Connect with us

Szerbia

Maria Theresiopolis mostantól Sándorfalva? A szerb elnök Szabadka díszpolgára lett

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Szabadka
A Ferenc Józsefet és Mária Teréziát szinte eltakaró kivetítőn Aleksandar Vučić, vajon ő az új uralkodó? (Fotó: Tómó Margaréta)
play icon A cikk meghallgatása

Nagy erőkkel vonultak tucatnyi szerb nemzetiszín zászlóval a fiatalok a városházánál, azokat mégsem lengette senki, amikor Aleksandar Vučić, szerb államelnök pénteken megérkezett a szabadkai városháza elé. Ehelyett nagymamák kérdezgették unokáikat, szeretik-e Vučićot, ilyennek képzelték-e el, és milyen magas férfi, biztosan két méter is van. Egy fénykép készítésének erejéig meg is állt az államfő a tömeg előtt, majd megköszönte, hogy eljöttek, és felvonult a városházára, ahol díszpolgári-címet adományoztak neki.

Ünnepi ülés

A városi képviselő-testület ünnepi ülése teljes mértékben az államfő sietős programjához igazodott. Nem köszöntötték négy nyelven a közönséget, majd Pásztor Bálint, a szabadkai képviselő-testület elnöke hadarva sorolta fel, és üdvözölte a fontosabb és kevésbé fontos vendégeket.

Az “ülésen és az álláson”, hiszen a csaknem 400 vendég közül sokan állni kényszerültek, miután a szabadkai városháza díszterme alig több, mint 200 férőhelyes, végignézettek egy 11 perces filmet, amely Szabadka sikereiről és eredményeiről szólt.

A filmen ritkán szólalt meg valaki, de ha mégis, az a valaki Aleksandar Vučić volt. A sikereket sorjázó film kizárólag cirill felirattal készült, azt végignézve joggal merülhettek fel a tősgyökeres szabadkai polgárban a WTF? (elnézést), hol élek? , mi ez az egész? kérdés.

Szabadka

Hozták a fiatalok a szerb nemzeti színű zászlókat, amelyeket aztán senki sem lengetett (Fotó: Tómó Margaréta)

Vučićot dicsőítő beszédek

Ezt követően végig kellett hallgatni Szabadka “migránsvadász” polgármesterének, Stevan Bakićnak a beszédét, aki előbb a köztársasági elnököt, majd önmagát és montenegrói felmenőit dicsérte. Később hosszú beszédéért, egy fricskát is kapott az elnöktől. Vučić azt mondta: kértem Bakićot, ne beszéljen hosszan. Mi lett volna, ha nem kérem meg?

Pásztor Bálint sem kímélte a hallgatóságot. Történelmi visszatekintés, összefüggések, utalások a jelenre, minden volt a képviselő testület elnökének, a VMSZ alelnökének (second hand) beszédében, amit szerbül olvasott fel.

Pásztor sem hagyta ki beszédéből Aleksandar Vučić magasztalását, szerinte Szabadkán több olyan beruházás valósul meg, amelyek jelentős projektek a Szerb Köztársaság szempontjából is, a Népszínház épületének befejezése pedig csak délibáb maradt volna, ha Aleksandar Vučić kormánya 2014-ben nem értette volna meg a VMSZ érvelését, hogy Szabadka színház nélkül csak egy identitás nélküli város.

Beszédének végén viszont utalt egy aktuális és fontos dologra is:

– Szabadka ugyan határmenti város, de a megvalósított projekteknek köszönhetően már nem peremre szorult város. Ezek a beruházások a lakosainak a javát szolgálják, ám a jólét értékei veszélybe kerülnek, ha az állam nem tudja garantálni a legalapvetőbb feltételt: a biztonságot és a békés környezetet. Ezért a városunkat ellepő migránsáradat okozta súlyos incidensek, és az egyre gyakoribbá váló fegyveres összetűzések miatt a fizikai kényszerítés monopóliumával az államnak szavatolnia kell az emberek biztonságát, a legfontosabb értéket. Amint azt évek óta eddig is tettük, ez alkalommal is kérem az állami szerveket, hogy biztosítsák lakosaink számára a békét és a hétköznapok biztonságos megélését.

Szabadka

A szerb elnök átveszi a díszpolgári oklevelet a szabadkai polgármestertől. A kivetítőn cirill betűkkel azt írja, hogy Aleksandar Vučić, Szabadka díszpolgára, 2023 szeptembere (Fotó: Tómó Margaréta)

Vučić Pásztort Istvánt és önmagát dicsérte

Aleksandar Vučić a cím átvételét követően beszédében többek között hangsúlyozta, mennyire csodálja a műsorvezetőt, hogy egyszerre négy nyelven tud szólni az egybegyűltekhez, és ez őt egyáltalán nem zavarja.

Ezt követően kiemelte, ha az emberek csodálkoznak, miért áll Szabadka bejáratánál magyar nemzeti színekkel magyarul a város neve, akkor el kell, hogy mondja, mindez az ő ötlete volt, és egyáltalán nem zavarja a magyar zászló.

Vučić több alkalommal is megemlítette Pásztor Istvánt, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökét, kiemelve, reméli, hogy a VMSZ elnökének egészsége hamarosan megengedi, hogy újra együtt dolgozhassanak.

– Pásztor Istvánnak velem együtt, helyettem, és még előttem meg kellett volna kapnia a díszpolgári címet

– mondta a szerb elnök, majd méltatta a Szabadkán elért fejlődést, nem feledkezve meg a gyorsvasútról sem, amely másfél órás közelségbe hozza a városhoz Belgrádot és Budapestet.

Szabadka

A szerb elnök a palicsi aquaparkot is felkereste (Fotó: Tómó Margaréta)

– Szabadka az ötödik legnagyobb város az országban. Ebből a városból már nincs miért elmenni. Ez az elismerés egyfajta teher is a vállamon, mert be kell bizonyítanom, hogy megérdemeltem a díszpolgári címet

– mondta Szerbia elnöke, és rögtön be is ígért egy új stadiont Szabadkának.

Vučić később a palicsi aquapark megtekintésekor is megemlítette Pásztor István nevét, és a VMSZ vezetőjének egészségi állapotát, amikor az egyértelműen pinkes (Pink Televízió) újságíró valószínűleg megrendelt kérdésére reagálva az ellenzéknek üzenve azt mondta: egy-egy nagy projekt rengeteg energiát igényel, ő maga is napi szinten hív 15 kivitelezőt, akik az ország különböző pontjaink dolgoznak, s látjuk, Pásztor István egészsége is ráment, annyira be akarta fejezni az aquaparkot.

A BALK Hírlevele


Meteorológia

B.A. Balkanac

Balkanac

IN ENGLISH

Tíz nap legjava