Connect with us

Horvátország

Újabb vihar Horvátországban és Szerbiában, a közös ellenség a jégeső

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

jégeső
A kanfanari vasútállomás az Isztriai-félszigeten (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerbiai meteorológiai szolgálat újabb figyelmeztetést adott ki a Vajdaság területére, mindenekelőtt Bácskára és Szerémségre. Ennek alapján a péntek esti órákban érheti el a Szlavónia felől érkező felhőzet Szerbiát, esőt, záporokat, mennydörgést, valamint rövid ideig tartó erős és viharos szelet okozva. A legfrissebb jelentések szerint a vihar Šidnél lépett be Szerbiába, előtte végigsöpört a Zágráb-Belgrád autópályán.

Zúgatják a harangokat a jégeső ellen

Horvátországot ismételten erősen érintette a vihar, ahol Fiume (Rijeka), Isztria, a Kvarner, Gospić, Károlyváros, Zágráb és Szlavónia térségére piros figyelmeztetést adtak ki.

jégeső

Forrás: Horvát Meteorológiai Intézet (DHMZ)

Fiume utcáin ömlött a víz, a szél fákat döntött ki, egy daru itt is megadta magát, miközben a felhők sokfelé lúdtojás nagyságú jégesővel bombázták a földet.

Az isztriai polgárvédelmi szolgálat vezetője szerint Novigradban öt személy megsérült egy nyári táborban, Poreč közelében pedig egy ember eltűnt a tengerben.

A horvát védelmi minisztérium közben közölte, hogy a Bród-Szávamente megyében tevékeny polgári védelmi igazgatóság kérésére a horvát hadsereg 70 tagja is részt vesz a vihar következményeinek felszámolásában.

Az egyház is hathatós segítséget nyújt, a katolikus és az ortodox papok ugyanis Pakrac téréségben megegyeztek, hogy bekapcsolják a templomok harangjait, miután régen a harangozás bevett szokás volt, amikor a harangzúgást még a jégeső elleni küzdelem egyik módjának tekintették.

Ez is azt igazolja, amit a cikkünk címe is sugall, merthogy az egymással ilyen-olyan módon hadakozó egyházak megegyeztek, hogy a közös ellenséggel együtt és közös erővel kell szembeszállni.

A horvát papok és a szerb pópák azt követően állították hadrendbe a harangszót, hogy a horvát meteorológiai szolgálat felszámolta a jégeső elleni egyéb védekezést, ezt követően jutott az eszükbe a régi módszer, miszerint harangokkal kell elűzni a jégesőt.

A vihar megint nekirontott Zágrábnak

A meteorológusok szerint az sem jó, ha a vihar lassan halad, meg az sem jó, ha gyorsan megy. Ha lassan halad, akkor sok csapadék hullik egy területre, ha gyorsan megy, akkor meg mindent elsöpör maga előtt.

Zágrábban – ahol szintént bekapcsolták a piros jelzést – a hirtelen lehullott csapadék hatására a városközpontban már megint áll a víz, de újabb fák is kidőltek, és újabb tetők engedtek a szél erejének.

A károk ennek ellenére jóval kisebbek, mint a szerdai vihar esetén, legalábbis a városi hatóságok szerint, amelyek nem tudnak arról, hogy meg jelentősebb károk keletkeztek vagy bárki is megsérült.

Az esti órákban a Jutarnji list portálja arról számolt be, hogy a Zágrábban kidőlt fák villanyvezetékeket szaggattak le, villamossínekre estek rá, tehát egyes helyeken a villamos nem jár, mert nincs áram, és mert a síneken egy fa pihen, ez a dupla vagy semmi kategória.

Zágrábban egy fa rádőlt a Szentlélek (Sveti Duh) kórház portaszolgálatának épületére, de a tűzoltók gyorsan eltávolították, így nem kellett az égieket segítségül hívni.

Kidőlt egy fa a Pantovčakon is, vagyis a horvát elnöki hivatal közelében, a horvát portálok a fa politikai motivációiról nem számoltak be.

Egy harmadik fa a zágrábi Dinamo stadionjának közelében úgy feküdt végig az úton, hogy egyszerre két sínen is akadályozta a közlekedést.

jégeső

A vihar a Zágráb és Belgrád közötti autópályán haladt Szerbia felé (Forrás, Twitter)

Leszakadt az ég

Szerbiai sajtójelentések szerint a vihar az esti órákban elérte a Vajdaság területét is, és Šidnél lépett be Szerbiába, ami miatt a szerb belügyminisztérium közleményt adott ki.

Šid egy határátkelő Horvátország és Szerbia között, és mivel a vihar is arrafelé haladt, a Zágráb és Belgrád közötti autóúton jóformán semmit sem lehetett látni.

A szerb belügy arra figyelmeztette a lakosságot, hogy erős szelek és kiadós esőzések várhatók, lesz villám meg jégeső, ezért az emberek lakáson kívül és lakáson belül tartsák be az intézkedéseket: vigyázzanak arra, ami el akar repülni, csukják be az összes ablakot és ajtót, ne fogdossák a csapokat, maradjanak távol a radiátoroktól és minden fém tárgytól, amely jó elektromos vezetőnek számít.

Ha meg kültéren vannak, akkor kerüljék a magas építményeket és tárgyakat.

Az első jelentések szerint a vihar elérte Apatint, Zombor környékén pedig a Bezdánba vezető út tele van törmelékkel, miközben Őrszállás (Stanišić) környékén csapkod az istennyila.

A vihar körülbelül a cikk keletkezésével egyidőben közelítette meg Belgrádot, de voltak türelmetlenek akik egy szerdai esetet úgy adtak el az Instagramon, mintha ma történt volna. (Lehet, hogy már szerdán is eladták.)

A délután közzétett megrázó erejű videóra aztán ráugrott a bulvársajtó, két napos késéssel ugyan, de a felvétel így is hatott.

A turpisság úgy derült ki, hogy a helyszínként megadott erdő környékén még sütött a nap, amikor a sajtó hirtelen felkapta a videót.

Mi csak azért tesszük közzé, mert annyira drámai, hogy teljesen mindegy, hogy mikor készült. A csattantó videó végén van, de az nagyot szól, érdemes a hangot bekapcsolni!

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország17 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava