Connect with us

Szerbia

BALKÁNI KARTELL: Szerbiában 13 személyt tartóztattak le, Európában terítették a kokaint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kokain
A cikkben szereplő három műanyag csuporból előkerült pénz (Forrás: Blic)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 2 perc

A szerb rendőrség eddigi legnagyobb akciójában letartóztatták a Balkáni Kartellnek nevezett drogbanda vezetőit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tonnaszám szállították a kokaint Európába, amiből Szerbiába is jutott. A Blic belgrádi hírportál birtokába került fotók azt bizonyítják, hogy a drága tárgyak mellett rengeteg pénz volt mindenfelé, például három káposztás csuporban is.

Szabadkán is akcióztak

Ninoslav Cmolić, a szerbiai bűnügyi rendőrség igazgatója sajtótájékoztatón közölte, hogy a szerbiai rendőrség a szervezett bűnözés elleni ügyészséggel és az Europollal együttműködve egy nemzetközi akció keretében őrizetbe vette a Balkáni Kartell 13 tagját, akik az utóbbi években több, mint hét tonna kokaint juttattak el Latin-Amerikából Európába.

Az akciót a legnagyobb titoktartás mellett, a holland és a belga rendőrséggel együttműködve, az Europol koordinálásával hajtották végre, a letartóztatott személyek Európa legnagyobb drogkartelljének a vezetői.

A banda, vagyis az úgynevezett Balkáni Kartell az egymással folyamatosan rivalizáló kavači és škaljari klán felett állt.

A belgrádi Blic hírportál informátora szerint a Balkáni Kartell létrejöttét éppen az tette szükségessé, hogy a két montenegrói klán tagjai egymást gyilkolták, ezért szükség volt egy új és erősebb bűnözői csoportra a kokain Európába történő csempészésére és terítésére.

A tizenhárom bűnözőt öt szerbiai városban kapták el, Belgrádban, Nišben, Lazarevacban, valamint Szabadkán és Nagybecskereken (Zrenjanin).

A feltételezések szerint a csoportnak 20 tagja volt.

A hét ember közül, akiket nem tartóztattak le, hárman már eleve ülnek Hollandiában, Peruban és Szerbiában, négyen pedig szökésben vannak.

cmolic

Ninoslav Cmolić, a szerbiai bűnügyi rendőrség igazgatója jelentette le a 13 bűnöző letartóztatását (Forrás: Screenshot)

Szervezési tekintetben a csoportnak két vezetője volt, akik az egységes kartell egymástól független sejtjeit irányították.

A letartóztatásokra a nemzetközi jogsegélynyújtás által került sor azt követően, hogy az előzetes vizsgálati eljárás során a Sky titkosított telefonos alkalmazás feltörésének köszönhetően bizonyítékok kerültek elő a banda működésével kapcsolatban.

A szervezett bűnözői csoport, amely a karibi térségben, Arubában is tevékenykedett, 2022-ben 4,5 millió eurós üzletet kötött egyetlen kábítószerszállítmányra.

A feltételezések szerint a többtonnás kokainszállítmányokból jutott egy csipetnyi Szerbiába is, de a kábítószer nagy részét nem ott hozták forgalomba.

A szerbiai bűnügyi rendőrség igazgatója a rendkívüli sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy Szerbia az újabb sikeres akcióval “megmutatta és bebizonyította”, hogy jó partnere az Europolnak, és képes megküzdeni a bűnözéssel.

kokain

Rengeteg pénz mindenfelé, például három káposztás csuporban is (Forrás: Blic)

Elképesztő gazdagság

A Blic hírportál birtokába került fotókból kiderül, hogy a csoport tagjai hihetetlen luxusban éltek, a kartelltagok fényűző lakásokban és házakban laktak, drága órákat viseltek, és nagy értékű autókkal jártak.

kokain

Egyik-másik házhoz jól felszerelt privát edzőterem és kosárlabda pálya is tartozott.

Az elkobzott tárgyak között több nagy értékű autó van: Audi, Mercedes, BMW, de drága karórák is előkerültek, például Rolexek és Breitlingek.

És rengeteg pénz volt mindenfelé. Az egyik helyen három műanyag csupor került elő, amely tele volt bankjegyekkel, de ehhez a jelek szerint ásni kellett egy kicsit, amire a képen látható földkupac lehet a bizonyíték.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava