Connect with us

Horvátország

Megválasztották Horvátország legrondább Tuđman-szobrát

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

A valaha készült legrondább Tuđman-szobor
A valaha készült legrondább Tuđman-szobor (Forrás: Index.hr)
A cikk meghallgatása

Elég csak a naptárra nézni, hogy az ember tudja, hogy az év végéig Horvátországban vajmi kevés fog történni. Még egy kicsi és beindul a karácsonyi-újévi fogadások szezonja, illetve mindenféle díjak átadása. A jövő évi választások előszele ezt lényegesen nem befolyásolja, a kormány országjáró körúton van, hol itt, hol ott üti fel a fejét egy-egy miniszter, vagy éppen a miniszterelnök. Persze itt a véletlenszerűségnek semmi keresnivalója, általában valamilyen esemény kapcsán tűnik fel a drága jó kormányfő és/vagy egyik-másik nem kevésbé jóságos miniszter. Valamit megnyitnak, valamit bejelentenek, megtárgyalnak vagy éppenséggel lelepleznek, mint például a múlt csütörtökön a tengerparti Podstranán, ahol egy újabb Tuđman-szoborral örvendeztették meg a polgárokat.

Tuđman kőbe vésve, bronzba öntve

Az első horvát köztársasági elnök, a nemzet atyja, dr. Franjo Tuđman kultusza olyasvalami, amit a horvát politikában senki sem kíván bolygatni. Sem jobbról, sem balról, a centrumból meg pláne nem.

Így ha helyi, megyei, regionális és országos szinten valaki szükségét érzi, hogy kidomborítsa hazafiúi érzelmeit, tutira mehet egy Tuđman-szoborral, utcával, térrel, rakparttal. Kidekorálják piros-fehér-kékkel, piros-fehér kockákkal és kész a kocsi, lehet hívni a kormányt a megnyitóra.

A horvát Indexnek is feltűnt a választások előtt felbuzgó hazafias gerjedelem, de most legalább nem felülről-kívülről dirigált akciót indított, hanem autochton hülyéskedés keretében meghirdette Horvátország legrondább Tuđman-szobrának megválasztását.

A múlt pénteken eredményt is hirdettek: a zára megyei Pridraga falu főterét ékesítő műalkotás vitte el a pálmát. Amint a fenti fotó szemlélteti, a győzelem kétség kívül jól megérdemelt volt, a Bada Dada-i barbarogéniusz magasságait súroló szobormány a nevezetes “Imamo Hrvatsku!” (Horvátország a miénk!) pillanatot igyekezik megörökíteni.

Ez egy ikonikus 1992-ben játszódó jelenet, amit az érdeklődők megtalálhatnak a YouTube-on: a Horvátország Egyesült Nemzetekben történő tagságának odaítélése után New Yorkból hazatérő Tuđman a zágrábi főtéren megtartott naggyűlésen való beszéde alkalmával gratulált saját magának a nagy győzelmet jelképezve.

Szóval egy kis jóleső renitencia volt az egész, mert különben azon a tényen kívül, hogy a szobor tényleg ronda, dr. Franjo Tuđman történelmi figura, akinek sikerült kiharcolnia az ország függetlenségét. Ezt nem lehet megkérdőjelezni, az idők végéig tény marad.

Tuđman-elnöknek valahogy nincs szerencséje a művészekkel

Tuđman elnöknek valahogy nincs szerencséje a művészekkel. Ez az alkotás két évvel ezelőtt kerengett a Twitteren (Forrás: Twitter, X-platform)

Nemcsak Bradley-t, új nagykövetet is hozott a Mikulás

A szerencsétlen ukránokkal ellentétben, akiknél a virgács-kollekció bővül, Horvátország nyilván jó kisgyerek volt az idén, mert a Mikulás nemcsak gyalogsági harcjárműveket szállított az Óperencián túlról, de az amerikai szenátus ugyancsak csütörtökön megerősítette Nathalie Rayes kinevezését horvátországi nagykövetté.

A venezuelai születésű hölgy kilenc éves korában vándorolt ki szüleivel az Egyesült Államokba és az angol mellett spanyolul és arabul is beszél. Attól tartok, hogy nemcsak szebb, de okosabb is mint magyarországi kollégája, azaz ismét a horvátok jártak jobban, de ez maradjon a cikkíró magánvéleménye.

De azért nem kell irigykedni. Errefelé sem fenékig tejföl az élet. Például a zágrábi adventi vásáron egy nyomorult 2 decis (akkurátusan felvizezett és cukorral felesen megnyomorított) forralt bor 3,2 euróba kerül, azaz több mint 1200 forintba.

Innen az árak csak felfelé vezetnek: a fritula nevezetű aprófánk 5 euró, a kolbász 7 euró, a hot dog 4, a hamburger és a pizza 10 euró. A portálok szerint egy négytagú család nem ússza meg az adventi vásárt 75 eurón alul.

A country-eastern detant

Bár a szóban forgó zenének nevezett valamit széles ívben kerülöm, krónikásként mégsem mehetek el mellette.

Aleksandra Prijović szerb folk-énekes (itt a folkot a lehető legtágabb értelemben kell venni, mert valamilyen R´n´B szerű, a népzenéhez szinte nyomelemekben sem kapcsolódó szörnyűségről van szó) zsinórban ötször megtöltötte a Zagreb Arena nagycsarnokát.

Ezzel a fiatal énekesnő többet tett a szerb-horvát viszonyok kisímulásához, mint a szerb belügy legjobb napjaiban, amikor örök barátságot, ingyen sört és napsütést hirdet a Dunán innen és Dunán túl.

Persze, lehet, hogy Belgrádban nem tekintenek osztatlan tetszéssel a dologra, mert most a választások előtt a szomszédokkal való civakodás van napirenden, de hát ez van. A nép már ilyen. Hálatlan és kifürkészhetetlen. Barátkozik itt mutyiban, amikor a nemzet nagysága, biztonsága, fényes jövője forog kockán. Meg Koszovó, meg szerb világ, meg minden.


Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

14
Horvátországban Franjo Tuđman egyértelműen a nemzet atyja.

Melyik újkori magyar politikus érdemelheti ki a "nemzet atyja" elnevezést?

A BALK Hírlevele


MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Egy hét legjava