Connect with us

Szerbia

Csak elnöki intézkedésre engednek be egy volt montenegrói minisztert Szerbiába

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Montenegró elnöki intézkedés
A Szerbiából kitiltott Jovana Marović, jobbról Aleksandar Vučić, aki beengedné az országba (Forrás: Screenshot, Pink Televízió, LinkedIn)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A szerb elnök személyesen intézkedett a szerbiai belügyminisztériumnál és a polgári titkosszolgálatnál, hogy engedjék be az országba Jovana Marovićot, a montenegrói kormány korábbi miniszterelnök-helyettesét és európai ügyekért felelős miniszterét. Marović két nappal ezelőtt közölte az X-platformon, hogy megtagadták tőle a belépést Szerbiába „az ország és a lakosság biztonságának védelme érdekében”. Egyúttal köszönetet mondott a szerb elnöknek azért, hogy “hőst csinálnak belőle”. A szerb kormányzat ezt arra használta fel, hogy Marovićon keresztül újabb támadást intézzen Viola von Cramon európai képviselő ellen, aki a Vučić-rendszer egyik leghevesebb bírálója.

Egy montenegrói Belgrádban (lett volna)

Jovana Marović, aki Dritan Abazović kormányának minisztere volt, repülőgéppel érkezett Belgrádba, de a Nikola Tesla repülőtérről visszafordították.

A montenegrói politikus egyik ellenzője Aleksandar Vučić Open Balkan (Nyitott Balkán) politikájának, és nyilvános támogatója a szerbiai ellenzék hónapok óta zajló kormányellenes megmozdulásainak.

A történtekre szintén az X-platformon reagált Jakov Milatović montenegrói elnök, aki a más politikai véleményen lévők kitiltását olyan gyakorlatnak nevezte, amelyet mindenkinek maga mögött kell hagynia, aki jószomszédi viszonyra törekszik.

Montenegró, elnöki intézkedés

Milatović megjegyezte, hogy az európai jövő vonatkozásában a nyitott határokra kell törekedni akkor is, ha olyan személyekről van szó, akik kritikusan viszonyulnak a kormányzathoz vagy a hatóságokhoz.

Egy montenegrói civil szervezet ezzel párhuzamosan úgy vélte, hogy Marović kitiltása Szerbiából a szerbiai oroszbarát politika diadala, ugyanakkor Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt egyik megmondóembere szerint “teljesen helyénvaló” döntés volt a montenegrói politikus Szerbiába történő belépésének megakadályozása, és így kell fellépni mindenkivel szemben, aki a szerbiai zöldpárti szélsőségeseket támogatja.

Đukanović itt név szerint Viola von Cramon európai parlamenti képviselőt említette, akiről úgy véli, hogy az Európai Parlament koszovói jelentéstevőjeként aláássa a szerb államot, mert olyan civil szervezeteket támogat, amelyek káoszt idéznek elő, ezért kívánatos lenne von Cramon kitiltása is Szerbiából.

Vučić: Engedjétek be!

A szerb elnök közben felülbírálta a szerb rendőrség és a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) döntését, és külön kérte a két intézményt, hogy a montenegrói kormány volt minisztereinek minden alkalommal engedélyezzék a belépést Szerbiába, “különösen pedig akkor, ha illegális tevékenységet folytatnak, például autópályákat foglalnak el”.

Vučić – aki Leskovacban nyitotta meg az ott épült, és általa szerb Old Trafordként aposztrofált futballarénát – ironikusra vette a figurát, kijelentésében arra utalt, hogy az általában péntek este tartott ellenzéki megmozdulás résztvevői szinte minden alkalommal néhány órára lezárják azt az autópályát, amely Belgrádot szeli át. Egyik-másik felvonuláson maga Marović is részt vett.

Montenegró, elnöki intézkedés

LASSAN ÖSSZENŐNEK: A szerb elnök a boszniai szerbek Miléjét, azaz Milorad Dodikot is magával hurcibálta a leskovaci stadion megnyitására (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Vučić elmondta, hogy “általában nem avatkozik be az állami hatóságok munkájába”, de most kifejezetten megkérte őket, hogy fogadják el az álláspontját.

– Marović szívesen látott vendég lesz, és biztos vagyok benne, hogy a belügyminisztérium és a BIA hallgat rám, mert nem fair, hogy beengedik az országba Viola von Cramont, aki azt mondja, hogy Koszovó független, és minden módon harcol Szerbia ellen

– jegyezte meg tovább ironizálva a szerb elnök, aki szerint ha von Cramon beléphet Szerbiába, akkor ezt miért nem tehetné meg egy montenegrói miniszter?

A szerb elnök ugyanebben a stílusban külön bocsánatot kért a montenegrói külügyminisztériumtól, amely 2018 megtagadta Matija Bećković (zentai születésű és csetnik felmenőkkel rendelkező, montenegrói származású) szerb nacionalista író belépését Montenegróba, amit csak 2021-ben oldottak fel, és amely kitiltotta Szerbia volt podgoricai nagykövetét, Vladimir Božovićot, aki így nem látogathatta meg ott élő szüleit.

Ennek a történetnek több tanulsága is van, ezek közül csak kettőt említenénk: az egyik az, hogy még elég sokat kell lapátolni mindkét oldalon azért, hogy a szerbek és a montenegróiak elegyengessék az egymás felé vezető utat, a másik pedig az, hogy nem kellene nagyon meglepődni, ha a közeljövőben netalán nem engednék be Szerbiába a belgrádi kormányzat által annyira gyűlölt Viola von Cramont, mert mindaz, ami történt, nem csak Montenegrónak szólt, hanem egyértelmű üzenet a számára is.

Egyébként ez már nem az első eset, amikor az amerikai szankciók alá vont Aleksandar Vulin által vezetett szerb titkosszolgálat kimutatta a foga fehérjét, alig több, mint egy hónappal ezelőtt a BIA Pjotr (Peter) Nyikityin orosz háborúellenes aktivistával szórakozott a belgrádi repülőtéren, nem sokkal később pedig egyik társától, Vlagyimir Volohonszkijtól tagadta meg szerbiai tartózkodási engedélyének a meghosszabbítását.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

Jézus sírjánál imádkozott a legfőbb szerb titkosszolga, miközben Koszovóban dúl a válság

Közzététel:

a megjelenés dátuma

Jézus Szent Sír
Jézus sírjánál imádkozott a BIA vezetője, elvégre ő is keresztény, ha a keresztényi erényeit nem is nagyon csillogtatja (Forrás: Nova.rs)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 3 perc

A belgrádi nagyon ellenzéki hírportál, a Nova fedezte fel, hogy Aleksandar Vulin, a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója Jézus sírjához zarándokolt, miközben Koszovóban igencsak komoly válság alakult ki. A BIA ezt követően közleményt adott ki, amely szerint a főkém valójában egy napos “hivatalos és hivatali” látogatáson tartózkodott Izraelben. Elképzelhető, hogy meghívása volt Jézus sírjához?

A BIA igazgatója Jézus sírjánál

Három nappal a koszovói vérontás után, ahol három szerb és egy albán rendőr vesztette életét, Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója Jeruzsálembe zarándokolt.

Az értesülést a Nova.rs hírportál több fotóval is alátámasztotta, amelyen Vulin a Szent Sír-templomban látható, úgy hogy ezt cáfolni sem lehet.

A “hírportál kémei” a jeruzsálemi Szent Sír-templomból azt jelenttették, hogy a szerb világ ügyeit más alkalommal egyébként a lelkén viselő Vulin biztonsági embereinek a kíséretében érkezett a szent helyre.

– Megállítottak minden zarándokot, hogy soron kívül tudjon bemenni. Körülbelül 20 percig volt ott, majd távozott

– mondta az ellenzéki portálnak egy zarándok, aki a nevét nem árulta el, de a BIA már biztosan nyomoz utána.

A Nova megjegyezte, hogy Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatást tett a Szentföldön” mindössze három nappal a banjskai fegyveres konfliktus után, amelyben három szerb és egy koszovói albán rendőr vesztette életét.

A Koszovó északi részén történt fegyveres konfliktust követően az egyik kulcskérdés mindenképpen az, hogy mit tett a lövöldözés előtt és után a BIA, és hogy a szerb titkosszolgálatnak voltak-e információi arról, hogy leszámolás, más értelmezés szerint terrortámadás készül a Banjska kolostor környékén.

Vulin – aki belügyminiszter volt – tavaly december 2-án került a BIA (Bezbednosna Informativna Agencija) élére, ahol Bratislav Gašićtól vette át az irányítást, ezzel Aleksandar Vučić szerb elnök két elnyűhetetlen munkatársa tulajdonképpen pozíciót váltott a “helycserés kormányalakítás” során.

Vulin eddigi “áldásos tevékenységét” az Egyesült Államok szankciókkal jutalmazta.

Jézus Szent Sír

A fotók annyire egyértelműek, hogy cáfolni nem lehetett (Forrás: Nova.rs)

A BIA kármentésbe kezdett

Miután Aleksandar Vulin így lelepleződött, a BIA nem tehetett mást, mint hogy kármentésbe kezdjen, a fotók ugyanis annyira egyértelműek, hogy az értesülés cáfolásának semmi értelme sem volt.

A Politika kormánypárti lap és hírportál egy nappal később, tehát csütörtökön tette közzé a Biztonsági Információs Ügynökség közleményét, miszerint Aleksandar Vulin, a BIA igazgatója régóta tervezett egynapos hivatalos látogatáson volt Izrael Állam partnerszolgálatánál.

A közlemény megjegyezte, hogy Vulin látogatása a házigazdák kíséretében zajlott Jeruzsálemben és Tel-Avivban, és hogy A BIA ezt egy bizonyos médiában megjelent cikkre reagálva teszi közzé, miután a “bizonyos média” azt vélelmezte, hogy a BIA igazgatója, Aleksandar Vulin “nyilvánvalóan magánlátogatáson tartózkodott Jeruzsálemben”.

A rövidke közlemény szerint a BIA a politikusok vagy a média hazugságaitól és trükkjeitől függetlenül nem teszi közzé, hogy vezetői milyen tevékenységet folytatnak, de a pillanat miatt, amikor egyesek megpróbálnak ártani Szerbiának, a BIÁ-nak és a BIA igazgatójának, kénytelen reagálni.

Amiből egyértelműen következik, hogy Vulin Szerbia érdekében ment imádkozni a Szent Sírhoz, és aki azt gondolja, hogy itt már ez sem segít, az biztosan a szerb nép ellensége.

A BIA szempontjából talán jobb lett volna, hogy ha most sem nyilvánul meg, mert a közleményből nem csak az derül ki, hogy a szervezet igazgatója valóban Jeruzsálemben járt, hanem az is, hogy egy korábban tervezett utat annak ellenére nem mondott le, hogy “forró a helyzet”, mint ahogy azt a legfőbb szerb, Aleksandar Vučić éppen aznap este állapította meg, amikor Vulin a “házigazdák társaságában” a Szent Sír-templomban fordult elő.

Az is kényelmetlen lehet – bár ebből a Balkánon általában nem csinálnak ügyet – hogy a “hivatalos és hivatali” látogatásokat magáncélokra, esetleg zarándoklatokra használják fel, vagyis közpénzen mennek el imádkozni Jézus sírjához, vagy mondjuk Bosznia esetében a Kába kövéhez, mint ahogy erre már volt példa bizonyos bosnyák vezetők esetében.

Hiába, Isten és a politikai útjai néha összefonódnak.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava