Connect with us

Szerbia

Megtörtént a vádemelés a két májusi tömeggyilkosságot követően Szerbiában +18

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

vád
Balról a belgrádi iskolai vérengzés végrehajtója, K. Kecmanović, jobbról a második tömeggyilkosságot elkövető Uroš Blažić (Forrás: X-platform)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Vádat emeltek Uroš Blažić ellen a Mladenovac környéki falvakban elkövetett mészárlás miatt, a tömeggyilkos 20 év börtönre számíthat. A szendrői (Smederevo) főügyészség szerdán (október 18-án) délelőtt azzal vádolta meg Blažićot, hogy május 4-én kilenc embert ölt meg, és tizenkettőt megsebesített Malo Orašjeban és Dubonában. Október 10-én Belgrádban már megtörtént a vádemelés a Vladislav Ribnikar Általános Iskolában elkövetett tömeggyilkosság miatt, de miután a támadást végrehajtó fiú fiatal kora miatt nem büntethető, így az apját és az anyját vonják felelősségre.

Vádemelés tömeggyilkosság miatt

Miután a vidéki vérengzést elkövető Uroš Blažić a bűncselekmény végrehajtásakor még nem töltötte be 21. életévét, vagyis fiatal felnőttnek számított, ezért a szerbiai büntetőtörvénykönyv szerint nem sújtható életfogytig tartó szabadságvesztéssel.

Az ő esetében a maximális büntetés 20 év börtön lehet, az ügyészség ennek az ítéletnek a meghozását várja a bíróságtól.

A vádirat minősített emberöléssel, valamint fegyverek és robbanóanyagok jogosulatlan előállításával, birtoklásával és kereskedelmével, emberrablással, továbbá más személy járművének jogosulatlan használatával vádolja Blažićot.

vád

Az egyik áldozat síremléke Malo Orašjeban (Screenshot: Prva TV)

Az ellene benyújtott vádiratban az apjának, a nagybátyjának és a nagybátyja testvérének neve is szerepel, a gyilkos apját fegyverek és robbanóanyagok illegális birtoklásával és kereskedelmével, valamint a közbiztonság elleni súlyos bűncselekmények elkövetésével vádolják.

Médiaértesülések szerint az ügyészség azt kéri a bíróságtól, hogy a Mladenovac környéki gyilkosságokat végrehajtó fiatal férfi apját szintén 20 év börtönre ítéljék annak a fent említett két bűncselekménynek az elkövetése miatt, amely a terhére írható.

A két kragujevaci rokon esetében megalapozott a gyanú, hogy nagy mennyiségű fegyvert halmoztak fel a házukban és a házuk környékén lévő épületekben, amivel kimerítették az illegális fegyvertartás bűncselekményét.

Az ő esetükben azt indítványozta az ügyészség, hogy egyenként 6 év börtönbüntetést kapjanak.

Az ügyészség az átfogó és részletes nyomozás során állítólag 62 embert hallgatott meg, köztük sebesülteket, más szemtanúkat, valamint az áldozatok családtagjait.

Ezenkívül 60 különböző szakértői jelentést is begyűjtöttek, amelyek minden kétséget kizáróan megerősítik, hogy Uroš Blažić gyilkolta le a szomszédságában élő embereket.

A nyomozás során ballisztikai-, igazságügyi-orvosi szakértői, DNS-, valamint fizikai-kémiai vizsgálatok kerültek végrehajtásra, és a gyanúsított pszichiátriai vizsgálatokon is átesett, de a nyomozásba mobiltelefonos kérdésekben jártas szakértőt is bevontak.

Kiszivárgó információk szerint a vizsgálat megállapította, hogy Blažić kilenc embert ölt meg, és további 20-szal próbált meg végezni, amikor találomra nyitott tüzet az emberekre Dubonában és Malo Orašjéban. A célba vett személyek között csak nyolcan voltak, akiket egyetlen lövedék sem talált el.

A pszichiátriai vizsgálat megállapította, hogy az elkövető beszámítható állapotban volt a bűncselekmény végrehajtásakor, és teljes mértékben felelősségre vonható.

A szülők ülnek majd helyette

A belgrádi főügyészség egy héttel, vagyis egész pontosan nyolc nappal ezelőtt már vádat emelt Vladimir Kecmanović ellen, akinek tizenhárom éves fia, K. Kecmanović május 3-án tömeggyilkosságot hajtott végre a belgrádi Vladislav Ribnikar Általános Iskolában.

A gyilkosságot elkövető fiú, aki az iskolai mészárlás idején még nem töltötte be a tizenharmadik életévét, jogi értelemben nem vonható felelősségre, így a bíróságon tanúként jelenik meg az apja elleni perben, vagyis megmarad az a státusza, ami a nyomozás folyamán volt.

Nenad Stefanović belgrádi főügyész szerint az apát a közbiztonság súlyos veszélyeztetésével vádolják, miután a fiát lőfegyverek használatára képezte ki, de azt is felróják neki, hogy nem az előírásoknak megfelelően tárolta a fegyvereket. Az ügyészség 12 év börtönbüntetést kért rá.

Stefanović szerint az ügy nagyon specifikus, ezért a két ügyész által készített vádirat nem kevesebb, mint 267 oldalon igyekszik fényt deríteni arra, hogy egy 13 éves gyermek miért ölt meg tíz másik embert, miközben további hatot megsebesített.

vád

A Vladislav Ribnikar Általános Iskola környéke néhány perccel a lövöldözést követően (Forrás: Blic)

Az apán kívül vádat emeltek az édesanya, Miljana Kecmanović ellen is, akit fegyverek és robbanóanyagok illegális birtoklásával vádolnak, miután a DNS-ét megtalálták a támadás során használt egyik töltény hüvelyén. Az ügyészség azt kérte a bíróságtól, hogy két és fél év börtönbüntetésre ítélje az anyát.

A belgrádi főügyész szerint ezzel nem zárul le az ügyészség munkája, mert megvizsgálnak minden értesülést, ami az iskolai merénylet okaira utalhat.

Ebben az ügyben vádat emelnek a Partizan lövészklub elnöke és egyik oktatója ellen is, akiket hamis tanúzással vádolnak, ezért három-három év börtönnel “jutalmaznák” őket.

Az ügy ezen a ponton még összekomplikálódhat, mert a védőügyvédek szerint nem az apa tanította meg a fiát lőni, hanem a lövészklub tulajdonosa és annak instruktora, és ők voltak azok, akik először fegyvert adtak a gyerek kezébe, amivel némileg módosulna a tényállás, de ez túl sok vigaszt nem jelent az áldozatok hozzátartozói számára.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország12 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava