Connect with us

Szerbia

Eddig 6 ezer fegyvert adtak le Szerbiában a nagy begyűjtési akció során

Avatar photo

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

begyűjtés, fegyverbegyűjtés, Szerbia
A begyűjtött fegyverek egy része, 870 ezer és a 6 ezer között elég nagy a különbség (Forrás: szerbiai belügyminisztérium)

Kattints ide a cikk meghallgatásához

Jól halad a fegyverbegyűjtés Szerbáiban, legalábbis az ottani baráti sajtó szerint. A belügyminisztérium közölte, hogy eddig közel hatezer fegyvert szolgáltatták be az emberek. Reálisan vizsgálva a helyzetet, ha a feltételezett 870 ezer magánkézben lévő fegyvert a hatezerhez hasonlítjuk, akkor valószínűleg korai az öröm. A szerb belügyi tárca a két tömeggyilkosságot követően vasárnap, május 8-án hirdette meg az egy hónapos akciót, amely alatt bárki leadhatja az illegálisan tartott fegyvereket, lőszereket és robbanószerkezeteket anélkül, hogy következményektől kellene tartania.

A rendőrök házhoz mennek

A szerbiai belügyminisztérium egy hónapot biztosított arra, hogy a lakosság leadja azokat a fegyvereket, amelyeknek a birtoklásához nem rendelkezik megfelelő engedéllyel, ez a kapu június 8-ig áll nyitva, vagyis addig lehet “büntetlenül” átadni ezeket a gyilkos eszközöket a rendőrségnek.

Az “önkéntes beszolgáltatás” a legközelebbi rendőrkapitányságon történhet, de hívás esetén a rendőrök kimennek a megadott címre, vagyis házhoz mennek, hogy átvegyék az illegálisan tartott fegyvereket az “eddigi tulajdonosoktól”.

A tárca közlése szerint az akció első három napjában a lakosság 5937 darab fegyvert, 290 ezer darab lőszert és 468 darab aknát és robbanószerkezetet szolgáltatott be.

A szerb belügyminisztérium ellenőrzi a lőtereket is, amelyek tartanak regisztrált fegyvereket, ezzel kapcsolatban a rendőrök egyebek között arra is kíváncsiak, hogy az alkalmazottak rendelkeznek-e megfelelő engedéllyel, de azt is megnézik, hogy a fegyvereket a törvényi előírásoknak megfelelően tárolják-e.

A hatóságok a helyszínen látott valós helyzetet összevetik a minisztérium nyilvántartásában szereplő adatokkal, hogy valóban csak azok az “eszközök” vannak-e a lőtéren, amelyekre megvannak az engedélyek, vagyis hogy a könyvek és a valóság között vannak-e eltérések.

A vadászoknak nem nagyon tetszik

Bratislav Ćirković, a Szerbiai Vadászszövetség elnöke szerint leginkább a vadászok szenvedik meg a fegyvertartási és -viselési feltételek megszigorítását.

Ćirković ugyan megérti, hogy a példátlan szerbiai vérontást követően az állam arra kényszerült, hogy lépéseket tegyen, szerinte azonban a döntések hatással lesznek a “különböző tevékenységek fejlődésére”, különösen a vadászfegyvereket illetően. A “különböző tevékenységet” ugyan nem fejtette ki, de itt lehet például a vadgazdálkodásra gondolni.

A “vadászelnök” szerint a vadásztársadalom és a fegyvertulajdonosok nagyon aggódnak, és joggal teszik ezt, ezért a szövetség a maga részéről igyekszik befolyásolni a döntéshozói szándékot olyan lépésekkel, amelyek nem veszélyeztetik a fegyverbeszolgáltatási akciót, de védik a tagság érdekeit, és miután jó kapcsolatokat tartanak fenn a belügyminisztériummal, ígéreteket kaptak arra, hogy a vadászok nem kerülnek hátrányos helyzetbe a meghozott intézkedések miatt.

Megjegyzendő, hogy a szerb elnök maga is megemlítette számos megnyilvánulása során, hogy a vadászok más elbírálásban részesülnek, mint az átlagpolgár.

A Szerbiai Vadászszövetség elnöke szerint a vadászok a leglelkiismeretesebb fegyvertulajdonosok Szerbiában, a vadászfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma mindössze 0,2 százalék, de ezek is mind vadászbalesetek.

Magánhadsereg és egyéb problémák

A szerbiai szélsőjobb amiatt háborog, hogy a szerb elnök a fegyverek bevonásával “magánhadsereg” létrehozására törekszik, a jelenleg magánkézben lévő 870 ezer fegyver számának ötven- vagy éppen harmincezerre történő csökkentése azt eredményezheti, hogy csak a szerb elnök hívei lesznek felfegyverezve.

A nagyon jobboldali sajtó szerint a fegyverek beszolgáltatása mindenképpen elhamarkodott lépés, tekintettel arra, hogy a tapasztalatok szerint a világ más tájain és Szerbiában is bűncselekmények 97 százalékát illegálisan birtokolt fegyverekkel követtik el.

fegyver, begyűjtés

A “romantikus” hozzáállás szerint régen a puska ott lógott a falon (Forrás: szerbiai belügyminisztérium)

A Srbin.info egyik cikkében például megemlíti, hogy az iskolai lövöldözést ugyan legálisan tartott és tárolt fegyverrel hajtották végre (a támadó a nála lévő két pisztoly közül csak az egyiket használta), de a gyilkos hozzájutott a kódhoz, és megszerezte a széfben lévő két pisztolyt.

A cikkíró megjegyzi, hogy manapság a kiskorú hackerek feltörik az amerikai védelmi minisztérium védelmi rendszerét, vajon miért jelenthet számukra nehézséget egy széf kinyitása, vagyis a fegyverek tárolásával kapcsolatos intézkedéseknek nincs túl sok értelmük.

A szerző emlékeztet arra is, hogy a szerbiai királyok alatt, de a titói időkben is a “felfegyverzett” nép teóriája volt az uralkodó, tehát a fegyverbirtoklás a tradíció részét képezi, és a fegyverek iránti szeretetet éppen az állam ültette el az emberekben.

Hova vezetnek az intézkedések?

A lap amiatt is aggódik, hogy ha a lakosság lefegyverzésével kapcsolatos intézkedések megvalósulnak, akkor felmerül a kérdés, hogy ki védi meg az országot háború esetén, az a harmincezer ember fog küzdeni a hazáért a hadsereggel és a rendőrséggel vállvetve, akinek van fegyvertartási engedélye?

A Srbin.info azzal is riogat, hogy az emberek lefegyverzése a bűnözés növekedéséhez vezet, a betörők ugyanis nem ütköznek akadályba, mert az embereknek nem lesz fegyverük ahhoz, hogy szembe szálljanak a betörőkkel, és más bűncselekmények esetében az egyéb bűnözőkkel.

A cikk szerzője szerint az sem okos dolog, hogy a jelenlegi háborús helyzetben fegyverzik le a népet, de az is felmerült, hogy az emberek azért nem jelentik be az illegálisan tartott fegyvereiket, mert nem tudják megfizetni a fegyvertartókra kivetett magas adókat és járulékokat.

A szerző szerint a fegyvertartási engedélyek kiadására vonatkozó moratórium sem éri el a célját, mert növeli a feketepiac jelentőségét, hiszen két évig fegyverhez csak ott lehet majd hozzájutni, vagyis a következő két évben azok is ott szerzik be a fegyvereket, akik különben a legális csatornákat választották volna.

A szerb interneten olyan pikírt megjegyzések is megjelentek a fegyverek begyűjtésével kapcsoltban, hogy vajon mi történik akkor, ha egy futóbolond az autójával a tömegbe hajt, vajon akkor mindenkitől elveszik az autót?

QR Code

Küld el ezt a cikket e-mailben

Ehhez kattints ide

MeteorológiaB.A. Balkanac

Balkanac

Magyarország

Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát Az ENSZ Közgyűlése határozatot fogadott el, amely július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtásról való elmélkedés és megemlékezés nemzetközi napjává nyilvánította, Potocariban már ácsolják a szégyenfát
Bosznia2 nap telt el azóta

Potočariban ácsolják a szégyenfát, Magyarország neve is felkerül rá, tiltakozó jegyzék is érkezhet

A balkáni népek és a magyarok között sok közös vonás van. Ezek egyike, hogy nehezen felejtenek. Annak bebiztosítása érdekében, hogy...

Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében. Elmedin Konaković és Várhelyi Olivér közös nyilatkozatot tett miszerint Magyarország nem támogatja a srebrenicai határozatot az ENSZ Közgyűlésében.
Bosznia1 hét telt el azóta

Várhelyi Olivér és Elmedin Konaković visszavonulót fújt, közös nyilatkozatot tettek közre Srebrenicáról

Közösen megállapították, hogy Várhelyi Olivér korábbi nyilatkozatai teljes tisztelettel adóznak az áldozatok iránt, és semmiképpen sem kérdőjelezték meg az 1995-ös...

Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér Tíz perc múlva tizenegy: Barátok már nem lesznek, Elmedin Dino Konakovic és a Magyarországot képvislő Várhelyi Olivér
Bosznia1 hét telt el azóta

A boszniai külügyminiszter nekiment Várhelyinek, és felmondott egy Magyarországgal kötött szerződést

A boszniai külügyminiszter felmondta a március 6-i Szijjártó-látogatás során bejelentett EU-integráció támogatását célzó bilaterális megállapodást. Az egyezmény lényegében 50 boszniai...

A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják A szerb elnök a kevés Fico a kevés szabad és szabadságszerető európai vezető közé tartozik, ezért Orbánnal együtt napokon belül meglátogatják
Magyarország2 hét telt el azóta

Vučić és Orbán a következő napokban meglátogatja a megsebesült szlovák miniszterelnököt

Az eléggé pongyolán fogalmazó belgrádi kormánypárti lap azt nem tisztázta, hogy Vučić és Orbán közösen keresi-e fel Robert Ficót, de...

Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat Szijjártó szerint Magyarország mindent meg kíván tenni azért, hogy hozzájáruljon a nyugat-balkáni és európai stabilitáshoz és békéhez, Dodik szerint Magyarország annyira pártatlan, hogy akár irányíthatná is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat
Magyarország2 hét telt el azóta

Dodik szerint Magyarország akár vezethetné is a Balkánnal kapcsolatos uniós folyamatokat

Szijjártó szerint a nemzetközi politikai szereplőknek be kellene fejezniük a feszültségkeltést Bosznia-Hercegovinában, valamint a szankciókkal való fenyegetődzést, akárcsak az erőszakos...

Szlovákia

Európai Unió

Oroszország

Kína

Öt nap legjava