Connect with us

Szerbia

Maria Theresiopolis mostantól Sándorfalva? A szerb elnök Szabadka díszpolgára lett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szabadka
A Ferenc Józsefet és Mária Teréziát szinte eltakaró kivetítőn Aleksandar Vučić, vajon ő az új uralkodó? (Fotó: Tómó Margaréta)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Nagy erőkkel vonultak tucatnyi szerb nemzetiszín zászlóval a fiatalok a városházánál, azokat mégsem lengette senki, amikor Aleksandar Vučić, szerb államelnök pénteken megérkezett a szabadkai városháza elé. Ehelyett nagymamák kérdezgették unokáikat, szeretik-e Vučićot, ilyennek képzelték-e el, és milyen magas férfi, biztosan két méter is van. Egy fénykép készítésének erejéig meg is állt az államfő a tömeg előtt, majd megköszönte, hogy eljöttek, és felvonult a városházára, ahol díszpolgári-címet adományoztak neki.

Ünnepi ülés

A városi képviselő-testület ünnepi ülése teljes mértékben az államfő sietős programjához igazodott. Nem köszöntötték négy nyelven a közönséget, majd Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke hadarva sorolta fel, és üdvözölte a fontosabb és kevésbé fontos vendégeket.

Az “ülésen és az álláson”, hiszen a csaknem 400 vendég közül sokan állni kényszerültek, miután a szabadkai városháza díszterme alig több, mint 200 férőhelyes, végignézettek egy 11 perces filmet, amely Szabadka sikereiről és eredményeiről szólt.

A filmen ritkán szólalt meg valaki, de ha mégis, az a valaki Aleksandar Vučić volt. A sikereket sorjázó film kizárólag cirill felirattal készült, azt végignézve joggal merülhettek fel a tősgyökeres szabadkai polgárban a WTF? (elnézést), hol élek? , mi ez az egész? kérdés.

Szabadka

Hozták a fiatalok a szerb nemzeti színű zászlókat, amelyeket aztán senki sem lengetett (Fotó: Tómó Margaréta)

Vučićot dicsőítő beszédek

Ezt követően végig kellett hallgatni Szabadka “migránsvadász” polgármesterének, Stevan Bakićnak a beszédét, aki előbb a köztársasági elnököt, majd önmagát és montenegrói felmenőit dicsérte. Később hosszú beszédéért, egy fricskát is kapott az elnöktől. Vučić azt mondta: kértem Bakićot, ne beszéljen hosszan. Mi lett volna, ha nem kérem meg?

Pásztor Bálint sem kímélte a hallgatóságot. Történelmi visszatekintés, összefüggések, utalások a jelenre, minden volt a képviselő testület elnökének, a VMSZ alelnökének (second hand) beszédében, amit szerbül olvasott fel.

Pásztor sem hagyta ki beszédéből Aleksandar Vučić magasztalását, szerinte Szabadkán több olyan beruházás valósul meg, amelyek jelentős projektek a Szerb Köztársaság szempontjából is, a Népszínház épületének befejezése pedig csak délibáb maradt volna, ha Aleksandar Vučić kormánya 2014-ben nem értette volna meg a VMSZ érvelését, hogy Szabadka színház nélkül csak egy identitás nélküli város.

Beszédének végén viszont utalt egy aktuális és fontos dologra is:

– Szabadka ugyan határmenti város, de a megvalósított projekteknek köszönhetően már nem peremre szorult város. Ezek a beruházások a lakosainak a javát szolgálják, ám a jólét értékei veszélybe kerülnek, ha az állam nem tudja garantálni a legalapvetőbb feltételt: a biztonságot és a békés környezetet. Ezért a városunkat ellepő migránsáradat okozta súlyos incidensek, és az egyre gyakoribbá váló fegyveres összetűzések miatt a fizikai kényszerítés monopóliumával az államnak szavatolnia kell az emberek biztonságát, a legfontosabb értéket. Amint azt évek óta eddig is tettük, ez alkalommal is kérem az állami szerveket, hogy biztosítsák lakosaink számára a békét és a hétköznapok biztonságos megélését.

Szabadka

A szerb elnök átveszi a díszpolgári oklevelet a szabadkai polgármestertől. A kivetítőn cirill betűkkel azt írja, hogy Aleksandar Vučić, Szabadka díszpolgára, 2023 szeptembere (Fotó: Tómó Margaréta)

Vučić Pásztort Istvánt és önmagát dicsérte

Aleksandar Vučić a cím átvételét követően beszédében többek között hangsúlyozta, mennyire csodálja a műsorvezetőt, hogy egyszerre négy nyelven tud szólni az egybegyűltekhez, és ez őt egyáltalán nem zavarja.

Ezt követően kiemelte, ha az emberek csodálkoznak, miért áll Szabadka bejáratánál magyar nemzeti színekkel magyarul a város neve, akkor el kell, hogy mondja, mindez az ő ötlete volt, és egyáltalán nem zavarja a magyar zászló.

Vučić több alkalommal is megemlítette Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, kiemelve, reméli, hogy a VMSZ elnökének egészsége hamarosan megengedi, hogy újra együtt dolgozhassanak.

– Pásztor Istvánnak velem együtt, helyettem, és még előttem meg kellett volna kapnia a díszpolgári címet

– mondta a szerb elnök, majd méltatta a Szabadkán elért fejlődést, nem feledkezve meg a gyorsvasútról sem, amely másfél órás közelségbe hozza a városhoz Belgrádot és Budapestet.

Szabadka

A szerb elnök a palicsi aquaparkot is felkereste (Fotó: Tómó Margaréta)

– Szabadka az ötödik legnagyobb város az országban. Ebből a városból már nincs miért elmenni. Ez az elismerés egyfajta teher is a vállamon, mert be kell bizonyítanom, hogy megérdemeltem a díszpolgári címet

– mondta Szerbia elnöke, és rögtön be is ígért egy új stadiont Szabadkának.

Vučić később a palicsi aquapark megtekintésekor is megemlítette Pásztor István nevét, és a VMSZ vezetőjének egészségi állapotát, amikor az egyértelműen pinkes (Pink Televízió) újságíró valószínűleg megrendelt kérdésére reagálva az ellenzéknek üzenve azt mondta: egy-egy nagy projekt rengeteg energiát igényel, ő maga is napi szinten hív 15 kivitelezőt, akik az ország különböző pontjaink dolgoznak, s látjuk, Pásztor István egészsége is ráment, annyira be akarta fejezni az aquaparkot.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország15 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava