Connect with us

Horvátország

SZAMÁRKÖHÖGÉS: Az új betegség Horvátország felől jön, a szamarak okozzák

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

SZAMÁRKÖHÖGÉS: a Split-Dalmácia megyei közegészségügyi intézetben naponta körülbelül 200 embert vizsgálnak meg, 25-30 százalékuk szamárköhögésben szenved
SZAMÁRKÖHÖGÉS: a Split-Dalmácia megyei közegészségügyi intézetben naponta körülbelül 200 embert vizsgálnak meg, 25-30 százalékuk szamárköhögésben szenved (Forrás: Dalmatinski Portal)
A cikk meghallgatása

Horvátországban növekedik a szamárköhögésben szenvedő betegek száma, így a hétvégén több mint 1400 fertőzéses esetet jegyeztek, köztük 45-öt csecsemők esetében – tudta meg a horvát állami hírügynökség, a HINA a zágrábi Horvát Közegészségügyi Intézetben. Iva Pem Novosel ügyeletes epidemiológus szerint a legtöbb beteg Zágrábban és Split-Dalmácia megyében van. A betegek többsége iskolás korú, 10 és 19 év közötti. Vannak fiatalabbak, de kevesebben – mondta, hozzátéve, hogy a betegek között 45 csecsemő volt, egy év alattiak, többségük oltatlan. Idén több mint 2300 beteget vettek nyilvántartásba és ez a szamárköhögéses betegek legmagasabb előfordulása Horvátországban az elmúlt 40 évben. Az egész idén nyáron kezdődött Split-Dalmácia megyében, ahol Dubrovnik-Neretva megyével együtt a legalacsonyabb a gyermekek átoltottsága nemcsak ez, hanem más fertőző betegségek ellen is, ellentétben Vukovár-Szerém és Muravidék megyével, amelyekben a legjobb a helyzet. A Horvát Közegészségügyi Intézet szerint a betegség ősz óta Zágrábban és környékén terjedt el a legnagyobb mértékben.

A szamarak miatt mindenféle járvány fenyeget

A szamárköhögés a Bordetella pertussis baktérium által okozott, rendkívül ragályos alsó légúti fertőzés, és különösen problémás csecsemőknél és kisgyermekeknél.

Az epidemiológusok figyelmeztetnek arra, hogy a betegség terjedésnek fő oka a gyerekek egyre romló átoltottsági aránya, annak ellenére hogy a szamárköhögés ellen körülbelül hatvan éve létezik oltás, és Horvátországban is a kötelező vakcinák között szerepel.

Miután Horvátországban is érezhetően megnőtt azoknak a száma, akik nem értik, hogy talán mégsem véletlen, hogy az orvostudományi egyetemen vannak a legnehezebb és leghosszabb tanulmányok annak reményében, hogy a hallgatók majd egyszer, a gyakornoki évek és a specializáció után embereket gyógyíthatnak, a facebookos kuruzslóknak és szakértőknek köszönhetően csökkent a beoltott gyermekek száma.

A szamarak nem értik, hogy Európában éppen a szigorú oltáspolitikának és az orvostudomány fejlődésének köszönhetően sikerült egy sereg életveszélyes nyavalyát kiirtani, illetve kordában tartani.

A különféle oltásoknak köszönhetően nem kell nap-nap után gyermeksírokat ásni a temetőkben. Nem is olyan régen nem ez volt a helyzet, a feleségem családjában a két világháború között a nyolc gyermekből csak kettő maradt életben, a feleségem anyja és nagybátyja.

Régi ismerősünk a koronavírusos időkből, Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatója többek között arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyermekek kötelező oltása törvényes kötelezettség.

– A lakosság fertőző betegségekkel szembeni védelméről szóló törvény egyértelműen meghatározza a szülők és gondviselők kötelezettségeit az újszülöttek és kiskorúak oltásával és immunizálásával kapcsolatban, valamint szankciókat szab ki azokra, akik megakadályozzák gyermekeiket az egészséghez való joguk gyakorlásában

– mondta Capak. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy ezzel teljesen összhangban áll az egészségügyi szakma véleménye, de az alkotmánybíróság 2014-es álláspontja szerint is előbbre való, mint a szülők vagy gondviselők személyes választáshoz való joga.

Capak szerint ellenére, hogy Horvátország egyes részein az elmúlt években csökkent az átoltottság szintje, nem alkalmaztak szankciókat a szülőkkel szemben, hanem igyekeztek az emberek tudatosságának fokozásra, és inkább tanácsadásra törekedtek.

Persze ez nem jelenti azt, hogy amennyiben a helyzet drasztikusan romlik, akkor a hatóságok nem foganatosítanak megfelelő ellenintézkedéseket.

– Sajnos, akárcsak a COVID-19 járvány idején, most is vannak olyanok a közéletben, akik ellenőrizetlen és tudományosan megalapozatlan információkat terjesztenek a szamárköhögésről, a védőoltások káros hatásairól, szemben azzal a tudományosan és a gyakorlatban bizonyított ténnyel, hogy ez a gyermekek és felnőttek leghatékonyabb védelme nemcsak a szamárköhögés, hanem más fertőző betegségek ellen is

– mondta Krunoslav Capak, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatója.

Az új miniszter jól seper

Közben Ivan Anušić újonnan kinevezett horvát védelmi miniszter egyik első intézkedéseként a védelmi minisztérium a fegyveres erőkben való szolgálatról szóló törvény sürgős módosítását javasolta.

A jelenlegi törvényben ugyanis a felső korhatár 45 év, ami után a katonáknak el kell hagyni a hadsereg kötelékét.

Ez számos esetben azért problémás, mert annak ellenére, hogy a katonák kedvezményes nyugdíjban részesülnek – évente nem 12 hanem 15 hónapot számolnak el számukra – a jelen szabályok értelmében szolgálatuk vége után nem mehetnek teljes nyugdíjba, mert hiányzik hozzá az életévük.

A törvénymódosítás értelmében a szolgálat felső korhatára 50 év lenne (az altisztek, tisztek és törzstisztek szolgálata ennél tovább tart, egészen 60 éves korig a tábornokok esetében), hogy aztán a katonák és a tengerészek teljes nyugdíjba vonulhassanak.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

4
Horvátországban egyre inkább terjed a szamárköhögés, mert a szülők nem adják be a gyerekeiknek a kötelező védőoltásokat

Be kell-e adni a gyerekeknek a kötelező védoltásokat?

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava