Connect with us

Szerbia

BALKÁNI KARTELL: Szerbiában 13 személyt tartóztattak le, Európában terítették a kokaint

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

kokain
A cikkben szereplő három műanyag csuporból előkerült pénz (Forrás: Blic)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

A szerb rendőrség eddigi legnagyobb akciójában letartóztatták a Balkáni Kartellnek nevezett drogbanda vezetőit, akiket azzal gyanúsítanak, hogy tonnaszám szállították a kokaint Európába, amiből Szerbiába is jutott. A Blic belgrádi hírportál birtokába került fotók azt bizonyítják, hogy a drága tárgyak mellett rengeteg pénz volt mindenfelé, például három káposztás csuporban is.

Szabadkán is akcióztak

Ninoslav Cmolić, a szerbiai bűnügyi rendőrség igazgatója sajtótájékoztatón közölte, hogy a szerbiai rendőrség a szervezett bűnözés elleni ügyészséggel és az Europollal együttműködve egy nemzetközi akció keretében őrizetbe vette a Balkáni Kartell 13 tagját, akik az utóbbi években több, mint hét tonna kokaint juttattak el Latin-Amerikából Európába.

Az akciót a legnagyobb titoktartás mellett, a holland és a belga rendőrséggel együttműködve, az Europol koordinálásával hajtották végre, a letartóztatott személyek Európa legnagyobb drogkartelljének a vezetői.

A banda, vagyis az úgynevezett Balkáni Kartell az egymással folyamatosan rivalizáló kavači és škaljari klán felett állt.

A belgrádi Blic hírportál informátora szerint a Balkáni Kartell létrejöttét éppen az tette szükségessé, hogy a két montenegrói klán tagjai egymást gyilkolták, ezért szükség volt egy új és erősebb bűnözői csoportra a kokain Európába történő csempészésére és terítésére.

A tizenhárom bűnözőt öt szerbiai városban kapták el, Belgrádban, Nišben, Lazarevacban, valamint Szabadkán és Nagybecskereken (Zrenjanin).

A feltételezések szerint a csoportnak 20 tagja volt.

A hét ember közül, akiket nem tartóztattak le, hárman már eleve ülnek Hollandiában, Peruban és Szerbiában, négyen pedig szökésben vannak.

Ninoslav Cmolić, a szerbiai bűnügyi rendőrség igazgatója jelentette le a 13 bűnöző letartóztatását (Forrás: Screenshot)

Szervezési tekintetben a csoportnak két vezetője volt, akik az egységes kartell egymástól független sejtjeit irányították.

A letartóztatásokra a nemzetközi jogsegélynyújtás által került sor azt követően, hogy az előzetes vizsgálati eljárás során a Sky titkosított telefonos alkalmazás feltörésének köszönhetően bizonyítékok kerültek elő a banda működésével kapcsolatban.

A szervezett bűnözői csoport, amely a karibi térségben, Arubában is tevékenykedett, 2022-ben 4,5 millió eurós üzletet kötött egyetlen kábítószerszállítmányra.

A feltételezések szerint a többtonnás kokainszállítmányokból jutott egy csipetnyi Szerbiába is, de a kábítószer nagy részét nem ott hozták forgalomba.

A szerbiai bűnügyi rendőrség igazgatója a rendkívüli sajtótájékoztatón megjegyezte, hogy Szerbia az újabb sikeres akcióval “megmutatta és bebizonyította”, hogy jó partnere az Europolnak, és képes megküzdeni a bűnözéssel.

kokain

Rengeteg pénz mindenfelé, például három káposztás csuporban is (Forrás: Blic)

Elképesztő gazdagság

A Blic hírportál birtokába került fotókból kiderül, hogy a csoport tagjai hihetetlen luxusban éltek, a kartelltagok fényűző lakásokban és házakban laktak, drága órákat viseltek, és nagy értékű autókkal jártak.

kokain

Egyik-másik házhoz jól felszerelt privát edzőterem és kosárlabda pálya is tartozott.

Az elkobzott tárgyak között több nagy értékű autó van: Audi, Mercedes, BMW, de drága karórák is előkerültek, például Rolexek és Breitlingek.

És rengeteg pénz volt mindenfelé. Az egyik helyen három műanyag csupor került elő, amely tele volt bankjegyekkel, de ehhez a jelek szerint ásni kellett egy kicsit, amire a képen látható földkupac lehet a bizonyíték.

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava