Connect with us

Horvátország

Mérgező anyag a Romerquelle ásványvízben, már három megbetegedés Horvátországban

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

mérgező anyag
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A horvát közösségi médiában és az internetes kommunikációs csatornákon hétfőn este jelent meg a figyelmeztetés, hogy mérgezettek egy közismert gyártó szénsavas üdítői és ásványvizei. A híresztelések szerint Fiuméban (Rijeka) kórházba került egy ember, amit kedden megerősített az egészségügyi intézmény, majd dél körül megszólalt a Coca-Cola is, amely közölte, hogy a hír igaz, de elszigetelt esetről van szó. Az esti órákban a horvát RTL ugyanakkor azt jelentette, hogy Zágrábban is történt hasonló mérgezés, később kiderült, hogy nem is egy, hanem kettő, amit az egészségügyi miniszter is megerősített.

Nem csak pánikkeltés

A közösségi oldalakon széles körben terjedt a figyelmeztetés, hogy senki ne fogyassza a Coca-Cola Croatia által palackozott gyümölcsleveket és ásványvizet, mert azokban olyan maró anyag van, amely károsodást okoz a nyelőcsőben és a gyomorban.

A fiumei kórház reggel közölte, hogy nem vaklármáról van szó, vagyis felvettek egy beteget, akinek gyaníthatóan vegyi behatás következtében megsérült a nyelőcsöve. Az eset még szombaton történt, de csak azt követően került nyilvánosságra az ezzel kapcsolatos beismerés, hogy terjedni kezdett a híre.

A szombaton este kórházba került személy állapota stabil, de folytatódnak nála a diagnosztikai és terápiás eljárások, ami magyarul azt jelenti, hogy továbbra is kórházi ápolásra szorul.

A fiumei kórház az esetet azonnal jelentette a Tengermellék-Hegyvidék megye illetékes szerveinek, vagyis jelezték a hatóságok felé, hogy mérgezés történt, a közegészségügyi hatóságok, nem szélsebesen ugyan, de kedden elrendelték a fiumei kávézókban vett minták elemzését.

Az esetet a rendőrség is vizsgálja, a nyomozás során bizonyos tárgyakat lefoglaltak, és több személyt kihallgattak, az eredményekről pedig tájékoztatták az ügyészséget, valamint az illetékes Állami Főfelügyelőséget, egyúttal kérték tőlük, hogy tegyék meg a hatáskörükbe tartozó intézkedéseket.

A Coca-Cola csak kedden dél körül adott ki egy rövid közleményt, amely szerint egyetlen elszigetelt esetről tudnak, amely egy Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml-es üveggel kapcsolatos.

– Mély aggodalmunkat fejezzük ki, és reméljük, hogy az ügyben érintett személy gyorsan és teljes mértékben felépül

– sajnálkozott az amerikai cég, amely azt is közölte, hogy teljes mértékben nyitott az együttműködésre az illetékes hatóságokkal.

A horvát Index a fiumei esettel kapcsolatban a rendőrség felelősségét is firtatja, amely három nappal ezelőtt kapta meg a bejelentést, de erről csak kedden, a médiamegkereséseket követően tájékoztatta a közvéleményt, viszont a horvát egészségügyi miniszter visszautasította a vádakat, szerinte jól működött a rendszer, a hatóságok tették a dolgukat.

Van-e újabb eset(?)

Közben elhangzott, hogy hasonló eset történt Eszéken is, de az eszéki kórház cáfolta az értesüléseket, náluk ugyanis senki sem jelentkezett hasonló panaszokkal.

A kedd esti órákban a horvát RTL portálja azonban arról számolt be, hogy Zágrábban is hasonló mérgezés történt, kedden ugyanis a délutáni órákban egy fiatalember jelentkezett mérgezéses tünetekkel egy szénsavas üdítőital elfogyasztását követően, az orvosoknak azt mondta, hogy Coca-Colát ivott.

Nem sokkal később Vili Beroš egészségügyi miniszter a Nova Televíziónak nyilatkozva megerősítette, hogy nem is egy, hanem két mérgezés történt, a zágrábi egyetemi kórház helyettes vezetője pedig közölte, hogy csak az egyik pácienst tartották bent a kórházban, a másikat hazaengedték.

Ugyanakkor lesújtó az a gyors telefonos közvéleménykutatás, amelyet a Nova tévé híradója készített. A kérdés az volt, hogy a tévénézők vajon fogyasztóként védettnek érzik-e magukat, amire a válaszadók nem kevesebb, mint 93%-a azt felelte egy internetes applikáció segítségével, hogy nem, 4% úgy gondolta, hogy igen, viszont 3% nem tudott határozott választ adni.

Mini közvélemény-kutatás


Az alábbi közvélemény-kutatás csak a BALK olvasóinak véleményét tükrözi, és semmiképpen sem tekinthető átfogó, reprezentatív felmérésnek. A mini közvélemény-kutatás eredményére történő esetleges hivatkozás alkalmával ezt mindenképpen figyelembe kell venni. Ez a véleménynyilvánítás névtelen, eredménye semmilyen más célt nem szolgál, mint a tájékoztatást, elegendő szavazat esetén a BALK cikkeiben alkalomadtán hivatkozni fogunk rá. Egy látogató csak egyetlen szavazatot adhat le.

45
Horvátországban maró hatású vegyi anyag kerülhetett egyes üdítőkbe, ami nyelőcső- és gyomorkárosodást idézett elő?

Vajon fogyasztóként védettnek érzik-e magukat a BALK olvasói?

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKövetés a Facebookon

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava