Connect with us

Szerbia

Belgrádban szamárköhögés-járványt jelentettek be, közeleg Magyarország felé?

Horvátországhoz hasonlóan Szerbiában is sikerült nem észrevenni vagy éppenséggel elbanalizálni a veszélyt, pedig az orvostársadalom már november közepén figyelmeztetett rá

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szamárköhögés-járvány van kialakulóban a Balkánon
Szamárköhögés-járvány van kialakulóban a Balkánon (A kép a bakteriális eredetű tüdőgyulladás három dimenziós illusztrációja, forrás: Freepik)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A Dr. Milan Jovanović Batut szerbiai közegészségügyi intézet szamárköhögés-járványt jelentett be Belgrádban, éppen azon a napon, amikor négy évvel ezelőtt Kína kihirdette a koronavírus-járványt. A két esett között az a különbség, hogy az egyik betegségre nem volt vakcina, a másikra viszont már régóta van, ez természetesen a szamárköhögés. Az oltási fegyelem balkánian laza értelmezése miatt a betegség az utóbbi hónapokban felütötte a fejét először talán Horvátországban, de megjelent Montenegróban, Bosznia-Hercegovinában és Szerbiában is.

A gyerekeknél halálos kimenetelű is lehet

A gyerekek esetében akár halálos kimenetelű szamárköhögés megjelenése körül máris információs zavar és értelmezési probléma jelentkezett, a szerbiai közegészségügyi intézet szerint ugyanis ők bejelentették és nem hirdették ki a járványt.

A fertőző betegségektől való védelemről szóló szerbiai törvény értelmében járványt akkor hirdetnek, ha nagyobb jelentőségű járványokról van szó, de ez nem a közegészségügyi intézet, hanem a miniszter dolga, természetesen a szóban forgó intézmény javaslata alapján.

Ebből az a következtetés vonható le, hogy a Szerbiában röviden csak Batutként emlegetett intézet járványveszélyre figyelmeztetett – talán ez lenne a legpontosabb megfogalmazás – miután a tavaly év végéig 909 megbetegedést jegyeztek fel az országban, ahol a szamárköhögés azóta is terjed, vagyis nem adták át a múltnak a tavalyi évvel együtt.

Viszont megjegyzendő, hogy a december 17-i választások miatt ügyvivő kormány vezeti az országot, és ezáltal természetesen az egészségügyi miniszter is ügyvivő státuszban van, így a felpörgetett politikai folyamatok miatt már nem biztos, hogy néhány hónapon belül még a posztján lesz, ezért lehet, hogy most nem a szamárköhögésre koncentrál.

Pedig idén, vagyis a mostani őszi-téli szezonban a szamárköhögés előfordulása rekordokat döntött, de ez egyes szerbiai epidemiológus szerint a többi légúti megbetegedésre is vonatkozik.

A szamárköhögés átjöhet-e Magyarországra?

Horvátországhoz hasonlóan Szerbiában is sikerült nem észrevenni vagy éppenséggel elbanalizálni a veszélyt, pedig az orvostársadalom már november közepén figyelmeztetett rá, miután tavaly november 10-éig 67 megbetegedést regisztráltak Belgrádban, ami sokszorosa a korábbi években tapasztalt esetszámnak.

Nagy volt a derű

Nagy volt a derű (Forrás: Screenshot, Pink TV)

Nem tartozik teljesen ide, de azért megjegyzendő, hogy a december 17-i választásokon nagyot ment “Mi – a nép hangja” nevű listát vezető Branimir Nestorović epidemiológus (pulmonológus) a koronavírus-járvány előtt az egész állami vezetéssel együtt jót derült a betegség heves olaszországi lefolyásán, illetve Nestorović doktor azzal kapcsolatos ízetlen tréfáján.

Nestorović akkor egy sajtóértekezleten, amelyen a szerb elnök is részt vett, azt tanácsolta a szerb nőknek, hogy menjenek Olaszországba shoppingolni, mert ott nagy leárazások lesznek, csak előtte erre mentálisan készítsék fel a férjeiket.

Visszakanyarodva a mostani helyzethez, a szerbiai fővárosban az utóbbi öt évben a szamárköhögés alig jelentkezett, Belgrádban 2018-ban 29, 2019-ben 14, 2020-ban három, 2021-ben két esetet észleltek, 2022-ben pedig egyet sem jelentettek be.

Az idei “szezonban” azonban csak Belgrádban 409 embernél diagnosztizálták a szamárköhögést, tehát az esetek csaknem felét ott jegyezték fel, ami igencsak kiugró szám.

A szerbiai közegészségügyi intézet arra figyelmeztetett, hogy Belgrád mellett a betegség Bácska és Bánát déli részén is terjed, a lakosság számához arányítva a leginkább veszélyeztetett területnek Dél-Bácska, és a vele szomszédos Bánát déli része számít, vagyis a betegség a Tisza mindkét partján jelen van, onnan meg már szinte csak egy ugrás Magyarország.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava