Connect with us

Horvátország

Újabb mérgezések Horvátországban, a Coca-Cola termékeket leszedték a polcokról

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Coca-Cola
A Fortenova-lánc leszedte a Coca-Cola termékeket a polcokról
A cikk meghallgatása

Újabb mérgezéses esetekről érkeztek jelentések Horvátországból, az egyik a tengerparti Splitből, ahol egy férfit nem sokkal délután egy óra után szállítottak kórházba, miután szénsavas üdítőt ivott. Egy másik mérgezés a magyar határ közelében lévő Varasdon történt. A Coca-Cola közben bejelentette, hogy ideiglenesen bevon egy fél literes sorozatot a műanyag csomagolású Coca-Cola Original Taste-ből, és két korlátozott sorozatot a 330 milliliteres üvegcsomagolású Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate-ből. Ezt a jelek szerint nem önszántából, hanem a horvát Állami Főfelügyelőség utasítására tette.

Maró érzés

Hivatalosan eddig egyelőre azt erősítették meg, hogy ketten szenvedtek egészségkárosodást szénsavas üdítőitalok fogyasztását követően, bár a horvát egészségügyi miniszter már tegnap este három esetről tudott.

A legújabb jelentések szerint Fiumét (Rijeka) és Zágrábot követően gyanús esetekről érkeztek hírek Splitből és Varasdból (Varaždin) is, egyelőre ezeket az eseteket vizsgálják.

Damir Poljak a varasdi közkórház igazgatója úgy nyilatkozott, hogy az ottani páciens Romerquelle ásványvizet ivott, ami miatt megsérült a nyálkahártyája és a nyelőcsöve.

Vili Beroš horvát egészségügyi miniszter ezzel párhuzamosan megerősítette, hogy Varasdon valóban mérgezés történt.

A horvát hatóságok közben lépéseket tesznek a tényállás megállapítására, ami körülbelül annak a szinonimája, hogy vagy nem tudnak semmi biztosat, vagy valami okból nem szeretnének nyilatkozni, ezek közül egyik sem megnyugtató.

A spliti eset elszenvedőjét még vizsgálják, a páciens az orvosoknak azt mondta, hogy ásványvizet ivott az egyik kávézóban.

A Dalmatinski hírportál ráadásul arról ír, hogy a spliti kórházban már október 20-án regisztráltak egy esetet, amikor egy férfi szájfájással jelentkezett, amiről az egészségügyi intézmény már akkor értesítette az Állami Főfelügyelőséget.

Az érintett személy akkor csak annyit mondott, hogy az égő érzés azután keletkezett, miután ásványvizet ivott, de arra vonatkozó bejegyzés nincs, hogy a víz melyik gyártótól származott.

Az egyik olvasói kommentár szerint azóta már fél Horvátország kipusztulhatott volna, amilyen gyorsan a hatóságok reagáltak.

Coca-Cola

Érkezik a mentő a spliti klinikai központba (Forrás: Dalmatinski)

Az Agrokor utódjának számító Fortenova kereskedelmi lánc, amelyhez a Konzum, a Velpro, a Tisak és a Roto Dinamic tartozik, úgy döntött, hogy saját indíttatásból és elővigyázatosságból minden Coca-Cola üdítőt leszednek a polcokról.

Életveszély: a Coca-Cola ráfizetett

A Romerquelle és Coca-Cola szénsavas italok fogyasztása utáni egészségkárosodásokra reagált Zoran Milanović horvát köztársasági elnök is, miután az amerikai cég az Állami Főfelügyelőség utasítására a gyanús italokból korlátozott tételeket vont ki a forgalomból.

– Rátettek. Tudom, hogy ez nagyon enyhén hangzik az érintett fogyasztók szempontjából, de ez olyan súlyos hiba, ami miatt fizetniük kell

– mondta Milanović, aki szerint ahhoz is időre lesz szükség, hogy visszatérjenek a piacra, vagyis hogy visszaszerezzék a fogyasztók bizalmát.

A horvát elnök nem kommentálta az illetékes hatóságok lépéseit, de úgy vélte, hogy az ilyen információkat azonnal meg kell osztani azokkal, akiknek fel kell hívniuk a veszélyre a lakosság figyelmét.

– Tulajdonképpen nem tudjuk, hogy van-e még ilyen mérgező termék forgalomban. Ez életveszélyes

– mondta Milanović elnök, ami szintén nem hangzik nagyon megnyugtatóan.





Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

45
Horvátországban maró hatású vegyi anyag kerülhetett egyes üdítőkbe, ami nyelőcső- és gyomorkárosodást idézett elő?

Vajon fogyasztóként védettnek érzik-e magukat a BALK olvasói?

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava