Connect with us

Horvátország

AKNAVESZÉLY ÉS JÓMODOR: Tanácsok Horvátországba utazók figyelmébe!

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

tanács Horvátország
Sok a látogató Zárában (Zadar), a tömegben legyünk óvatosak, már amennyire lehet (Forrás: Twitter)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Jól jönnek a tanácsok, főleg ha idegen, vagy éppen félig idegen országban járunk, bár biztosan vannak, akik Horvátországba szinte hazajárnak. Valaki a német külügyminisztériumban megszolgálta a fizetését, amikor jó tanácsokkal, figyelmeztetésekkel látta el a Horvátországba látogató német turistákat. Mivel ez nem csak a németekre vonatkozik, azaz nem germánspecifikus, így tegyünk egy kis szemlét, hátha a magyar turisták is hasznot húzhatnak belőle.

Aszongya, hogy… mindenféle tanácsok

A www.auswaertiges-amt.de oldalon hasznos adatokat tesznek közzé Horvátország vámügyeiről és egészségügyi rendszeréről, valamint az ország természetéről, éghajlatáról és biztonságáról.

Így azt is jelzik, hogy Horvátország egyes részein továbbra is fennáll az aknaveszély.

tanács Horvátország

Az aknaveszély kevésbé a tengerparton, hanem inkább az arrafelé vezető mellékutak mentén állhat fenn (Forrás: Twitter)

Ugyanakkor nem ért tudni, hogy Horvátországban a homoszexualitást a törvény tiszteletben tartja, de jó lesz odafigyelni, mert a társadalom egyes rétegei, különösen a nagyvárosokon és a turisztikai területeken kívül, nem nézik jó szemmel.

Ami a közbiztonságot illeti, a német külügyminisztérium véleménye szerint a bűnözés Horvátországban nagyon alacsony, és az erőszakos bűncselekmények ritkák.

A kisebb súlyú bűncselekmények, mint például a zsebtolvajlás és a vagyon elleni bűncselekmények, főként a turisztikai övezetekben és Zágrábban éjszaka, a főpályaudvaron és a földalatti bevásárlóközpontokban vagy a buszpályaudvarokon fordulnak elő.

A lopások leggyakrabban a tengerparton történnek, ahol leginkább az autók vannak veszélyben. Ezért jó ötlet biztonságosan tárolni a pénzt, a személyi igazolványt, a jogosítványt és egyéb fontos dokumentumokat, és nem árt vészhelyzeti másolatokat készíteni.

Ha lehetséges, a turistáknak azt tanácsolják, hogy készpénz nélkül fizessenek. Ugyanakkor ha készpénzre van szükség, a nyaralóknak ajánlatos kisebb mennyiségű készpénzt tartani maguknál, mondjuk csak egy napra elegendőt.

Forgalmas, zsúfolt helyeken, például a repülőtereken, az állomásokon és bevásárlóutcákon nem árt óvatosnak lenni és vigyázni az értékekre. Ugyanakkor, ha lehetséges, ajánlatos őrzött parkolókat, kempingeket igénybe venni.

Az éjszakát ne töltsük benzinkutaknál és autópálya-parkolókban, azért sem, mert Horvátországban a törvény tiltja a kempingeken kívüli táborozást. Ahogyan otthon, Horvátországban sem javallott értéktárgyakat és dokumentumokat az autóban vagy a strandon hagyni, pláne nem látható helyen.

tanács Horvátország

Naplemente Zárában (Forrás: Screenshot)

Ne legyünk naivak!

Ezen kívül a német külügyminisztérium azt tanácsolja állampolgárainak, hogy ellenőrizzék az árakat, amikor vásárolnak vagy mielőtt betérnek az étterembe. És hiszékenyek sem kell lenni.

A berlini tárca azt ajánlja a turistáknak, hogy legyenek óvatosak az ismeretlen e-mailekkel, telefonhívásokkal, nyertes bejelentésekkel, ajánlatokkal és állítólagos ismerősök segítségkéréseivel kapcsolatban.

Ugyanakkor ajánlatos minél kevesebb információt közzé tenni az embernek saját magáról. Amennyiben valami felkelti bárkinek a gyanúját, kérjen felvilágosítást az idegenforgalmi szolgálatoktól, vagy forduljon a rendőrséghez.

A magunk részéről még csak annyit tennénk hozzá, hogy a jó modor sok kellemetlenségtől óvja meg az embert, nem csak Horvátországban.

Még egy kis információ

Csütörtökön a Horvát Autópályák (Hrvatske Autoceste – HAC) üzleti együttműködési megállapodást írt alá a JP Putevi Srbijeval azzal a céllal, hogy javítsák és erősítsék a közös együttműködést a modern autópálya-hálózat fejlesztése, az elektronikus útdíjszedés átjárhatósága, az autópálya-biztonság és a környezetvédelem területén.

A boszniai JP Autoceste Federacije Bosne i Hercegovine vállalattal aláírt együttműködés után ez a második regionális együttműködési memorandum a közlekedési infrastruktúra területén, amelyet a HAC írt alá.

Ez megnyitja az utat a jövőbeli együttműködés felvázolásához a technológiák, szoftvermegoldások és programok alkalmazása, az elfogadott információk és dokumentumok cseréje terén az autópályák tervezése, építése, kezelése és karbantartása, valamint a fejlesztések és tapasztalatcsere révén.

A memorandum képezi az elektronikus útdíjszedési rendszerek átjárhatósági alkalmazásának alapját, ami azt jelenti, hogy a jövőben a horvát autósok forgalma Szerbián keresztül és fordítva is könnyebbé válik.

Szeptembertől a szerb és horvát autósok várakozás nélkül haladhatnak át a fizetőkapukon mindkét ország autópályáin az ENC-eszközök használatával. A horvát eszközökkel rendelkezők ezt akadálytalanul megtehetik Szerbiában, a szerb eszközökkel rendelkezők pedig Horvátországban.

Ugyanakkor, pénteken Zágrábban aláírták a horvát és a szlovén kormány közötti, a sürgősségi egészségügyi ellátás nyújtásáról szóló határon átnyúló együttműködésről szóló megállapodást.

Ezen megállapodás aláírásával végre megoldódott az Isztria északnyugati részéről származó életveszélyes állapotban lévő betegek ellátásának állandó problémája a legközelebbi egészségügyi intézményben, azaz a szlovéniai Izolai Általános Kórházban.

Ha valaki még nem vette volna észre, dög meleg van. A hőséget tegnap Horvátországban is heves viharok és jégesők szakították meg némileg.

Állítólag Észak-Horvátországban Csáktornya környékén egymás után ötször esett jégeső, ami azért már tényleg több a soknál.

Hogy a Šibenik környéki erdőtűzről már ne is beszéljünk!

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút Csehszlovákia is ugyanazzal küszködött, mint a mai Magyarország, nem volt tengere, ezért kellett egy alagút
Horvátország18 óra telt el azóta

Csehszlovák alagutak Magyarország és az Alpok alatt, Budapest-Belgrád ezekhez képest lófütty

A Magyarország alatti alagút terve az 1920-as években merült fel, célja Csehszlovákia tengeri kijáratának biztosítása volt. Bár sosem valósult meg,...

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia4 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia2 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava