Connect with us

Horvátország

Horvátország úszik: a szokatlanul bőséges esőzés miatt a folyók kiléptek a medrükből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

folyók, eső, esőzés
Megáradt az Una Hrvatska Kostajnicánál (Forrás: a város honlapja)

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A többnapos, szokatlanul bőséges esőzések miatt Horvátország-szerte megáradtak a . A helyzet a Dalmát hátországban, azaz a Šibeniki-Knini megyében és Zára (Zadar) környékén kritikus, a Zrmanja folyó vízállása új rekordot állított be 302 centiméterrel (az eddigi legmagasabb bejegyzett vízállás 263 centiméter volt), és még mindig nem kezdett el apadni. Károlyvárosnál a Kupa fenyeget áradással, míg Sziszek-Monoszló megyében, Hrvatska Kostajnicánál az Una folyó vízállása emelkedik aggasztó mértékben. A Pozsega-Szlavóniai megyében kiöntött az Orljava, Eszék-Baranya megyében néhány helyen az öntözőcsatornák nem tudták elvezetni a vízfelesleget, így egyes települések részben víz alá kerültek. Az előrejelzések további esőzéseket helyeznek kilátásba, ami még inkább növeli az árvízveszélyt. Andrej Plenković miniszterelnök kapcsolatba lépett Verőce-Drávamente és Zára megye főispánjával, Igor Androvićtyal és Božidar Longinnal az árvizek következményeiről, a kormány pedig bejelentette, hogy segítséget nyújt a károk helyreállításához. A miniszterelnök hétfőn a Twitteren azt írta, hogy a belbiztonsági és polgári védelmi rendszer minden szükséges intézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.

Hírek a mikrokozmoszból

A hivatalos híreket megfejelem egy teljesen szubjektív hírcsokorral, időközben ugyanis megérkeztem otthonról haza. Székhelyemet áthelyeztem Zágrábból Szlavóniába, azaz Cérna kies falvába, ami egy szerfelett örvendetes fejlemény.

folyók, eső

Sziszek–Monoszló megyében mintegy 300 katona segít az árvízi védekezésben (Forrás: Twitter, AA)

Az eső itt is esik-kisebb nagyobb szünetekkel, már több mint egy hete, felhős, hűvös az idő. Olyannyira, hogy a lelkendező híradások szerint az egyik szomszédos faluban, Perkovceban (Prkovci) pénteken éjjel egy órakor hó is esett.

A házunk előtt folydogáló Bige vízállása nem ad okot semmilyen aggodalomra, viszont a napsütés hiánya mindenkit idegesít: hogy lesz itt paradicsom, paprika? A ház sürgő-forgó asszonya kiültette a muskátlit, törökszekfűt, a jázminbokor is tele van bimbóval, lesz mit nézegetni, ha egyszer már oda jutunk, hogy ki lehet ülni kávézni a teraszra.

Az újdonságok között érdemes megemlíteni, hogy valahol a környéken töpörtyűgyár épült, havi 25-30 tonna finomságot olvasztanak ki a Németországból érkező szalonnából – ha másért nem, már ennyiért is megérte a schengeni csatlakozás.

Végezetül még csak annyit jelentenék alázatosan, hogy a házőrző szerepében jelenleg egy szarka tetszeleg, peckesen vonul fel és alá az udvaron a fűben, mintha őrjáratot adna. Őrület.

Kicsi ez a világ

További olvasnivalóként egy furcsaságot kínálok a kedves olvasónak. A múlt héten a zágrábi rendőrök lefüleltek egy chilei állampolgárt, aki két kolumbiai hölgyet futtatott a horvát fővárosban.

A körülbelül két hétig tartó vállalkozás folyamán a trió több mint 18 ezer eurót keresett, de ez nyilván csak olyan ismerkedés lehetett a piaccal, mert a hölgyek vallomása szerint a nyarat az Adria partján számították tölteni.

A horvát kollégák szerint elképzelhető, hogy ez csupán egy nagyobb művelet nyitánya volt. A szóban forgó, 40-es éveiben járó chilei úr tartózkodási helye ugyanis Brazíliában van, a kolumbiai művésznők pedig már egy ideje űzik a legősibb ipart, ezáltal benne vannak a hatósági nyilvántartásban.

Nem elképzelhetetlen, hogy a dél-amerikai szervezett bűnözés, amely a kokaincsempészés folyamán került kapcsolatba a helyi erőkkel, ez úton is terjeszteni kívánja a befolyását a térségben, illetve új piacokat szeretne megnyitni.

Persze ez nem megy simán, ha csak nem valami joint venture-ről van szó a balkáni kollégákkal. A szerb, albán és montenegrói maffiával nem ajánlatos ujjat húzni hazai terepen, de még Nyugat-Európában sem igazán.

Ezt támasztja alá az Europol múlt heti nagy akciója is, amelynek folyamán összehangolt razziákat hajtottak végre Szerbiában és Hollandiában, a rendőrök a (balkáni) kartell irányítási és elosztási infrastruktúrájára összpontosítottak.

Ugyanezen bűnszervezet hét másik tagját már letartóztatták Belgiumban 2021-ben. Korábban két ember került rendőrkézre más bűncselekmények miatt Szerbiában és Peruban. Egy másik gyanúsítottat 2023. május 8-án füleltek le Hollandiában.

Összesen 23 ember került rendőrkézre, köztük három maffiafőnök is, akiket az Europol „nagy értékű célpontoknak” tart.

A banda vezetőit 13 másik emberrel együtt Szerbiában tartóztatták le, ahol több tucat házkutatást tartottak, ezek során 15 luxusautót, ékszert és órát foglaltak le mintegy 2 millió euró értékben, és közel 3 millió euró értékű készpénz is előkerült.

Horvátország

Robotok, robotok, világít az orrotok (egy költő veszett el a tudósítóban)

Avatar photo

Közzététel:

a megjelenés dátuma

robot
A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a 4. Európai RoboCup Junior versenyt

BALK Magazin applikáció telepítése

play iconIde kattintva meghallgathatod a cikket (kettő az egyben)
Olvasási idő: 3 perc

A Horvát Robotikai Társaság szervezésében június 7-e és 10-e között a Varasd Arénában rendezik meg a negyedik európai RoboCup Junior versenyt. Tizennyolc országból (tizenöt európai ország, plusz Dél-Korea, Izrael és Egyiptom) 730 gyerek vesz részt Európa legnagyobb robotikai versenyén. A rangos eseményt, amely ezt az interdiszciplináris tudományterületet népszerűsíti, először rendezik meg Horvátországban.

RoboCup Junior

A Horvát Robotikai Társaság elnöke a Večernji list tudósítójának azt mondta, hogy pontosan 159 csapatot, azaz több mint 700 diákot és mentoraikat tudták elhozni, akik három kategóriában versenyeznek majd: On Stage, Rescue és Soccer.

– Ez három nagyon igényes kategória 15 alkategóriában, ahol 15 Európa-bajnokot kapunk

– tette hozzá Ivica Kolarić, aki egyben a Varasd megyei Robotikai Központ vezetője is.

A versenyzők változatos korcsoportokban lépnek fel, az óvodásoktól középiskolásokig, robotjaik a következő négy napban táncolni, focizni fognak, és áldozatokat mentenek veszélyes területekről, például földrengések romjai alól, stb.

A horvátországi iskolákban rendkívül népszerű a robotika, többek között a Horvát Robotikai Társaságnak köszönhetően.

A húsz évvel ezelőtt alapított lelkes egyesület tizenöt éve Ivica Kolarić professzor vezetésével folyamatosan dolgozik a fiatalok oktatásán, és kiváló eredményeket ér el az európai és világversenyeken.

Ezt a munkát és minden sikerüket az európai Robocup szervezet azzal díjazta, hogy idén Horvátországnak ítélte ennek a rangos versenynek a megszervezését.

A jéghegy csúcsa

Ez a fenti hírecske azonban csak a jéghegy csúcsa.

Kevesen tudják, hogy Horvátországban alapították a szintén „robotbarát” IRIM-et (Institute for Youth Development and Innovation), amely non-profit szervezetként Európa legnagyobb iskolán kívüli oktatási programját fejlesztette ki és hajtja végre – a CroatianMakers mozgalmon keresztül, amely csak Horvátországban több mint 300 000 gyereket ért el.

robot

KIS ÁLMOK: Február 7-e és 16-a között rendezték meg a Horvát Makers League harmadik fordulóját (Forrás: Croatian Makers)

Bár az IRIM Horvátországban indult, és elsősorban itt működik, tevékenységét kiterjesztette Szerbiára, Bosznia-Hercegovinára, Koszovóra, Montenegróra és Svájcra is, ahol a helyi partnerekkel együttműködve valósítja meg projektjeit, és további tízezer gyermeket von be a robotika világába.

Középpontjában a digitális és tudományos műveltség, valamint a technológiai és egyéb kompetenciák fejlesztése áll a STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics – Tudomány, Technológia, Mérnöki Tudományok és Matematika) területén annak érdekében, hogy a most cseperedő nemzedékek a 21. század egyenjogú polgáraivá váljanak a földgolyó más tájairól érkező társaikkal.

Az IRIM a STEM-mel kapcsolatos tevékenységet a fontos kompetenciák eléréséhez szükséges eszköznek tekinti olyan kulcskészségek elsajátítása során, mint a tanulási készségek, a problémamegoldás, az együttműködés, a kommunikáció, valamint az olyan személyiségjegyek, mint a kíváncsiság, a kezdeményezőkészség, a kitartás, az alkalmazkodóképesség, valamint a társadalmi és kulturális tudatosság.

Az IRIM nagy mennyiségű felszerelést adományoz elsősorban a tudás széles körű és mély terjesztésének eszközeként szervezett tevékenységek, oktatók képzése (csak Horvátországban több mint 4500 pedagógus részesül ebben), oktatási tartalmak fejlesztése, valamint oktatási weboldalak készítése, stb.

Az IRIM egyedülálló abban, hogy sikerül a „skálázhatóságot”, vagyis a mély tudás átadását nagy mennyiségben elérni.

Az IRIM kezdeti és állandó kulcsfontosságú finanszírozása Nenad és Rujana Bakić adományainak köszönhető, de ugyanakkor az egyesületet polgárok, vállalatok és más források adományaiból is finanszírozzák, de sikeresen pályáznak a nemzeti és európai fejlesztési alapoknál is.

Az IRIM már kifejlesztette az oktatók (nagykövetek) szilárd ökoszisztémáját, és kiépített egy gazdag oktatási platformot, amely lehetővé teszi a tevékenységek sikeres fejlesztését.

Mi ennek az értelme?

Horvátország és a szomszédos országok iskolarendszerei a reform különböző szakaszaiban vannak, de jelenleg még nem képesek minőségi tudást nyújtani a STEM területén, vagy olyan kulcskompetenciákat fejleszteni, mint például az együttműködés a csoportmunkában, kommunikáció, tanulási készségek, kreativitás, kíváncsiság, kitartás és vezetői készségek.

Az IRIM feladata nemcsak az hogy, természetes módon befolyásolja e kompetenciák fejlesztését, hanem tudatosan törekszik azok erősítésére is.

Az Eurostat vonatkozó felmérése szerint a horvát állampolgárok – az EU egészéhez viszonyítva – az oktatásnak és a kemény munkának tulajdonítják a legkisebb jelentőséget a siker elérése terén, szemben a politikai kapcsolatokkal és az egyéni boldogsággal.

Hasonló a helyzet más -balkáni országokban is, ahol ennek kiküszöbölését, vagyis az IRIM által szorgalmazott tevékenységeket helyi partnerek végzik.

Az IRIM fő társadalmi küldetése ugyanis a siker kultúrájának megteremtése azzal a céllal, hogy megerősítse a meritokráciát, mint a társadalom központi pillérét és fő mozgatórugóját.

Az olvasás folytatásaMeteorológia

KÖVETÉS

Napi hírlevél


A szerző cikkei

Líra-könyvek

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Utazás

Letöltések

Google-hirdetés

Tíz nap legjava