Connect with us

Horvátország

Magyar turisták 2 nagy sonkakagylót vettek ki a tengerből, nagy lehet a bírság is
0 (0)

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kagyló sonkakagyló nagy sonkakagyló
A jobboldali képen két sonkakagylót is tartanak a magyar turisták, a baloldali képen egy "kimentett" kagyló látható, nem világos, hogy az egy harmadik jószág-e. A kép szándékosan van elhomályosítva (Forrás: Morski.hr)
A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Emlékezetes marad az idei nyaralás azoknak a magyar turistáknak, akik a napokban Vir szigetén legalább két sonkakagylót (pinna nobilis) termeltek ki a tengerből. A Morski.hr adriai hírportál szerint ez a cselekedet a horvát tengeri vagyonban történő veszélyes károkozásnak számít, a pénzbírság pedig elérheti akár a harmincezer eurót is, de az nem világos, hogy darabonként vagy esetenként.

Drága kagylót zsákmányoltak

Angela Bradarić, a Horvát Állategészségügyi Intézet munkatársa elmondta az előbb említett portálnak, hogy a magyar turisták zsákmányáról szóló információ a visi Nautilus búvárklub egyik tagjától származott.

A búvár fotókat is küldött az intézet munkatársának a magyar turistákról, akik a képek tanúsága szerint nem is egy, hanem legalább két törvényileg védett nagy sonkakagylót “mentettek ki” a tengerből a Zárától északra lévő Vir szigetén.

Bradarić beszámolója szerint az esetet jelentő horvát búvár felhívta a magyar turisták figyelmét, hogy nem szabad bántani a kagylókat, mert védett fajról van szó, és pénzbírság jár érte, de kezdetben rá sem hederítettek.

Értesítették a rendőrséget

A horvátok ekkor értesítették a rendőrséget, ahol felvették az adatokat, és bekérték a strandon készült képeket, hogy azonnal küldjenek egy csapatot a magyarok őrizetbe vételére.

A búvár ezt követően rövid kiképzést tartott a magyar turistáknak arról, hogy valójában milyen ritka fajról van szó.

A magyarok megdöbbentek, amikor megtudták, hogy az Adriában csak 26 ilyen kagyló él, és nekik sikerült legalább kettőt megtalálniuk közülük.

A magyarok, akik állítólag szintén búvárok, visszavitték a kagylókat a tengerbe, miután horvát kollégájuk közölte velük, hogy kihívták a rendőröket.

A horvát lap beszámolója arról nem szól, hogy végül bevitték-e a védett tengeri fajokról előre nem edukálódó magyarokat, akik számára enyhítő körülménynek számíthat, hogy visszaadták az anyatermészetnek a kagylókat, amelyek voltak olyan kedvesek, és nem pusztultak bele a magyar turistákkal történt találkozásukba.

A csillagok segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava