Connect with us

Horvátország

Most kell menni Horvátországba nyaralni! Szeptemberben még olcsóbb lesz

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

olcsó nyaral last minute
A last minute foglalások jelenleg átlagosan mintegy 20 százalékkal csökkentek az előző időszakhoz képest
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Mint azt múlt heti cikkünkben megpendítettük, a horvát apartmanokban jóval olcsóbb lett a szállás. Ezt most hivatalosan is megerősítette a Családi Szálláshelyek Országos Szövetsége, amely annak a véleményének is hangot adott, hogy az árcsökkentés miatt most nagyobb számú belföldi vendég jelent meg a horvát tengerparton. A Horvát Idegenforgalmi Közösség hivatalos statisztikái szerint idén Horvátországba 10,5 millióan érkeztek, és 50,3 millió vendégéjszakát töltöttek a szálláshelyeken, ami 10 százalékkal több érkezés és öt százalékkal több vendégéjszaka, mint tavaly, míg július előző felében mintegy 3,7 millióan érkeztek és 23 milliót éjszakázást produkáltak.

Olcsó last minute

A kicsit rosszabb június és a gyengébb július eleji helyfoglalás után, ami miatt a szállásadók riadót fújtak, érezhetően csökkentek az árak. Néhány helyen akár 60 százalékkal is visszavettek az árakból, mert az idei ún. last minute helyfoglalás nem olyan jó, mint a tavalyi.

Tavaly az utolsó pillanatban lefoglalt szállások magasabb áron mentek el, mint idén, mert már szinte minden le volt foglalva, ezért nehéz volt szálláshoz jutni, ennélfogva nem csökkentek drasztikusan az árak. Idén ugyanakkor a last minute azt jelenti, hogy le kell vinni az árakat a már csökkentett árakhoz képest is, mert a kereslet nem az igazi.

– Ami a magánszálláshelyeket illeti, teljes kapacitással dolgozunk, főszezon van. Arra is számítani lehetett, hogy az évnek ebben a részében jól fel leszünk töltve. Hallottam, hogy néhány villa augusztus 15-e után üresebb lesz. De úgy gondolom, hogy az utolsó pillanatban tett ajánlatok ezt is megoldják. Néhányan sajnos irreálisan 30, 40 vagy akár 50 százalékkal is emelték az árakat tavalyhoz képest, és most 60 százalékkal kellett csökkenteniük őket

– mondta Barbara Marković, a Családi Szálláshelyek Országos Szövetségének munkatársa a Jutarnji listnek. Véleménye szerint az árcsökkentés miatt most nagyobb számú belföldi vendéget jegyeznek a tengerparton.

olcsó nyaral last minute

A csevapcsicsa idén nyáron 14-16 eurós árat ért el a tengerparton

Marković asszony szerint most Brač szigetén például könnyen lehet négy fő részére 100 euróért éjszakánként szállást találni. Tavaly ez 250 euró volt éjszakánként. Ez jelenleg tisztességes árnak tűnik, amit nem csak a gazdag külföldiek, de a szerényebb anyagiakkal rendelkező hazai turisták is elfogadhatónak tartanak.

Barbara Marković véleménye szerint, miután tavaly Spanyolország, Görögország jobbára nem működött a covid miatt, a horvátok a megnövekedett keresletet látva emelték az árakat. Most helyreállt a rend a mediterrán idegenforgalmi piacon, és ezt a realitást az áraknak is követniük kell.

A last minute foglalások jelenleg átlagosan mintegy 20 százalékkal csökkentek az előző időszakhoz képest.

Isztriában is volt korrekció

Júniussal ellentétben, jelenleg nincsenek üres nyaralók Isztrián. Az árcsökkentés után minden visszatért a megszokott kerékvágásba, bár a luxusvillák kiadásával most sem volt baj, ezekben az egy hetes tartózkodás 1600 és 3000 euró között mozog.

olcsó nyaral last minute

Rovinj (Forrás: Twitter)

Az Isztriai Idegenforgalmi Közösség tájékoztatása szerint a magánszállások az év eleje óta a szezon eddigi adatai szerint a tavalyi szinten vannak, de ez még mindig csökkenésnek tekinthető, mert az év eleje óta ebben a szegmensben 20 ezer ágy van szabadon.

A szállodákban eltöltött éjszakák száma hat-hét százalékkal, a kempingekben négy százalékkal nőtt. A rendelkezésre álló adatok szerint Isztria még mindig pluszban van 550 ezer vendégéjszakával a jó előszezonnak, azaz áprilisnak és májusnak köszönhetően.

Júniusban hanyatlás történt, és július eleje is lelassult. Mindössze hét nappal ezelőtt javult a helyzet, és a főszezon folytatásában jobb számok várhatók, mert Bajorországban kezdődik a vakáció.

A főbb turisztikai piacok, azaz Németország, Olaszország, Szlovénia, Ausztria mutatói összességében az év elejétől pluszban vannak. A Cseh Köztársaság és Hollandia tekintetében visszaesés tapasztalható elsősorban júliusban. Júliusban eddig három százalékkal kevesebb német van, de a bajorországi ünnepek miatt ez valószínűleg javulni fog.

A horvátországi idegenforgalom számára azonban nem csak a szállásárak jelentik a problémát.

Minden nagyon megdrágult az éttermekben és az üzletekben.

Nevezetesen Isztria és így az Adria többi része is, kiegyenlítődött az árakban Olaszországgal vagy Spanyolországgal, és ez lehet, hogy problémát jelent majd, mert a nyugat európaiak számára Horvátország ez idáig olcsóbb nyaralási alternatíva volt.

Különösen problémásnak tűnik hogy az olcsóbb falatozók, amelyek nem rendelkeznek magasabb színvonalú szolgáltatással vagy élelmiszerrel, ugyanazon az áron, kínálják termékeiket mint a színvonalasabb éttermek.

Mert például a csevapcsicsa idén nyáron 14-16 eurós árat ért el a tengerparton, ami egyszerűen szemtelenség. Az emberek pedig ugyan hülyék, de nem ennyire.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava