Connect with us

Szerbia

Eddig 6 ezer fegyvert adtak le Szerbiában a nagy begyűjtési akció során

Közzétéve:

A megjelenés dátuma

begyűjtés, fegyverbegyűjtés, Szerbia
A begyűjtött fegyverek egy része, 870 ezer és a 6 ezer között elég nagy a különbség (Forrás: szerbiai belügyminisztérium)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 4 perc

Jól halad a fegyverbegyűjtés Szerbáiban, legalábbis az ottani baráti sajtó szerint. A belügyminisztérium közölte, hogy eddig közel hatezer fegyvert szolgáltatták be az emberek. Reálisan vizsgálva a helyzetet, ha a feltételezett 870 ezer magánkézben lévő fegyvert a hatezerhez hasonlítjuk, akkor valószínűleg korai az öröm. A szerb belügyi tárca a két tömeggyilkosságot követően vasárnap, május 8-án hirdette meg az egy hónapos akciót, amely alatt bárki leadhatja az illegálisan tartott fegyvereket, lőszereket és robbanószerkezeteket anélkül, hogy következményektől kellene tartania.

A rendőrök házhoz mennek

A szerbiai belügyminisztérium egy hónapot biztosított arra, hogy a lakosság leadja azokat a fegyvereket, amelyeknek a birtoklásához nem rendelkezik megfelelő engedéllyel, ez a kapu június 8-ig áll nyitva, vagyis addig lehet “büntetlenül” átadni ezeket a gyilkos eszközöket a rendőrségnek.

Az “önkéntes beszolgáltatás” a legközelebbi rendőrkapitányságon történhet, de hívás esetén a rendőrök kimennek a megadott címre, vagyis házhoz mennek, hogy átvegyék az illegálisan tartott fegyvereket az “eddigi tulajdonosoktól”.

A tárca közlése szerint az akció első három napjában a lakosság 5937 darab fegyvert, 290 ezer darab lőszert és 468 darab aknát és robbanószerkezetet szolgáltatott be.

A szerb belügyminisztérium ellenőrzi a lőtereket is, amelyek tartanak regisztrált fegyvereket, ezzel kapcsolatban a rendőrök egyebek között arra is kíváncsiak, hogy az alkalmazottak rendelkeznek-e megfelelő engedéllyel, de azt is megnézik, hogy a fegyvereket a törvényi előírásoknak megfelelően tárolják-e.

A hatóságok a helyszínen látott valós helyzetet összevetik a minisztérium nyilvántartásában szereplő adatokkal, hogy valóban csak azok az “eszközök” vannak-e a lőtéren, amelyekre megvannak az engedélyek, vagyis hogy a könyvek és a valóság között vannak-e eltérések.

A vadászoknak nem nagyon tetszik

Bratislav Ćirković, a Szerbiai Vadászszövetség elnöke szerint leginkább a vadászok szenvedik meg a fegyvertartási és -viselési feltételek megszigorítását.

Ćirković ugyan megérti, hogy a példátlan szerbiai vérontást követően az állam arra kényszerült, hogy lépéseket tegyen, szerinte azonban a döntések hatással lesznek a “különböző tevékenységek fejlődésére”, különösen a vadászfegyvereket illetően. A “különböző tevékenységet” ugyan nem fejtette ki, de itt lehet például a vadgazdálkodásra gondolni.

A “vadászelnök” szerint a vadásztársadalom és a fegyvertulajdonosok nagyon aggódnak, és joggal teszik ezt, ezért a szövetség a maga részéről igyekszik befolyásolni a döntéshozói szándékot olyan lépésekkel, amelyek nem veszélyeztetik a fegyverbeszolgáltatási akciót, de védik a tagság érdekeit, és miután jó kapcsolatokat tartanak fenn a belügyminisztériummal, ígéreteket kaptak arra, hogy a vadászok nem kerülnek hátrányos helyzetbe a meghozott intézkedések miatt.

Megjegyzendő, hogy a szerb elnök maga is megemlítette számos megnyilvánulása során, hogy a vadászok más elbírálásban részesülnek, mint az átlagpolgár.

A Szerbiai Vadászszövetség elnöke szerint a vadászok a leglelkiismeretesebb fegyvertulajdonosok Szerbiában, a vadászfegyverrel elkövetett bűncselekmények száma mindössze 0,2 százalék, de ezek is mind vadászbalesetek.

Magánhadsereg és egyéb problémák

A szerbiai szélsőjobb amiatt háborog, hogy a szerb elnök a fegyverek bevonásával “magánhadsereg” létrehozására törekszik, a jelenleg magánkézben lévő 870 ezer fegyver számának ötven- vagy éppen harmincezerre történő csökkentése azt eredményezheti, hogy csak a szerb elnök hívei lesznek felfegyverezve.

A nagyon jobboldali sajtó szerint a fegyverek beszolgáltatása mindenképpen elhamarkodott lépés, tekintettel arra, hogy a tapasztalatok szerint a világ más tájain és Szerbiában is bűncselekmények 97 százalékát illegálisan birtokolt fegyverekkel követtik el.

fegyver, begyűjtés

A “romantikus” hozzáállás szerint régen a puska ott lógott a falon (Forrás: szerbiai belügyminisztérium)

A Srbin.info egyik cikkében például megemlíti, hogy az iskolai lövöldözést ugyan legálisan tartott és tárolt fegyverrel hajtották végre (a támadó a nála lévő két pisztoly közül csak az egyiket használta), de a gyilkos hozzájutott a kódhoz, és megszerezte a széfben lévő két pisztolyt.

A cikkíró megjegyzi, hogy manapság a kiskorú hackerek feltörik az amerikai védelmi minisztérium védelmi rendszerét, vajon miért jelenthet számukra nehézséget egy széf kinyitása, vagyis a fegyverek tárolásával kapcsolatos intézkedéseknek nincs túl sok értelmük.

A szerző emlékeztet arra is, hogy a szerbiai királyok alatt, de a titói időkben is a “felfegyverzett” nép teóriája volt az uralkodó, tehát a fegyverbirtoklás a tradíció részét képezi, és a fegyverek iránti szeretetet éppen az állam ültette el az emberekben.

Hova vezetnek az intézkedések?

A lap amiatt is aggódik, hogy ha a lakosság lefegyverzésével kapcsolatos intézkedések megvalósulnak, akkor felmerül a kérdés, hogy ki védi meg az országot háború esetén, az a harmincezer ember fog küzdeni a hazáért a hadsereggel és a rendőrséggel vállvetve, akinek van fegyvertartási engedélye?

A Srbin.info azzal is riogat, hogy az emberek lefegyverzése a bűnözés növekedéséhez vezet, a betörők ugyanis nem ütköznek akadályba, mert az embereknek nem lesz fegyverük ahhoz, hogy szembe szálljanak a betörőkkel, és más bűncselekmények esetében az egyéb bűnözőkkel.

A cikk szerzője szerint az sem okos dolog, hogy a jelenlegi háborús helyzetben fegyverzik le a népet, de az is felmerült, hogy az emberek azért nem jelentik be az illegálisan tartott fegyvereiket, mert nem tudják megfizetni a fegyvertartókra kivetett magas adókat és járulékokat.

A szerző szerint a fegyvertartási engedélyek kiadására vonatkozó moratórium sem éri el a célját, mert növeli a feketepiac jelentőségét, hiszen két évig fegyverhez csak ott lehet majd hozzájutni, vagyis a következő két évben azok is ott szerzik be a fegyvereket, akik különben a legális csatornákat választották volna.

A szerb interneten olyan pikírt megjegyzések is megjelentek a fegyverek begyűjtésével kapcsoltban, hogy vajon mi történik akkor, ha egy futóbolond az autójával a tömegbe hajt, vajon akkor mindenkitől elveszik az autót?

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása
BALK könyvek Balkán

Szerbia

A szerb külügyminiszter is azt akarja, hogy KFOR-erők menjenek Koszovó északi részébe

Közzététel:

a megjelenés dátuma

KFOR
A szerb külügyminiszter azt kérdezte a szerb állami televízió egyik műsorában, hogy a koszovói rendőrség melyik nemzetközi megállapodás alapján tartózkodik az északi szerb területeken, merthogy ezt sem az ENSZ BT 1244-es határozata, sem a brüsszeli megállapodások nem teszik lehetővé (Forrás: Screenshot)
play icon A cikk meghallgatása
()
Olvasási idő: 5 perc

Ivica Dačić szerb külügyminiszter azt mondta, nem tudja, hogy a koszovói rendőrminiszter által közzétett alábbi videón a Szerb Lista alelnöke, Milan Radoičić látható-e, azt viszont “nyilvánvalónak tartja”, hogy a videó nem az észak-koszovói támadás napján készült. Közben Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter újabb bejelentést tett, amely szerint a Banjskában elesett “lázadók” között volt Aleksandar Vulin egykori testőre is. Vulin korábban szociális-, védelmi-, majd pedig belügyminiszter volt, jelenleg a szerbiai Biztonsági Tájékoztatási Ügynökség (BIA) igazgatója, mindezt megelőzően pedig a szerb kormány Koszovóval foglalkozó irodáját vezette.

A külügyminiszter szerint kész átverés

A szerb külügyminiszter úgy nyilatkozott a szerbiai állami televízió egyik műsorában, hogy nem rendelkezik információkkal azzal kapcsolatban hogy valóban Radoičić szerepel-e a koszovói belügyminiszter által közzétett inkriminált videón, vagy sem, azt viszont kijelentette, hogy a videó nyilvánvalóan nem a támadás napján készült, és hogy “átverésről” van szó.

Dačić állítása szerint a rendőrségi drón által készített felvételeken hó is látható, így semmiképpen sem készülhettek a kritikus napon, vagyis szeptember 24-én.

Való igaz, hogy az utolsó kockákon mintha látszana hó, de az nem világos, hogy azok a képkockák a “bizonyító erejű” videóhoz tartoznak-e, vagy egy elözőhöz, amelynek ez a darabja a felülírás során nem semmisült meg, ezt nyilván drónos szakértők tudnák hitelt érdemlően megállapítani.

A koszovói belügyminiszter kedden tette közzé a szóban forgó videót azt állítván, hogy azon a Szerb Lista alelnöke tűnik fel a banjskai kolostor szomszédságában lévő egyik épület udvarán pihenő fegyveresek között.

– Folyton azt mondják, hogy ezek bűnözői csoportok, az UÇK (Koszovói Felszabadítási Szervezet) tagjai pedig szabadságharcosok. Ha ez így van, akkor ezek is szabadságharcosok

– tromfolt Dačić, aki szerint Koszovó azt próbálja meg bebizonyítani és megmutatni, hogy Milan Radoičić vagy Zvonko Veselinović hajtotta végre a vasárnapi akciókat.

A szerb külügyminiszter itt megismételte azt a szerb kormányzat tagjai által folyamatosan szajkózott, és általánosan elfogadott álláspontot, hogy a történtekért egyedül Albin Kurti koszovói miniszterelnök felelős, mindehhez pedig még hozzátette, hogy Belgrád nem támogat semmiféle erőszakos cselekményt.

KFOR

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter is nyilatkozott, csak ő az albán Euronewsnak (Screenshot)

Dačić egyúttal sajnálkozását fejezte ki a szeptember 24-én lelőtt rendőr meggyilkolása miatt, akárcsak a szerb életek elvesztéséért, amihez még hozzátette, hogy olyan incidens történt, ami nem szolgálja Szerbia érdekét.

A szerb külügyminiszter feltette a kérdést, hogy mit keresnek koszovói albán rendőrök a szerb területeken, amikor ezt az ENSZ BT 1244-es határozata is tiltja, és bekapcsolódott a belgrádi politikai elit frontális akciójába, amely során mindannyian a KFOR kivezénylését követelik a koszovói szerb területekre, mert úgy látják, hogy ezáltal elkerülhetővé válhatnak a konfliktusok.

Milan Radoičić és a magas körök

Milan Radoičić a koszovói szerbek legnagyobb pártjának, a Szerb Listának az alelnöke, és egy olyan üzletember, akit a pristinai és a belgrádi hatóságok más-más kontextusban emlegetnek.

Koszovó szerint egy “szökevényről” van szó, aki “a szerb bűnözői csoportokat irányítja északon”, és minden “nyugtalanság és válság” kiváltója Koszovó térségében.

Aleksandar Vučić szerb elnök ugyanakkor úgy jellemezte őt, mint aki “Szerbia védelmezője Koszovóban”, és elsőként áll ki a szerbség érdekében Koszovó északi részén.

Az amerikai pénzügyminisztérium szerint viszont egy olyan személyről van szó, aki részt vesz a nemzetközi bűnözésben és korrupciós tevékenységben, ezért 2021 decemberében az Egyesült Államok szankciók alá helyezte.

Radoičić nem ismeretlen a szerbiai igazságügyi hatóságok előtt sem, miután Zvonko Veselinovićtyal, és egy harmadik észak-koszovói üzletemberrel együtt vád alá helyezték a Hipo Alpe Adria Lizing 32 teherautójának eltulajdonítása miatt.

A vádemelés még az átkosban, vagyis 2011-ben történt, amikor még nem a jelenlegi erők irányították az országot, az ő regnálásuk idején, vagyis 2016-ban Radoičić és Veselinović mentesült a vádak alól, és így kezdhették meg mindketten “áldásos” szerbiai tevékenységüket.

miniszter

Balról Milan Radoičić, jobbról Ramush Haradinaj (Forrás: koszovói miniszterelnöki hivatal)

Radoičić ugyanakkor több korábbi koszovói albán politikussal is kapcsolatot tartott fenn, ezek közé tartozott Ramush Haradinaj volt miniszterelnök, valamint a Kígyó, vagyis Hashim Thaçi volt miniszterelnök és államfő, aki ellen Hágában folyik eljárás.

Időközben Koszovóban kétszer is kísérletet tettek a letartóztatására, 2018-ban és 2019-ben elfogatóparancsot adtak ki ellene, az utóbbi alapján személye összefüggésbe hozható Oliver Ivanović koszovói szerb politikus meggyilkolásával, de az erre vonatkozó elfogatóparancsot 2021-ben minden magyarázat nélkül visszavonták. 2022-ben egy ma is érvényben lévő elfogató parancsot adtak ki ellene, mert egy határrendészeti intézkedés elől Szerbiába menekült.

Vulin testőre az áldozatok között

Xhelal Sveçla koszovói belügyminiszter bejelentette, hogy megerősítést nyert az is, hogy a vasárnapi összecsapásban életét vesztette Bojan Mijailović, aki Aleksandar Vulin testőre volt 2013-ban, amikor a BIA igazgatója még koszovói irodavezetőként kereste fel az ottani szerbeket.

A koszovói belügyminiszter ezzel is bizonyítottnak látja, hogy Szerbia van a vasárnapi terrortámadás hátterében, a cél pedig Koszovó destabilizálása.

miniszter

A testőr, aki állítólag szintén meghalt (Forrás: Facebook)

Sveçla úgy véli, hogy a fent említett Radoičić és Vulin által “formális és strukturális” kapcsolat van Aleksandar Vučić személye és a szeptember 24-i banjskai események között, miután mindkét említett személy a szerb elnök legközelebbi köréhez tartozik.

– Ezek újabb bizonyítékok arra, hogy Szerbia céljai a Koszovói Köztársasággal kapcsolatban mit sem változtak Slobodan Milošević rezsimje óta, a milošević-rendszer egykori propagandaminisztere (Aleksandar Vučić) ugyanis ma a jelenlegi szerbiai rezsim elnöke

– írta Sveçla a Facebookon, aki szerint még a legnagyobb optimisták is, akik azzal áltatták magukat, hogy Szerbiában változások történtek, meg vannak győződve ennek ellenkezőjéről.

Álláspontunk szerint egyelőre sok a kérdés, és kevés a (helyes) válasz az újabb koszovói erőszakos cselekményekkel kapcsolatban, amelyek ismét felébresztették a félelmet, hogy az ukrajnai háború miatt ne egyszeresen, hanem egy esetleges koszovói konfliktus kitörése által kétszeresen legyünk mindannyian vesztesek.

Tetszett a cikk?

Osztályozd a csillagokkal!

Átlag: / 5. Szavazatok:

Ha tetszett ez a cikk,

kövess bennünket ezeken a csatornákon:

Sajnáljuk, hogy nem tetszett a cikk!

Segíts nekünk, hogy jobb cikkeket írjunk,

Ezért mondd el a kifogásod

Az olvasás folytatása

KÖVETÉS

A BALK Hírlevele


Azonnali értesítés

Meteorológia

A szerző cikkei

Könyvek kedvezménnyel

B.A. Balkanac

Balkanac

in english

Könyvek kedvezménnyel

Tíz nap legjava