Connect with us

Koszovó

Egy Vučić-fan lett a Szerb Lista új elnöke a banjskai lövöldözést követően

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szerb Lista elnök
Vučić képe függ a falon a Szerb Lista üléstermében, a szerb szentek jóval kisebb arcképeinek csak az ülésvezető mögötti szekrényen jutott hely (Forrás: Euronews/RFE/RL)
SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Újraosztották a szerepeket a Szerb Lista élén, miután a volt alelnök, Milan Radoičić vezette azt a támadást, amelynek során a szerb fegyveresek lelőttek egy koszovói rendőrt, a lövöldözésben legalább három szerb támadó is meghalt. Az akció előkészítését és vezetését Milan Radoičić vállalta magára egy belgrádi bíróság előtt, de a szerb kormányzat nem kívánja őt kiadni a koszovói hatóságoknak. A kormányközeli média hatására a szerb áldozatokat Szerbiában sokan hősöknek tekintik.

Személycserék a Szerb Lista élén

A belgrádi kormány, illetve az Aleksandar Vučić szerb elnök “erős befolyása” alatt álló pártot eddig Goran Rakić vezette, a párt új elnöke Zlatan Elek, az észak-mitrovicai kórház igazgatója lett, de vannak egyéb változások is a párt élén.

A személycserék már egy éve várhatók voltak, a banjskai események csak felgyorsították őket.

Elek megválasztása nem számít meglepetésnek, habár az új elnöknek nincsenek különösebb politikai tapasztalatai azon túl, hogy a szerb elnök odaadó híve.

Az új elnököt egyhangúlag választották meg a párt élére, amiről közleményben tájékoztatták a közvéleményt, amely szerint Elek rámutatott arra, hogy “minden fontos politikai döntést mindig a hivatalos Belgráddal összehangban és az egész szerb nép érdekében hozzák meg, megőrizve a nagyon szükséges egységet”

Egy helyi civil szervezeti vezető szerint ez arra utal, hogy valódi változások aligha várhatók a pártban, amelyre eddig leginkább az volt a jellemző, hogy nem tűrte meg az ellenvéleményt.

Az Euronews idézi Branimir Stojanović gracsanicai szerb politikust, aki szintén úgy vélte, hogy a Szerb Listán belüli történt vezércsere nagyrészt szimbolikus eredményeket hoz, és nem vezet “alapvető változásokhoz”, de egy korrupt rendszert egyébként sem könnyű átalakítani.

Zlatan Elek, a Vučić-fan

Zlatan Eleket 2020 májusában nevezték ki az észak-mitrovicai klinikai központ megbízott igazgatójává. Ez az intézmény, mint a koszovói szerbek által lakott területek más egészségügyi intézményei, a szerb rendszer szerint működik.

Szerb Lista elnök

A Szerb Lista új elnöke (Forrás: Kosovo Online)

Elek ezt követően részt vett a Szerb Lista által szervezett megmozdulásokon, köztük a 2022. november 6-i találkozón is, amelyet egy nappal azután tartottak, hogy a szerbek kivonultak az észak-koszovói szerb területek intézményeiből.

Az akkor mondott beszédében azt hangsúlyozta, hogy “a párt vezetésnek, elsősorban pedig Aleksandar Vučić elnök támogatásának köszönhetően maradtak életben”

A közelmúltban pedig úgy fogalmazott, hogy a koszovói szerb területeken lévő egészségügyi intézményeket humanitárius katasztrófa fenyegeti a “Kurti-terrornak” nevezett jelenség miatt.

Egyúttal azzal vádolta meg a koszovói hatóságokat, hogy nem engedélyezik a Szerbiából érkező gyógyszerek és orvosi felszerelések leszállítását, amit a koszovói egészségügyi minisztérium tagadott.

SZÍV KÜLDI SZÍVNEK! Értékeld ezt a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
Az olvasás folytatása


QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaKÖVETÉS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Három nap legjava