Connect with us

Horvátország

ÁLTALÁNOS MOZGÓSÍTÁS: Gyorsítanak Horvátországban, bevezetik a drive-in oltásokat is

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

EzFbhmYXAAAe 5D
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc


A Horvát Közegészségügyi Intézet által végzett szerológiai vizsgálat szerint a horvátok körülbelül 25 százaléka találkozott a vírussal, vagyis ennyien küzdötték le a betegséget. Ha a nagy ütemben megkezdődött oltásokat is figyelembe vesszük, akkor akkor a nyár folyamán a lakosság 70-80 százaléka ellenálló lesz a vírussal szemben. A horvát válságtörzs szerint június végéig valamivel több mint 1,8 millió adag Pfizer-vakcina érkezik Horvátországba.

Általános mozgósítás

Andrej Plenković miniszterelnök “általános mozgósításra” szólította fel az országot, miután a kormány csütörtöki ülését követően bejelentette, hogy sikerült elegendő mennyiségű oltóanyagot beszerezni.

Hogy ezt a “mozgósítást” hogyan kell érteni, arra Vili Beroš egészségügyi miniszter világított rá.

Mivel május 1-jét követően hetente 230 000 adag oltóanyag érkezik Horvátországba, ezért Beroš utasította a megyei közegészségügyi intézeteket, hogy szervezzék meg a tömeges oltást.

Beroš szerint ez vonatkozik a mobil oltócsapatok létesítésére, valamint szükség esetén a polgári védelem és a horvát hadsereg bevonására is.

Mi a helyzet jelenleg?

Horvátországba eddig 902 670 adag oltóanyag érkezett a különféle gyártóktól. Az oltóanyag 80 százalékát már felhasználták, vagyis beoltották vele a lakosság 14,2 százalékát.

A vakcina első adagját legtöbben a Krapinai- Zagorjei megyében vették fel, vagyis ott a lakosság 15,8 százaléka kapta meg az oltást, míg a második adagot legtöbben Sziszek- Monoszló megyében vették fel, ott a lakosok 5,7 százaléka “duplázott rá”.

A válságtörzs mai ülése után az újságírók arról kérdezték Krunoslav Capakot, a Horvát Közegészségügyi Intézet igazgatóját, hogy miért nem folyik az oltás nagyobb intenzitással, azaz nemcsak munkanapokon, hanem hétvégén is.

Capak véleménye szerint az oltás lebonyolításával nincs semmi baj, minden a terv szerint halad, de az oltási kampány eddigi intenzitását nagyban befolyásolta a rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége.

Példaként említette, hogy Dubrovnikban a tervek szerint kezdték meg az idegenforgalmi dolgozók oltását, de hozzá kellett nyúlni a központi tartalékokhoz, mert helyben nem volt elegendő oltóanyag.

– Mihelyt több oltóanyag érkezik, készen állunk a tempó felgyorsítására, és azt hiszem, hogy június végére beoltjuk a 18 évesnél idősebb állampolgárok 50-55 százalékát, de lehet hogy ennél többet is

– mondta Capak.

Drive in oltás

A Verőce- Drávamenti megye Szt. Rókus Közegészségügyi Intézetének igazgatója, dr. Miroslav Venus bejelentette, hogy május elején bevezetik az úgynevezett drive-in oltást.

Ezt a drive in teszteléshez hasonlóan oldják meg: a páciens a meghatározott időben az autójával megérkezik a kijelölt helyszínre, a nyitott ablakon át megkapja az oltást, majd a közeli parkolóban várakozik 15 percig az esetleges allergiás reakció miatt.

Ha minden rendben van – és általában ez a helyzet – már mehet is haza, úgy hogy közben ki sem kellett szállnia a kocsiból.

Dr. Venus szerint ennek számos előnye van a hagyományos eljárással szemben, és nagy segítség a mozgássérültek számára. A drive-in oltás helyszíne a verőcei vásár, a Viro Expo egyik nagy csarnoka lesz, ahol még ingyen wifi is biztosítanak, hogy a közösségi médiafüggőségben szenvedők könnyűszerrel megoszthassák az örömteli eseményt a világgal.

Az eljárást már sikerrel kipróbálták Slatinán, ahol dr. Venus munkatársaival mozgásképtelen, idős embereket oltott be ily módon.

– Minden gyorsabban megy, az emberek nem tolakszanak, és a szociális távolságtartás megszegése pedig szinte a nullával egyenlő a drive-in oltás folyamán

– mondta dr. Venus.
_______________
Fotó: Twitter

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Horvátország

Bepirosodott a horvát külpolitikai lakmusz, és a megtalált illúziók

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

anyuci mm
Ursula és anyuci kedvenc Mikimausza (Forrás: X-platform, Andrej Plenković)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

Valahol egy okos ember azt mondta, hogy a kis nemzetek nem engedhetik meg maguknak a nagy hibákat. A horvátok úgy tetszik ezt megtanulták, mert ezeket a viharos időket széltől védett zugban igyekeznek átvészelni. Közben ügyesen meglovagolnak minden meglovagolhatót – lásd Ukrajna -, igyekszenek kedvében járni az USA-nak, de lényegében mindenben megtalálják a számításukat.

Már nem illúzió a kínai út

Ennek tükrében, igen érdekes, hogy az Európai Néppárt spliti ülésének időtartama alatt a horvát kormány aláírta a szerződést ugyanazzal a China Road and Bridge Corporationnal, amely a pelješaci hidat építette.

A kormány a kínai vállalat ajánlatát választotta mint gazdaságilag legelőnyösebbet az A1-es autópálya Vučevica összekötő útjának – a D8-as állami út csomópontjának – megépítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

A pályaszakasz, amelynek teljes hossza 6,85 kilométer, magában foglalja a 2,5 kilométer hosszú Kozjak-alagutat és a mintegy 4,3 kilométer hosszú adriai autópályához vezető bekötőutat.

A munkálatok értéke 74,6 millió euró, és a kínaiak vállalták, hogy az alagutat 36 hónap alatt megépítik. A projekt részét képezi még három felüljáró és két viadukt, de ezt a kínaiak csuklóból úgy megcsinálják, hogy közbe szinte észre sem veszik.

Új szelek fújnak

Ennek a világszinten aprócska infrastrukturális projekt jelentőségét az adja meg, hogy a horvátok alá merték írni a szerződést a kínai céggel.

A hosszabb emlékezetű olvasók nyilván még elő tudják kotorni az agyuk valamelyik rejtett zugából, hogy annak idején mennyire rossz néven vették némelyek, hogy a horvátok a kínaiakat bízták meg egy nagy EU-alapokból támogatott projekt (pelješaci híd) kivitelezésével.

Hogy mennyire nem volt szabad még gondolni sem arra, hogy Kínával, illetve kínai cégekkel kössön bárki is üzletet, ott van az ugyancsak horvátországi példa, amikor semmissé nyilvánították a rijekai konténer-terminál kiépítésére vonatkozó tendert, amelyen szintén a kínaiak nyertek, így a megismételt tendert már egy politikailag elfogadható cég, a skandináv Maersk nyerje meg.

illúziók kínai

A horvátok újabb szerződést írtak alá Kínával, az unió már nem akadékoskodik (Forrás: X-platform,
Andrej Plenković)

Más lapra tartozik, hogy ez nem vonatkozott a németekre és franciákra, spanyolokra és olaszokra, azaz a nagy és nagyobbacska nemzetekre, de hát így élünk mi az EU-ban.

Akárhogy is, most úgy tetszik, megváltozott a helyzet, mert nemcsak hogy nagyban folyik Pekingben az európai búcsújárás, de a horvátok is léptek, ami annak jele, hogy ismét szabad a vásár.

Az amerikaiaknak nyilván nem tetszik ez az egész, de a közelgő választások miatt nem érnek rá annyira foglalkozni vele.

Lehet, hogy 2024-et úgy fogjuk majd számon tartani, mint a nagy változások évét, illetve azt az évet, amikor az európaiak rájöttek, hogy a nagy geopolitikai játszmában mindenki nyer, csak Európa veszít. Fogalmazzunk inkább úgy, hogy ez távolról sem biztos, csupán elképzelhető.

Hétvégi csemege

Szokásomhoz hívem, ilyenkor a hétvégén igyekszem valamilyen érdekességet felkutatni – az élet közel sem olyan komoly dolog, mint ezt a sok kockafejű hirdeti – ezért beszéljünk a zágrábi Illúziók Múzeumáról.

Azok számára, akik eddig nem hallottak róla, ajánlom, hogy feküdjenek neki a guglinak, mert rendkívül érdekes múzeumról van szó, de visszatérve a hírhez, a zágrábiak ezüstérmet nyertek a brüsszeli European Franchise Awardon (Európai Franchise Nagydíj) a nemzetközi márkák (brandek) versenyében.

illúziók kínai

A megtalált illúziók (Forrás: Muzej illuzija)

Ennek kapcsán derült ki, hogy az Illúziók Múzeuma a világ legnagyobb magánmúzeum-lánca. A világ 25 országában, több mint 40 helyszínnel és 10 millió látogatóval.

Jelenleg új múzeumok megnyitásán dolgoznak Denverben, San Diegóban, Seattle-ben és Koppenhágában.

Teo Širola, a Metamorphosis horvát vállalat igazgatója, amely a franchise tulajdonosa és az Illúziók Múzeuma globális hálózatának vezetője, örömmel látja, hogy az emberek valóban felismerték ennek a projektnek az értékét szerte a világon, miszerint szórakozva is lehet tanulni.

Teó úr ugyanakkor bejelentette, hogy egyre közelebb kerülnek céljukhoz, a kereken 100 múzeum megnyitásához 2026 végéig.

Ha valaki a közeljövőben Zágrábba látogat, és kedve támad felkresni a múzeumot, az illúziókat nem adják ingyen: 1 felnőtt számára a belépődíj 9 euró, gyerekek (5-15 év) 7 euró, míg a családi (két felnőtt és két gyermek) látogatásra feljogosító belépő kerek 30 euróba kerül.

Mit lehet mondani? Kicsi a horvát, de erős.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava