Connect with us

Horvátország

Horvátország úszik: a szokatlanul bőséges esőzés miatt a folyók kiléptek a medrükből

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

folyók, eső, esőzés
Megáradt az Una Hrvatska Kostajnicánál (Forrás: a város honlapja)
A cikk meghallgatása

A többnapos, szokatlanul bőséges esőzések miatt Horvátország-szerte megáradtak a folyók. A helyzet a Dalmát hátországban, azaz a Šibeniki-Knini megyében és Zára (Zadar) környékén kritikus, a Zrmanja folyó vízállása új rekordot állított be 302 centiméterrel (az eddigi legmagasabb bejegyzett vízállás 263 centiméter volt), és még mindig nem kezdett el apadni. Károlyvárosnál a Kupa fenyeget áradással, míg Sziszek-Monoszló megyében, Hrvatska Kostajnicánál az Una folyó vízállása emelkedik aggasztó mértékben. A Pozsega-Szlavóniai megyében kiöntött az Orljava, Eszék-Baranya megyében néhány helyen az öntözőcsatornák nem tudták elvezetni a vízfelesleget, így egyes települések részben víz alá kerültek. Az előrejelzések további esőzéseket helyeznek kilátásba, ami még inkább növeli az árvízveszélyt. Andrej Plenković miniszterelnök kapcsolatba lépett Verőce-Drávamente és Zára megye főispánjával, Igor Androvićtyal és Božidar Longinnal az árvizek következményeiről, a kormány pedig bejelentette, hogy segítséget nyújt a károk helyreállításához. A miniszterelnök hétfőn a Twitteren azt írta, hogy a belbiztonsági és polgári védelmi rendszer minden szükséges intézkedést megtesz a lakosság védelme érdekében.

Hírek a mikrokozmoszból

A hivatalos híreket megfejelem egy teljesen szubjektív hírcsokorral, időközben ugyanis megérkeztem otthonról haza. Székhelyemet áthelyeztem Zágrábból Szlavóniába, azaz Cérna kies falvába, ami egy szerfelett örvendetes fejlemény.

folyók, eső

Sziszek–Monoszló megyében mintegy 300 katona segít az árvízi védekezésben (Forrás: Twitter, AA)

Az eső itt is esik-kisebb nagyobb szünetekkel, már több mint egy hete, felhős, hűvös az idő. Olyannyira, hogy a lelkendező híradások szerint az egyik szomszédos faluban, Perkovceban (Prkovci) pénteken éjjel egy órakor hó is esett.

A házunk előtt folydogáló Bige vízállása nem ad okot semmilyen aggodalomra, viszont a napsütés hiánya mindenkit idegesít: hogy lesz itt paradicsom, paprika? A ház sürgő-forgó asszonya kiültette a muskátlit, törökszekfűt, a jázminbokor is tele van bimbóval, lesz mit nézegetni, ha egyszer már oda jutunk, hogy ki lehet ülni kávézni a teraszra.

Az újdonságok között érdemes megemlíteni, hogy valahol a környéken töpörtyűgyár épült, havi 25-30 tonna finomságot olvasztanak ki a Németországból érkező szalonnából – ha másért nem, már ennyiért is megérte a schengeni csatlakozás.

Végezetül még csak annyit jelentenék alázatosan, hogy a házőrző szerepében jelenleg egy szarka tetszeleg, peckesen vonul fel és alá az udvaron a fűben, mintha őrjáratot adna. Őrület.

Kicsi ez a világ

További olvasnivalóként egy furcsaságot kínálok a kedves olvasónak. A múlt héten a zágrábi rendőrök lefüleltek egy chilei állampolgárt, aki két kolumbiai hölgyet futtatott a horvát fővárosban.

A körülbelül két hétig tartó vállalkozás folyamán a trió több mint 18 ezer eurót keresett, de ez nyilván csak olyan ismerkedés lehetett a piaccal, mert a hölgyek vallomása szerint a nyarat az Adria partján számították tölteni.

A horvát kollégák szerint elképzelhető, hogy ez csupán egy nagyobb művelet nyitánya volt. A szóban forgó, 40-es éveiben járó chilei úr tartózkodási helye ugyanis Brazíliában van, a kolumbiai művésznők pedig már egy ideje űzik a legősibb ipart, ezáltal benne vannak a hatósági nyilvántartásban.

Nem elképzelhetetlen, hogy a dél-amerikai szervezett bűnözés, amely a kokaincsempészés folyamán került kapcsolatba a helyi erőkkel, ez úton is terjeszteni kívánja a befolyását a térségben, illetve új piacokat szeretne megnyitni.

Persze ez nem megy simán, ha csak nem valami joint venture-ről van szó a balkáni kollégákkal. A szerb, albán és montenegrói maffiával nem ajánlatos ujjat húzni hazai terepen, de még Nyugat-Európában sem igazán.

Ezt támasztja alá az Europol múlt heti nagy akciója is, amelynek folyamán összehangolt razziákat hajtottak végre Szerbiában és Hollandiában, a rendőrök a (balkáni) kartell irányítási és elosztási infrastruktúrájára összpontosítottak.

Ugyanezen bűnszervezet hét másik tagját már letartóztatták Belgiumban 2021-ben. Korábban két ember került rendőrkézre más bűncselekmények miatt Szerbiában és Peruban. Egy másik gyanúsítottat 2023. május 8-án füleltek le Hollandiában.

Összesen 23 ember került rendőrkézre, köztük három maffiafőnök is, akiket az Europol “nagy értékű célpontoknak” tart.

A banda vezetőit 13 másik emberrel együtt Szerbiában tartóztatták le, ahol több tucat házkutatást tartottak, ezek során 15 luxusautót, ékszert és órát foglaltak le mintegy 2 millió euró értékben, és közel 3 millió euró értékű készpénz is előkerült.

A BALK Hírlevele


Meteorológia



B.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Szlovákia

Oroszország

Kína

Európai Unió

IN ENGLISH

Öt nap legjava