Connect with us

Szerbia

Csak elnöki intézkedésre engednek be egy volt montenegrói minisztert Szerbiába

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

Montenegró elnöki intézkedés
A Szerbiából kitiltott Jovana Marović, jobbról Aleksandar Vučić, aki beengedné az országba (Forrás: Screenshot, Pink Televízió, LinkedIn)
Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

A szerb elnök személyesen intézkedett a szerbiai belügyminisztériumnál és a polgári titkosszolgálatnál, hogy engedjék be az országba Jovana Marovićot, a montenegrói kormány korábbi miniszterelnök-helyettesét és európai ügyekért felelős miniszterét. Marović két nappal ezelőtt közölte az X-platformon, hogy megtagadták tőle a belépést Szerbiába „az ország és a lakosság biztonságának védelme érdekében”. Egyúttal köszönetet mondott a szerb elnöknek azért, hogy “hőst csinálnak belőle”. A szerb kormányzat ezt arra használta fel, hogy Marovićon keresztül újabb támadást intézzen Viola von Cramon európai képviselő ellen, aki a Vučić-rendszer egyik leghevesebb bírálója.

Egy montenegrói Belgrádban (lett volna)

Jovana Marović, aki Dritan Abazović kormányának minisztere volt, repülőgéppel érkezett Belgrádba, de a Nikola Tesla repülőtérről visszafordították.

A montenegrói politikus egyik ellenzője Aleksandar Vučić Open Balkan (Nyitott Balkán) politikájának, és nyilvános támogatója a szerbiai ellenzék hónapok óta zajló kormányellenes megmozdulásainak.

A történtekre szintén az X-platformon reagált Jakov Milatović montenegrói elnök, aki a más politikai véleményen lévők kitiltását olyan gyakorlatnak nevezte, amelyet mindenkinek maga mögött kell hagynia, aki jószomszédi viszonyra törekszik.

Montenegró, elnöki intézkedés

Milatović megjegyezte, hogy az európai jövő vonatkozásában a nyitott határokra kell törekedni akkor is, ha olyan személyekről van szó, akik kritikusan viszonyulnak a kormányzathoz vagy a hatóságokhoz.

Egy montenegrói civil szervezet ezzel párhuzamosan úgy vélte, hogy Marović kitiltása Szerbiából a szerbiai oroszbarát politika diadala, ugyanakkor Vladimir Đukanović, a Szerb Haladó Párt egyik megmondóembere szerint “teljesen helyénvaló” döntés volt a montenegrói politikus Szerbiába történő belépésének megakadályozása, és így kell fellépni mindenkivel szemben, aki a szerbiai zöldpárti szélsőségeseket támogatja.

Đukanović itt név szerint Viola von Cramon európai parlamenti képviselőt említette, akiről úgy véli, hogy az Európai Parlament koszovói jelentéstevőjeként aláássa a szerb államot, mert olyan civil szervezeteket támogat, amelyek káoszt idéznek elő, ezért kívánatos lenne von Cramon kitiltása is Szerbiából.

Vučić: Engedjétek be!

A szerb elnök közben felülbírálta a szerb rendőrség és a Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (Bezbednosna Informativna Agencija, BIA) döntését, és külön kérte a két intézményt, hogy a montenegrói kormány volt minisztereinek minden alkalommal engedélyezzék a belépést Szerbiába, “különösen pedig akkor, ha illegális tevékenységet folytatnak, például autópályákat foglalnak el”.

Vučić – aki Leskovacban nyitotta meg az ott épült, és általa szerb Old Trafordként aposztrofált futballarénát – ironikusra vette a figurát, kijelentésében arra utalt, hogy az általában péntek este tartott ellenzéki megmozdulás résztvevői szinte minden alkalommal néhány órára lezárják azt az autópályát, amely Belgrádot szeli át. Egyik-másik felvonuláson maga Marović is részt vett.

Montenegró, elnöki intézkedés

LASSAN ÖSSZENŐNEK: A szerb elnök a boszniai szerbek Miléjét, azaz Milorad Dodikot is magával hurcibálta a leskovaci stadion megnyitására (Forrás: szerb elnöki Instagram)

Vučić elmondta, hogy “általában nem avatkozik be az állami hatóságok munkájába”, de most kifejezetten megkérte őket, hogy fogadják el az álláspontját.

– Marović szívesen látott vendég lesz, és biztos vagyok benne, hogy a belügyminisztérium és a BIA hallgat rám, mert nem fair, hogy beengedik az országba Viola von Cramont, aki azt mondja, hogy Koszovó független, és minden módon harcol Szerbia ellen

– jegyezte meg tovább ironizálva a szerb elnök, aki szerint ha von Cramon beléphet Szerbiába, akkor ezt miért nem tehetné meg egy montenegrói miniszter?

A szerb elnök ugyanebben a stílusban külön bocsánatot kért a montenegrói külügyminisztériumtól, amely 2018 megtagadta Matija Bećković (zentai születésű és csetnik felmenőkkel rendelkező, montenegrói származású) szerb nacionalista író belépését Montenegróba, amit csak 2021-ben oldottak fel, és amely kitiltotta Szerbia volt podgoricai nagykövetét, Vladimir Božovićot, aki így nem látogathatta meg ott élő szüleit.

Ennek a történetnek több tanulsága is van, ezek közül csak kettőt említenénk: az egyik az, hogy még elég sokat kell lapátolni mindkét oldalon azért, hogy a szerbek és a montenegróiak elegyengessék az egymás felé vezető utat, a másik pedig az, hogy nem kellene nagyon meglepődni, ha a közeljövőben netalán nem engednék be Szerbiába a belgrádi kormányzat által annyira gyűlölt Viola von Cramont, mert mindaz, ami történt, nem csak Montenegrónak szólt, hanem egyértelmű üzenet a számára is.

Egyébként ez már nem az első eset, amikor az amerikai szankciók alá vont Aleksandar Vulin által vezetett szerb titkosszolgálat kimutatta a foga fehérjét, alig több, mint egy hónappal ezelőtt a BIA Pjotr (Peter) Nyikityin orosz háborúellenes aktivistával szórakozott a belgrádi repülőtéren, nem sokkal később pedig egyik társától, Vlagyimir Volohonszkijtól tagadta meg szerbiai tartózkodási engedélyének a meghosszabbítását.

Értékeld ezt a cikket a szívecskék segítségével!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaHOZZÁSZÓLÁS A FACEBOOKON

B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Románia

Szlovákia

Négy nap legjava