Connect with us

Horvátország

A horvátok ÁFÁ-t kértek a segélyre, végül maguk fizetik meg

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

áfa petrinjei iskola
A tervek szerint így néz majd ki a magyar finanszírozással épülő Egyes számú petrinyai általános iskola

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A 2020-ban Horvátországot sújtó földrengést követően szomszédos országként az elsők között ajánlottuk fel segítségünket a minél gyorsabb helyreállítás érdekében – írta Szijjártó Péter a Facebookon. A magyar külgazdasági és külügyminiszter arra emlékeztetett, hogy a magyar kormány mellett a MOL és más, Horvátországban befektető magyar vállalatok, valamint egyházi, valamint civil szervezetek is rögtön a szomszéd Horvátország segítségére siettek.

Adó és adomány

Szijjártó aláhúzta: a segítségnyújtás keretében Magyarország vállalta, hogy a megsemmisült petrinyai általános iskola helyett új iskolát épít, amelyre több mint 8 milliárd forintos adományt ajánlott fel.

Az építkezés alkalmával azonban komoly problémaként merült fel, hogy az újjáépítés során Magyarországnak ÁFÁ-t is kellett volna befizetnie a horvát államkasszába.

– A kérdést hosszú ideig nem sikerült rendezni, azonban kitartó tárgyalásaink eredményre vezettek, s megállapodás született a két kormány között arról, hogy az ÁFA befizetéséhez szükséges összeget, mintegy 1,6 milliárd forintot a horvát kormány biztosítja

– írta Szijártó a Facebookon, ahol megjegyezte, hogy erről telefonon egyeztetett Branko Bačić, horvát építésügyi miniszterrel, akinek személyes szerepvállalása – Jankovics Róbert magyar nemzetiségi képviselőéhez hasonlóan – nélkülözhetetlen volt az ügy rendezése során.

A két miniszter megállapodása alapján már nincs akadálya az építkezés folytatásának, így a húsz tantermes iskola, valamint a hozzá tartozó tornacsarnok még idén elkészülhet.

A horvát bürokrácia hozta a formáját

A BALK horvátországi tudósítója annyit tudott hozzáfűzni a témához, hogy a horvát bürokrácia ezúttal is hozta a formáját.

A magyar donációból épülő petrinyai iskola esete is egy ékes példája annak, hogy miért kényszerült Plenković miniszterelnök végül Branko Bačićot, a kormányzó Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) gyakorlatilag második számú emberét kinevezni az építésügyi minisztérium élére.

A földrengés sújtotta Sziszek-Monoszló megye felújítása olyan csigatempóban haladt, éppen a derék aktakukacok akadékoskodása miatt, hogy egy olyan embert kellett kinevezni miniszternek, akinek nem mernek nemet mondani.

Az ellenállás, mint ezt a petrinyai iskola példája is mutatja, még emellett is tetemes. A munkálatokat az épület 75%-os megépítettségi szakaszában a magyar fél leállította, illetve konzerválta még június végén, illetve július elején.

áfa petrinyai iskola

A petrinyai iskola a földrengés előtt, a földrengés után és jelenlegi állapotában (Forrás: az iskola Facebook-profilja)

Jankovics Róbert magyar nemzetiségi képviselő, akit éppen tengerparti nyaralásában zavartunk meg az esti órákban, megerősítette, hogy aktívan kivette részét az ÁFA-bonyodalom megoldásából.

A BALK tudósítója azonban megjegyzi, hogy az vesse az első követ a horvátokra, akinek nem volt kellemetlen élménye a magyar bürokráciával, mondjuk az adóhivatallal.

A “Katasztrófa alatt segítettél a szomszédos országnak, jutalmad a 3x-es tranzitdíj megfizetése” típusú megjegyzéseknek pedig azért nincs alapjuk, mert a 3x-es tranzitdíjat brüsszeli utasításra fizettetik meg a horvátok Magyarországgal.

A magyar segély

Az alapkőletétellel 2022. június elsején kezdődött meg az Egyes számú petrinyai általános iskola új épületének építése, amelyet teljes egészében a magyar kormány finanszíroz, és a horvát sajtó szerint erre a célra 190 millió kunát, azaz 9,5 milliárd forintot különít el.

A régi iskolaépület súlyosan megsérült a földrengésben, ezért úgy döntöttek, hogy újat építenek nem messze az azóta már lerombolt iskolától.

– A katasztrofális földrengés után ezen a területen azonnal reagáltunk élelmiszersegélyekkel és lakhatási konténerekkel, mert tél volt és rossz időjárási viszonyok voltak. De aztán elkezdtünk gondolkodni azon, hogyan segíthetnénk valamiben hosszú távon, a fejlődés és a jövő érdekében. Ezért úgy döntöttünk, hogy új iskolát építünk

– jelentette ki az alapkőletétel alkalmával Soltész Miklós, a miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára Petrinyában, aki akkor maga is arról beszélt, hogy Magyarország 9,5 milliárd forintot különített el erre a célra, kérdés, hogy ez az összeg az ÁFÁ-t is tartalmazta-e?

áfa petrinyai iskola

A súlyosan megrongálódott zazinai templom (Forrás: a templom Facebook-oldala)

A HVG akkor arról írt, hogy a magyar kormány 9,5 milliárd forintos összeget adományoz Horvátországnak egy petrinyai általános iskola és a žažinai templom újjáépítésének segítésére, horvát részről egy Szűz Mária szentélyt is emlegettek, de a lényeg az, hogy két évvel ezelőtt nem 8, hanem 9,5 milliárd forintos segélyről volt szó.

Az akkori döntés szerint a pénzt a Hungary Helps Program költségvetési keretéből adják. A végrehajtás a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet feladata, de a jogi, műszaki és technikai megvalósításban a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak is közre kell működnie.

A leállított építkezés

A horvát Narod.hr hírportál július közepén arról írt, hogy a petrinyai általános iskolának az iskolaév kezdetéig kellett volna megépülnie, de ebből nem lesz semmi, amit Robert Groza iskolaigazgató is megerősített.

Akkor még csak találgatások folytak arról, hogy a horvát fél nem akarja leírni az áfát arra az összegre, amelyet a magyarok az építkezésre adományoztak.

Groza akkor arról számolt be, hogy a munkálatok 75 százalékával már végeztek, de június végén a kivitelezők leálltak, és előkészítették az épületet a munka felfüggesztésére. Július 3-ától minden munka leállt.

Az építéssel kapcsolatos találkozón, amelyre június 28-án került sor, minden jelenlévő kifejezte azt a kívánságát, hogy a munkálatok mielőbb folytatódnak.

Mindenki tisztában volt azonban azzal, hogy ez megegyezés kérdése, amit a horvát és a magyar félnek minisztériumi és/vagy kormányszinten kell elérnie.

Tehát már akkor kiderült, hogy azidőtájt, vagyis már júniusban is voltak egyeztetések a petrinyai iskola építésével kapcsolatban, erről a Szijjártóval most megállapodó Branko Bačić is beszélt.

– Voltak megállapodások a magyar féllel, éppen a napokban beszéltünk a magyar kormány képviselőivel, a munkálatok hamarosan folytatódnak

– mondta a horvát építésügyi miniszter júnisban, aki annak a reményének adott hangot, hogy Magyarország folytatja a petrinyai iskola megépítésének finanszírozását.

Bačić azt is remélte, hogy a gyerekek már a következő tanévben az új iskolába járnak, de hogy ez sikerül-e, szerinte az a munkálatok dinamikáján múlik.

A magyar-horvát egyeztetés azonban több, mint egy hónapig tartott, így az igazgató kívánsága, hogy a diákok az új tanévet az új iskolában kezdjék, nem teljesül, legfeljebb az válhat valóra, amit Szijjártó mondott, hogy az iskola és a hozzá tartozó tornacsarnok még idén elkészül.

Meteorológia


B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia7 óra telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia6 nap telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország1 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország1 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava