Connect with us

Horvátország

Dodik lezserül áthelikopterezett fél Horvátországon a szerb belügy VIP-gépével

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

helikopter
Ezzel a polgári gépnek álcázott szerbiai rendőrségi helikopterrel röpködött Milorad Dodik Horvátországban, avagy amit lehet Jupiternek, azt nem lehet Vučićnak (Forrás: Screenshot)
A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]

Hallgasd meg ezt a cikket!

Milorad Dodik, a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság elnöke a múlt kedden meglátogatta Zoran Milanović horvát köztársasági elnököt, aki éppen Hvar szigetén vakációzott, igyekezve kipihenni a Plenković miniszterelnökkel folytatott balkáni iszapbirkózás fáradalmait. Hogy egészen pontosan miről beszélgettek, azt nyilván csak a két helyi fenegyerek tudja – Dodik és Milanović stílusa/stílustalansága meglepő hasonlóságokat mutat – a felháborodást voltaképpen még csak nem is az okozta, hogy mi a fenét keres Dodik Horvátországban, hanem az, hogy a bosznia-hercegovinai Szerb Köztársaság és a szerb belügy lényegében felrúgott mindennemű államközi protokollt. Nem értesítették sem a horvát külügyminisztériumot, sem a horvát belügyet (legalábbis nem hivatalosan, mert azért a rendőri kíséret ott várta Dodikot a reptéren, az újságírókkal egyetemben, akik hogy, hogy nem megneszelték a dolgot. Nyilván az elnöki kabinettől kapták a fülest, de ezt úgysem lehet bizonyítani.

Mindez a horvát kollégák szerint

A minden lében kanál Jutarnji list a következően fogalmazott: a szerb belügyminisztérium YU-VIP F-WWOC rendszámú helikoptere, amellyel Milorad Dodik, a boszniai Szerb Köztársaság elnöke kedden landolt Hvaron, közönséges polgári repülőgépként lépett be Horvátországba.

Ez következik a horvát légiforgalmi irányítás (CCL) Jutarnji listnek adott válaszából, amely szerint a repülési tervet a Banja Luka repülőtér ARO (ATS Reporting Office) nyújtotta be Horvátországnak. A repülési tervben az erre vonatkozó szakaszban nem tüntettek fel különleges repülési státuszt.

Ez azt jelenti, hogy a boszniai Szerb Köztársaság és Szerbia hivatalos szervei teljes mértékben semmibe vették a Horvát Köztársaság hivatalos szerveit, és megsértették az összes vonatkozó diplomáciai protokollt, mivel az állami illetékest szállító helikoptert polgári helikopterként jelentették be.

helikopter

Dodik a szerbiai rendőrség VIP-gépével Belgrádból Banja Lukába repült, onnan pedig Hvar szigetére. Visszatérőben annyiban volt más az útvonal, hogy Dodik nem Belgrádba hanem a Babmezőkön lévő katonai gyakorlótérre “hajtatott”, hogy Aleksandar Vučić szerb elnökkel közösen tekintse meg a szerbiai hadsereg lőgyakorlatát, igaz kicsit lekésett róla, de sebaj! Legalább röpködött egy nagyot. (Kép forrása: Szabad Európa Rádió)

A CCL válaszában az is benne van, hogy “a repülési tervben szereplő adatok nem tartalmaznak információkat az utas személyazonosságáról, ezért a CCL nem rendelkezett információval arról, hogy ki volt a helikopteren”.

Ez már így is elég furcsa, de néhány lapáttal még rátesz az a tény, hogy ugyanakkor a horvát biztonsági szolgálatok tudták, hogy ki jön Hvarra ezzel a helikopterrel.

– Nevezetesen, mint megtudtuk, néhány nappal korábban az elnöki hivatal értesítette a rendőrséget, hogy egy helikopter öt utassal érkezik Horvátországba, és nevüket továbbították a határellenőrzésnek.

Ugyanakkor a rendőrséget még korábban tájékoztatták arról, hogy Dodik jön a biztonsági kíséretével, amely személyes fegyverekkel rendelkezik, amit az ilyenkor szokásos protokoll megoldott.

A Jutarnji list szerint az utasok fogadását a hvari helikopter-leszállóhelyen a belügyminisztérium biztonsági irodájának munkatársai vették át, akik saját gépkocsikkal szállították a vendégeket az elnöki rezidenciára.

– Ezért Andrej Plenković miniszterelnök szavai hihetetlennek hangzanak, miszerint nem tudta, hogy Dodik Hvarba jött, amíg nem látta az interneten, hogy Aleksandar Vučić szerint Dodik szerbiai helikopterrel érkezett Horvátországba

– írja a Jutarnji list.

helikopter

Hvari misztérium, a kép a horvát elnöki hivatal archívumából származik, és egy szívélyes kézfogást örökített meg a hálás vagy éppen kevésbé hálás utókornak

Most tudta, vagy nem tudta?

A horvát miniszterelnök, akinek a gondolatai nyilvánvalóan inkább az évi szabadság körül járnak, csütörtöki sajtótájékoztatóján lagymatagon reagált az esetre.


Azt mondta, most a horvát ellenzéknek rendkívüli parlamenti ülést kellene kérnie annak megvitatására, hogyan érkezett valaki Horvátországba anélkül, hogy az illetékes nagykövetségről szólt volna bárki is.

Plenković reményei szerint az ellenzékiek arra is megkérik a köztársasági elnököt: árulja már el, miként lehetséges, hogy a vendége bejelentés nélkül érkezett az országba.

A horvát miniszterelnök ezt az incidenst is arra használta fel, hogy az ellenzéket vegzálja, miután a nyári szünet előtt elnöki kérésre három napos parlamenti ülést kellett tartani a bírósági alkalmazottak sztrájkjával és a Horvát Villanygazdaságban történt csalásokkal kapcsolatban.

Az ülés ugyan az ellenzéki kedvére volt, de a BALK nem számolt be róla, mert borítékoltuk, hogy a szájtépésen kívül nem történik rajta semmi.

Visszatérve Dodik helikopteres kalandjaira, a jelek szerint a horvát belügyminisztériumot időben tájékoztatták Dodik érkezéséről, a miniszterelnök azonban csütörtökön azt mondta, hogy tudomása szerint a belügyminisztérium sem értesült róla.

– Szeretném elmondani, hogy mindent jóváhagytak volna, ha ezt a protokoll szerint kérelmezik, ezért ez egy kicsit szokatlannak tűnik számomra

– jegyezte meg nagylelkűségi rohamában a horvát miniszterelnök, aki egy évvel ezelőtt egészen másként viselkedett, amikor Aleksandar Vućić szerb elnöknek nem engedélyezte Jasenovac felkeresését.

A BALK részéről csak annyit tennénk, hozzá, hogy ez nyilván része a már évek óta folyó horvát-szerb nyári játékoknak, amelyekkel egymás idegeire szeretnének menni.

Korábban az akkoriban még hadügyér Aleksandar Vulin kísérelte meg polgári személyekként átcsempészni a határon a belgrádi katonai akadémia növendékeinek Jasenovacba igyekező küldöttségét, majd tavaly maga Aleksandar Vućić szerb elnök próbálkozott meg egy kis bejelentetlen szomszédolással, és így tovább.

Közeleg a Vihar hadművelet augusztusi évfordulója, a bennszülöttek egyre inkább nyugtalanok.

Mészáros terjeszkedik

De van egy künnszülöttünk is, mert mint ezt csütörtökön bejelentették, közben Mészáros Lőrinc horvátországi terjeszkedése folytatódik.

Most a legnagyobb horvát almatermelőt, a hercegszőlősi Rabot vásárolta meg, amely évente 8000 tonna almát és 500 tonna nektarint termel, így ők a legnagyobb alma- és nektarintermelők és -exportőrök a Horvátországban.

A hektáronként 4000-6500 fával rendelkező ültetvényeken kiváló minőségű almát és licensz alapján a Gale, Golden, Red Delicious, Jonagored, Granny Smith, Braeburn és Fuji fajták legújabb választékát termelik.

– Célunk, hogy a Rabo amellett, hogy megőrzi felismerhető márkáját és pozícióját a gyümölcstermesztésben, erős platformot jelentsen a jövőbeli növekedéshez és beruházásokhoz ebben a konkrét ágazatban, amelyet cégcsoportunk a következő időszakban megvalósíthat

– mondta Mészáros úr az örömteli eseményt követő sajtótájékoztatón. A mondat értelmezésébe nem bocsátkozunk.

A labdák segítségével értékeld a cikket!
[Összesen: 0 Átlag: 0]
QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

Feliratkozás a Hírlevélre

Az e-mailek heti három alkalommal hétfőn, szerdán és pénteken kerülnek kiküldésre.

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint Egymilliárd eurós kézfogás, Mickoszki ilyen értékű pénzügyi csomagban állapodott meg Orbánnal a macedón Forum című hetilap szerint
Macedónia2 nap telt el azóta

Egymilliárd eurós magyar hitelből lökné be a gazdaságot az új macedón miniszterelnök

Magyarország pénzét - nem hivatalos értesülések szerint - olyan infrastrukturális projektek befejezésére fordítják, mint például a Kicsevo-Ohrid autópálya, és nem...

HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg HŐSÉG: Hőhullám sújtja a héten Horvátországot és a Balkánt, ahol rekordmagas hőmérsékletek várhatók, Magyarország sem ússza meg
Horvátország1 hét telt el azóta

Hőség a horvát tengerparton és az egész térségben, 40 fok körüli hőmérsékletek várhatók

A legmelegebb légtömegek a hét közepétől érik el a közép-balkáni térséget, Németországot, Csehországot, Szlovákiát, Magyarországot és Lengyelországot. Az előrejelzések szerint...

8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban 8372 - Magyarországnak üzentek Szarajevóban
Bosznia1 hét telt el azóta

8372: Srebrenicára utaló graffiti jelent meg a magyar és a szlovák nagykövetség falán Szarajevóban

TartalomjegyzékMindez a horvát kollégák szerintMost tudta, vagy nem tudta?Mészáros terjeszkedik A labdák segítségével értékeld a cikket! [Összesen: 8 Átlag: 5]...

A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén A hidegháborús korszak egyik járművének számító BTR-ek egy oroszországi katonai parádén
Fegyverzet3 hét telt el azóta

A szerb média szerint Orbán 66, és nem 26 BTR-t küld(ött) ajándékba Vučićnak, mi lesz a MiG-29-esekkel?

A magyar és a szerbiai hírek több ponton is eltérnek egymástól: magyar részről eladásról beszélnek, a szerbiai kormánymédia viszont arról...

A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent A győzelmet nemcsak a Real Madrid szurkolói ünneplik, hanem a zágrábi Dinamo szimpatizánsai és a klub dolgozói is, mert ez nekik is pénzesőt jelent
Horvátország3 hét telt el azóta

A Real Madrid győzelme pénzesőt hozott a zágrábi Dinamónak

Az fájlalható leginkább, hogy sem a Hajduk, sem az összes többi horvát csapat nem tud megbirkózni azzal a pénzügyi fölénnyel,...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Három nap legjava