Connect with us

Bosznia

Izetbegović önmagát váltja a pártja élén, de ezen miért kellene meglepődni?

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

önmaga
A főbosnyák önmaga helyébe lépett (Forrás: X-platform)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Bakir Izetbegovićot ismét megválasztották a bosnyák (nacionalista) Demokratikus Akció Párt (SDA) elnökévé, miután szinte egyhangú támogatást kapott a párt szarajevói választási kongresszusán. A kongresszus előkészítése során ugyan bírálták vezetési stílusa és a tavalyi választásokon elszenvedett veresége miatt, de ez nem akadályozta meg, hogy egyedüli jelöltként ismét megszerezze az elnöki posztot.

Izetbegović önmaga helyébe lép

Bakir Izetbegović – aki 2015 óta vezeti a legnagyobb bosnyák pártot – újabb négy évre bebiztosította magának az elnöki posztot, ami megfigyelők szerint további megosztottsághoz vezet a bosnyák közösségen belül.

Mint a BALK-on korábban már beszámoltunk róla, voltak ugyan, akik indulni akartak az elnöki posztért, a párton belül működő választási bizottság (Izborna Komisija SDA) azonban egytől-egyig kigyomlálta a nevüket az elnöki posztra pályázók listájáról, amelyen így csak egyetlen személy neve maradt.

A bizottság tájékoztatása szerint a jelöltek egy része nem adott le megfelelő számú támogató nyilatkozatot, ami a jelöltség előfeltétele, mások viszont a párt alapszabályzata szerint nem voltak jogosultak az indulásra.

önmaga

Az évek folyamán igencsak elhasználódott bosnyák vezető, Bakir Izetbegović ismét pártelnök lett

Izetbegović mindent megtett azért, hogy az egyetlen induló legyen a jóformán csak a nevében demokratikus Akció Párt elnöki posztjáért, miközben korábban a “demokrácia ünnepének” nevezte a párton belüli tisztújítást.

A vetélytárs új pártot alakít

A bosnyák vezető megakadályozta Šemsudin Mehmedović jelölését is, aki egyik leghevesebb kritikusa volt.

A régi-új pártvezér újságíróknak azt mondta, hogy Mehmedović valójában nem rendelkezett elegendő támogatással a jelöltséghez, amire az eltiltott vetélytárs azt válaszolta, hogy 19 helyi alapszervezet érvényes ajánlását adta le, vagyis néggyel többet, mint amennyire szükség lett volna.

A bosnyák konzervatív vezetővel – mondjuk ilyen szépen fogalmazva – nem szimpatizáló bosnyák média szerint a tisztújító kongresszus annak az árnyékában zajlott, hogy Mehmedović számára nem tették lehetővé az indulást, vagyis hogy Izetbegović kihívója legyen.

Helyszíni beszámolók szerint a Demokratikus Akció Párt kongresszusán külföldi vendégek nemigen voltak, legfeljebb Iránból, Kínából és a török AKP-tól érkezett néhány meghívott, de az USA és Nagy-Britannia nagykövete például talált más hétvégi elfoglaltságot magának, ami önmagában is jól jelzi, hogy milyen irányba halad a legnagyobb bosnyák párt.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava