltől, így vélhetően a légi utántöltés mellett szimulált csapásmérést is gyakoroltak

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Az amerikai utántöltő gép kétszer is használta a magyar légteret a boszniai Szerb Köztársaság felett végrehajtott akció során
Az amerikai utántöltő gép kétszer is használta a magyar légteret a boszniai Szerb Köztársaság felett végrehajtott akció során (Forrás: Flightradar)
A cikk meghallgatása

Az USA külügyi vezetése elérkezettnek látta az időt, hogy katonai erődemonstrációt mutasson be Bosznia-Hercegovina légterében a szakadár gondolatoktól vezérelt boszniai szerb vezetés kordában tartására. Január 8-án egy KC-135 típusú töltőgép és két F-16 vadászbombázó hajtott végre gyakorlatokat Boszniában. Az eset külön érdekessége, hogy a boszniai Szerb Köztársaság felett légi gyakorlatban résztvevő utántöltő gép Magyarország és Szerbia légterén haladt át, amihez nyilván szüksége lehetett átrepülési engedélyre. További ellentmondás, hogy a bosznia-hercegovinai államelnökség kvázi horvát tagja tavaly még üdvözölt egy hasonló gyakorlatot, most viszont hasztalannak minősítette az amerikai akciót, mert „az nem akadályozza meg Milorad Dodikot a szerb entitás függetlenségének kikiáltásában”. Közben az is kiderült, hogy a boszniai szerb légvédelem egymillió papírrepülőből áll.

Fogynak a diplomáciai eszközök

Michael Murphy az USA szarajevói nagykövete december eleje óta minden létező fórumon igyekszik hangsúlyozni azt a majd 30 éves mantrát, hogy az Egyesült Államok kiáll Bosznia-Hercegovina szuverenitása és területi integritása mellett.

Közben a Bosznia-Hercegovinába akkreditált legfőbb amerikai diplomata sokadik megnyilvánulása sem riasztotta el Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét attól, hogy az idei évre is meghirdesse a január 9-én esedékes entitásnapi ünnepet.

A boszniai szerbek az ortodox karácsony harmadnapjának liturgikus tartalmán túl politikai jelentőséget is biztosítanak, mert 1991-ben ezen a napon szavazta meg a boszniai szerb nemzetgyűlés a boszniai Szerb Köztársaság Bosznia-Hercegovinától való függetlenségét.

Azóta, egészen pontosan 2015 november 26-án, a boszniai alkotmánybíróság az ünnep kapcsán kimondta annak alkotmányellenességét, tekintettel arra, hogy az nem szerepel az állami, entitási és vallási ünnepnapokat felsoroló boszniai alaptörvényben, és egyúttal elrendelte, hogy a boszniai szerb parlament hat hónapon belül hangolja össze a döntését Bosznia-Hercegovina alkotmányával, ami a mai napig nem történt meg.

Az idén Banja Lukában megrendezésre kerülő ünnepség előtt Michael Murphy amerikai nagykövet mellett Christian Schmidt a nemzetközi közösség bosznia-hercegovinai főképviselője is megkísérelte kemény hangvételű üzenetekkel eltéríteni a boszniai szerbeket az ünnepség megszervezésétől.

Az amerikai diplomácia más eszköz híján kénytelen volt a tavaly már bevett recepttel nyomás alá helyezni a boszniai szerb vezetést, így az ünnepnapot megelőző január 8-ára a boszniai hadsereggel közös légierős gyakorlatot jelentett be.

Az USA légierő KC-135 gépe F-16 géppárt tölt fel egy korábbi gyakorlaton (Forrás: mildenhall.af.mil)

Az USA légierő KC-135 gépe F-16 géppárt tölt fel egy korábbi gyakorlaton (Forrás: mildenhall.af.mil)

Utántöltős gyakorlat mögöttes üzenettel

Az USA szarajevói nagykövetsége által az X-en bejelentett „átrepülés” kapcsán mindössze annyi vált ismertté, hogy azon az USA légierejének egységei és a boszniai fegyveres erők vesznek részt egy bilaterális gyakorlat keretében.

Az amerikai légierő két F-16 típusú vadászgéppel és egy KC-135 Stratotanker légi utántöltő géppel képviseltette magát a több órás manőverben. Utóbbi a nyugat-angliai Mildenhall repülőteréről érkezett a nyugat-balkáni légtérbe, az F-16-os géppár honi bázisát nem közölték.

A hadgyakorlat attól kap igazi gellert, hogy az utántöltő repülőgép a NATO-val nem túl baráti Szerbián keresztül érkezett Bosznia-Hercegovinába, és mint a nyitóképen is látható, kétszer is áthaladt Magyarország felett, amihez nyilván rendelkeznie kellett a megfelelő engedélyekkel. Alig egy nappal később Milorad Dodik a boszniai Szerb Köztársaság érdemérmével tüntette ki a magyar miniszterelnököt.

A boszniai hadsereg részéről egyébként olyan egység csatlakozott a hadgyakorlathoz, amely a nyár folyamán a légierő csapásmérő egységeinek közvetlen földi irányítására vonatkozó kiképzést kapott az amerikai féltől, így vélhetően a légi utántöltés mellett szimulált csapásmérést is gyakoroltak.

A manőver a Zukan Helez boszniai védelmi miniszter által hangoztatott NATO-követelményeknek való megfelelésen túl azt a mögöttes célt szolgálta, hogy kemény üzenetet küldjön a diplomáciai szófordulatok és a nemzetközi gazdasági szankciók hatására jobb belátásra térni nem akaró boszniai szerb vezetésnek.

Az amerikai légierő jelenléte komoly pszichés pressziót jelent még most is a kilencvenes évek háborús tapasztalatait máig emlegető boszniai szerbség körében, akik között általános az a vélemény, hogy simán nyerték volna a boszniai konfliktust, ha a NATO nem avatkozik be.

Működésbe lépett a boszniai szerb légvédelem

Működésbe lépett a boszniai szerb légvédelem (az X platformon közzétett fotó minden bizonnyal a kilencvenes évekből származik)

Komšić véleményt váltott

A bosnyák szavazók támogatására is erősen építő kvázi horvát Željko Komšić államelnökségi tag a tavalyi évben még kifejezetten üdvözölte az akkor Bosznia-Hercegovina felett megtartott amerikai légi gyakorlatot, és maga ment fel a Zmajevac hegyre Zukan Helez védelmi miniszterrel a Szarajevó feletti átrepülés megtekintésére.

Ezzel szemben a boszniai államelnökségbe a muszlim vallású bosnyákok szavazataival bekerülő Komšić hetek óta kénytelen Izraelt és az Egyesült Államokat hibáztatni a gázai helyzetért, így a most bejelentett bilaterális gyakorlattal kapcsolatban sem tehetett másként.

Komšić egyszerűen kijelentette, hogy a gyakorlat hasztalan, mert „az nem akadályozza meg Milorad Dodikot a szerb entitás függetlenségének kikiáltásában, ugyanúgy, ahogy harminc évvel korábban sem akadályozták meg ezek a gépek Ratko Mladićot és csapatait a srebrenicai vérengzés elkövetésében.”

A szerbek papírrepülőket reptetnek

Radovan Kovačević a Dodik vezette Független Szociáldemokraták Szövetségének (Savez Nezavisnih Socijaldemokrata, SNSD) szóvivője az X platformon közzétett bejegyzésében reagált az amerikai légierő gyakorlatára, amelyben kifejtette, hogy a boszniai szerbek egymillió papírrepülőt reptetve válaszolnak a katonai fenyegetésre.

Mint írta, a szerb entitás „a béke, a szeretet, a szabadság köztársasága, valamint a szabadság szimbóluma.”

Szerinte a gyakorlatnak álcázott nyomásgyakorlással megkerülték a szerbeket és az entitás elnökét, Milorad Dodikot is. Kovačević arra utalt, hogy az amerikai haderő jelenlétéhez Zukan Helez védelmi miniszter nem kérte előzetesen az államelnökség jóváhagyását, amiben a szerb tag pozícióját betöltő Željka Cvijanović megvétózhatta volna a gyakorlatot.

Tavaly nehézbombázókkal riogattak

Nem ez volt az első alkalom, hogy az amerikai külügyi adminisztárció egyre nagyobb nyomás alatt teljesítő diplomatái nem látnak más megoldást, és felküldetnek pár nehézvasat a boszniai légtérbe, hogy ezzel próbálják jobb belátásra téríteni az egyre harsányabban a szerb entitás függetlensége mellett kardoskodó boszniai szerb politikai vezetést.

Legutóbb 2023. májusában írtunk arról, hogy az USA légierő két B1 típusú stratégiai bombázója tett egy nagyobb kört Bosznia felett, amit egy Szarajevó feletti látványos átrepüléssel fejeztek be.

Az akkori manőver hivatalos magyarázata ugyanaz volt, mint a mostani esetben, vagyis a NATO-csatlakozásra készülő boszniai hadsereg az USA harcászati légi irányító egységével hajtott végre egy csapást szimuláló gyakorlatot, amihez a légierőt – boszniai hiánya miatt – az USA biztosította.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

47
Orbán Viktornak ítélték idén oda a boszniai Szerb Köztársaság érdemrendjét a nyakékkel, ami a boszniai szerb entitás vezetése által adományozható legmagasabb kitüntetés

Átvegye-e a miniszterelnök az elismerést?

If 'Other' is filled, checked answers are ignored.

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava