Connect with us

Horvátország

Választások vannak a mi utcánkban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Választások előtt bármi megtörténhet: kiutasították Szerbiából Hrvoje Šnajdert (balról) , jobbról a szerb Nagy Úr (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
Kiutasították Szerbiából: Bal oldalt Hrvoje Šnajder, jobbról a Nagy Úr (Forrás: Szerb elnöki Instagram)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Mint ezt Gordan Grlić Radman (GGR) horvát külügyminiszter elmondta: a szerbiai előrehozott választások előtt elvben számítottak a Szerbia és Horvátország viszonyában beálló feszültségre, de ez a persona non gratás tréfa kissé durvára sikeredett. GGR keddi, nyúlfarknyi sajtótájékoztatóján bejelentette a válaszintézkedést, a horvát külügy kiutasította Petar Novakovićot, a zágrábi szerb nagykövetség tanácsosát. Közben folyik a “párbeszéd” a horvát és a szerb külügy közt, valahogy abban a stílusban, hogy “no jó, de mit vétettünk?”, mire a válasz: “tudjátok ti azt jól”. A szerb külügy ugyanis nem indokolta meg a horvát diplomata kiutasítását, csupán annyit közölt, hogy erre a az 1966-os bécsi konvencióban foglaltak eklatáns megsértése miatt került sor.

A Balkán egy komplikált hely

Normális országok esetében egy ilyen diplomácia csörte általában komoly következményekkel jár, és akár évekig is befolyásolhatja a kétoldalú viszonyokat, de sem Horvátország, sem Szerbia – pláne Szerbia – nem normális ország. Mert mi a reális helyzet?

A két ország kereskedelmi kapcsolatai jók és továbbra is felívelőben vannak, évről-évre növekszik úgy a szerb turisták, mint a szerb vendégmunkások száma Horvátországban, a szerb énekesek, zenészek népszerűsége Azahriah magyarországi közkedveltségéhez hasonlatos, és úgy általában, a két ország lakossága egész jól el van egymással.

A szerb külügy jegyzékek gyártásába kezdett

A szerb külügy jegyzékek gyártásába kezdett

Kapcsolódó cikk

Szerbia kémkedés miatt kiutasított egy horvát diplomatát

Ki-ki csinálja a saját dolgát, bajért meg igazán nem kell a szomszédba menni, mindenkinek van saját baja elég. Azokon kívül, akik nem születésüknél fogva tartoznak egy nemzethez, hanem nemzeti hovatartozásukat foglalkozásként űzik, a baj mindig a politikusokban keresendő.

Ez ugyanis egy olyan emberfajta, aki abból él, hogy állítólag az embereket és az országot vezeti, de ezt csak akkor teheti, ha mi többiek megszavazzuk, hogy ez számunkra kóser.

A választópolgárok és a választások manipulálásáról egy könyvtárnyi szakirodalom íródott, így aki gondolja, szabadon elmerülhet benne, de a tuti taktika mindig az, hogy a választások előtt van külső és belső ellenség.

Szerbia esetében a külső ellenség általában Horvátország, (szerb szemmel nézve a koszovói albánság belső ellenségnek számít) amely kizárólag arról álmodozik, hogy hogyan segítse a másvilágra az ártatlan szerb kisdedeket; ezek a horvátok mindig áskálódnak, aknamunkát végeznek, lopnak, csalnak, hazudnak. Meg focizni sem tudnak, csak mindig marha nagy szerencséjük van.

A kiutasításos történetet időközben felkapták a szerb lapok és “lapok”, a kémkedés ezáltal bizonyított ténnyé vált.

A szerb kormányközeli sajtó által “bizonyítást nyert” például, hogy a Szerbiából kiutasított Hrvoje Šnajder a szerb politikai, gazdasági élet, stb. befolyásos alakjaival találkozott, és tőlük esetenként iratokat, vagy elektronikus dokumentumokat kapott.

A “perfid horvát” ezek szerint úgy befonta a szerbeket, mint egy copfot – ahogy ezt a Török Szultán szakszerűen elmagyarázta volna – és azon felül, hogy a hazai hírszerzést látta el mindenféle féltve őrzött szerb titokkal, azok egy részét továbbadta a NATO felé is.

A szakértőktől mentsen meg az Isten!

Így például a belgrádi Večernje novosti, mostanában már csak Novosti, Ljuban Karan katonai elemzőt és a volt katonai elhárítás (KOS) tisztjét szerepeltette, aki gyakran múlatja az időt a minden szerbeket kiokosító és a helyes utat megmutató Pink Televízióban.

Ő a horvát diplomata “bizonyított és dokumentált” kémtevékenységére reagálva elmagyarázta, hogy Horvátország a háborútól napjainkig arcátlanul viszonyul Szerbiához, és nem ez az első alkalom, hogy agresszívan viselkedik az illegális hírszerzési munkában.

A nyugalmazott alezredes arra is rámutatott, hogy éppen a Šnajder-ügyön át lehet megérteni, miért zavarta annyira Aleksandar Vulin, a szerb hírszerző szolgálat (BIA) időközben lemondó vezetője a nyugati országokat, és miért nem volt ínyükre az általa vezetett erős és fejlett BIA.

A horvát hírszerző szolgálat pedig csak a nyugati szolgálatok kirendeltsége, és együtt dolgoznak azon, hogy aláássák Szerbia alkotmányos rendjét és megbuktassák a jelenlegi rendszert.

Karan szerint ezért a Šnajder által vezetett ügynökhálózat feloszlatása nagy siker a szerb szolgálat számára, amiért is gratulált a BIA munkatársainak, és természetesen Aleksandar Vulinnak is, a BIA korábbi igazgatójának

Ez a helyzet. Lehet hogy a választási hajrában ismét levetítenek még a nagy nyilvánosság előtt pár “jasenovacos filmet”, hogy azután minden lecsituljon. Engem személy szerint az sem lepne meg, ha húsvét előtt Aleksandar Vučić szerb elnök magát húsvéti nyuszinak álcázva hímes tojásokat osztogatna Zágrábban, a szerb-horvát viszony javítása érdekében. De csak azután, hogy kijött a hűtőszekrényből.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava